Romania

Promovarea mierii ca produs alimentar sănătos în sectorul învățământului public

Promovarea mierii ca produs alimentar sănătos în sectorul învățământului public
Distribuie:  

Apicultura, în Uniunea Europeană, din 2020 (V)

În luna ianuarie 2018, a fost prezentat la Bruxelles, în Comisia de agricultură din Parlamentul European, un Raport referitor la perspective și provocări din sectorul apicol din UE, unde s-au făcut o serie de propuneri pentru sectorul apicol european.

Referitor la promovarea mierii ca un produs alimentar sănătos în sectorul învățământului public, raportul salută inițiativa și invită Comisia să facă propunere pentru a crește sprijinul acordat pentru a o susține, cităm:

„Recunoaște și salută inițiativa europeană pentru mierea la micul dejun, invită statele membre să includă inițiativa în sistemele lor educaționale de bază și propune Comisiei să prezinte o propunere pentru a crește sprijinul acordat de UE pentru aceste programe cu 50% pe an pentru a permite programelor școlare să funcționeze în mod efectiv și să includă deplin produsele locale, cum ar fi mierea, măslinele și uleiul de măsline.“

Se cunoaște multitudinea beneficiilor pentru sănătate în cazul consumului de miere, ceea ce susține acțiunea de a facilita accesul la consumul periodic al mierii de către preșcolari și școlari.

Acest consum periodic ar aduce ca beneficii obișnuirea acestor copii cu consumul acestui aliment natural și sănătos, ar îmbunătăți starea lor de sănătate, ar crește substanțial consumul mediu de miere anual pe cap de locuitor și ar ajuta apicultorii să-și comercializeze mierea.

De fapt, trebuie să recunoaștem că la noi în România s-au făcut de câțiva ani încercări în sensul legiferării consumului de miere în școli și unele forme asociative au organizat și acțiuni în sensul promovării consumului de miere în școli.

Ca exemple de promovare a consumului de miere în școli și grădinițe aș putea cita acțiunile Asociației Apicole Valea Prahovei – Câmpina, care aproape la toate edițiile ale târgurilor anuale ale mierii organizate și-a trimis reprezentanți în școli și/sau grădinițe să promoveze mierea și alte produse ale albinelor.

Un alt exemplu îl reprezintă așa-numitul „Mic dejun cu miere“, acțiune desfășurată în data de 18 noiembrie 2016, la nivelul Uniunii Europene, de către organizații din sectorul apicol în scopul desfășurării unei campanii educațional – promoțională pentru conștientizarea tineretului asupra necesității unui stil de viață sănătos, a importanței albinei pentru mediu, agricultură și a produselor apicole pentru o alimentație sănătoasă.

Cu acest prilej, în județul Iași la acțiune au participat Camera Agricolă Județeană Iași, Cooperativa Agricolă Prisaca Moldova și Asociația Apicolă Apis-Moltd și promovarea s-a făcut în Liceul Teoretic Waldorf, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, Școala Gimnazială „Titu Maiorescu“, Școala „Nicolae Iorga“, Grădinița „Surorile Providenței“, Grădinița „Atelier și Asociația Salvați Copii“ Iași.

Tot cu acest prilej, formele asociative apicole din cadrul Federației ROMAPIS, în parteneriat cu Uniunea de ramură a Cooperativelor Apicole din România, au susținut acțiunea, trimiţând reprezentanţi în şcoli pentru a le vorbi copiilor despre rolul și importanţa albinei în ecosistem, precum şi despre beneficiile consumului de miere de albine ca aliment și medicament în acelaşi timp. Totodată, în dorinţa de a le face copiilor cea mai dulce zi din viaţă, aceştia au fost invitaţi să deguste miere, oferindu-le caserole cu miere polifloră.

La această campanie, la nivel național, au participat aproximativ 14.000 de copii elevi şi preşcolari din 15 judeţe din toată țara şi Municipiul Bucureşti.

Din punct de vedere legislativ, o primă încercare de legiferare a consumului de miere în școli a fost Legea nr. 509 din 29 decembrie 2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional. Mai precis, legea prevedea să se acorde gratuit 60 de grame/copil/săptămână miere polifloră care va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac verde și va proveni exclusiv din stupine autorizate.

Dar, ce să vedeți, din lipsa finanțării, această lege a fost suspendată prin ordonanțe de urgență succesive și astfel nu a ajuns să se aplice vreodată. De altfel, ultima ordonanță de urgență de suspendare (OUG nr. 90/2017) este pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

Totuși, încercări se mai fac. Astfel, Cristina Sabău de la TimpOnline.ro, în data de 6 ianuarie 2018, semnala o declarație făcută la Bistrița de secretarul de stat al MADR Sorin Roșu Mareș. Citez:

„Avem un program pentru miere în școli care se adresează elevilor preșcolari și școlari, până la clasa a IV-a, astfel încât să beneficieze de un borcan de 250 g de miere în fiecare lună. Nu vrem să dăm în fiecare zi un pachețel cu miere, ci să oferim o dată pe lună un borcan cu miere și pentru a ajutora crescătorii de albine, adică apicultorii“.

Declarația se încadrează de fapt în conținutul legii suspendate. Să sperăm că, în lumina raportului în discuție, vor înceta suspendările legii pentru acordarea de miere preșcolarilor și școlarilor și acest deziderat, în fine, se va împlini.

Prof. univ. dr. ing. Petre IORDACHE

produse alimentare, invatamant, promovarea mierii

Alte articole: