Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Simfonia florilor pe domeniul de la Avrig

Simfonia florilor pe domeniul de la Avrig
Distribuie:   

Recent, la Avrig a avut loc un eveniment cultural deosebit pentru localnici și riverani: Simfonia Florilor. Mai mulți artiști au încântat publicul cu vocile lor. Dar vedeta incontestabilă a festivalului a fost Mirabela Dauer. Organizatorii evenimentului și-au dorit ca prin acest festival să pună în valoare aranjamentele florale deosebite aflate pe domeniul din localitate. În plus, au dorit să marcheze înflorirea arborelui-lalea, o specie deosebit de frumoasă și de rară în Europa. Dar cum a ajuns acesta tocmai în micul târgușor de la poalele munților este o poveste veche și deosebită.

Avrig f

Edenul din Transilvania

În anul 1768 baronul Samuel de Bruckental, pe atunci șef al Cancelariei Curții Imperiale de la Viena, mai târziu guvernator general al Transilvaniei, avea să-și construiască aici reședința de vară. Domeniul tocmai îl primise în dar de la împărăteasa Maria Tereza, care i-a apreciat în mod constant calitățile.

În numai doi ani, castelul a fost gata. Cunoscătorii pot observa și astăzi cât de mult s-a inspirat baronul din pavilionul Gloriette de la Palatul Schönbrunn. Dar domeniul nu putea fi pe măsura proprietarului său fără un parc deosebit. Așa s-a născut ceea ce avea să fie cunoscut drept „edenul din Transilvania“. Pe panta ce începe din spatele castelului în stil baroc au fost amplasate o multitudine de straturi de flori, în diverse forme. Pe la jumătatea pantei au fost construite un bazin și o fântână, înconjurate cu bănci. Ceva mai jos, un pârâu a fost deviat astfel încât să traverseze grădina. Dincolo de el, câțiva stejari seculari, rămași dintr-un vechi codru, au fost puși în valoare de o pajiște superbă întinsă în jurul lor.

Avrig a

Dar elementul care a adus faima și supranumele grădinii l-a constituit „Orangeria“, creată după modelul celei de la Viena. În această seră, Samuel von Bruckental a adus portocali, lămâi, arbori de scorțișoară, de cafea, nucșori, dafini, ba chiar și ananași. Lor li se adaugă peste 150 de plante specifice Americii de Nord, unele aclimatizate în grădină, altele care toamna sunt mutate în sere.

Tulipanul, gigantul american mutat la Avrig

Între ele și palat se află o zonă cultivată cu flori rare în Europa, deosebite ca aspect, aduse din toate colțurile lumii. Între ele, vedeta parcului, arborele-lalea.  Numit și tulipan, Liriodendron Tulipifera pentru botaniști, este un arbore originar din sud-estul Americii de Nord. Cu flori asemănătoare lalelelor și cu frunze în formă de liră, el poate atinge înălțimi de până la 40-50 de metri și un diametru cuprins între doi și patru metri.

În total, parcul măsoară 20 de hectare. Fiecare metru pătrat din această suprafață reprezintă, în sine, o încântare pentru ochii și simțurile vizitatorilor.

Avrig b

Astăzi, pe domeniu au fost organizate un hotel, un restaurant cu terasă și un centru de evenimente. Prin grija comunității, vechiul parc a fost readus la splendoarea sa de altădată. La rândul său, castelul a fost în parte reabilitat, procesul fiind în plină desfășurare.

La ora actuală, pentru cei care trec prin zonă, o vizită la domeniu constituie un prilej de bucurie. Iar pentru pasionații de botanică, o astfel de vizită se poate transforma într-un prilej pentru o lecție pe viu.

Alexandru GRIGORIEV

flori, simfonia florilor, Avrig

Alte articole:

Nu mai cultivați această floare!

Colecție florală în Parcul Național Retezat

Top 10 flori care simbolizează prietenia

Afacere floricolă de familie cu atestat de producător

Crăițele, minunile din grădină

Știați că… despre lalele