Festival de ouă încondeiate la Rogojești, județul Botoșani
Scris de Lumea SatuluiÎn perioada 17-18 martie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani și Parohia „Nașterea Maicii Domnului“ Rogojeşti au organizat „Festivalul-Concurs de Oua Încondeiate“. Acest proiect a fost implementat în anul 2013 și presupune conservarea acestui meșteșug tradițional, care definește arta populară românească autentică. Deschiderea festivalului-concurs a avut loc sâmbătă, 17 martie, ora 10, la Biserica Ortodoxă din Rogojeşti.
Festival de ouă încondeiate în contextul Sărbătorilor Pascale
Microzona Mihăileni din satul Rogojeşti a avut deosebitul merit de a conserva meșteșugul încondeierii ouălor practicat aproape în toate gospodăriile, unde copiii au reușit să și-l însușească de la unul dintre membrii familiei. În acest sens, motivele „bătrânești“ sau motivele geometrice cât și cele florale au fost autentice, reușind să nu altereze acel dicționar de simboluri specific comunității, după cum ne mărturisește Margareta Mihalache, organizatorul evenimentului. „Pe toți concurenții îi reprezintă dragostea de frumos și înclinația clară către lucrul și obiectele care nu alterează valoarea în adevăratul sens al cuvântului. Această manifestare prin amploare și derularea deloc stângace include zona etnografică Botoșani între celelalte zone de prestigiu din țară și se poate alinia festivalurilor de la Ciocănești, Vatra Moldoviței și Gura Humorului, existând în perspectivă deschiderea unui „Muzeu de Ouă Încondeiate“ în Rogojești, care va fi similar celor din Județul Suceava. Ediția de anul acesta permite celor direct implicați să considere că festivalul în sine și-a găsit cumva fundamentul și, indirect, trăinicia, fiind o formă binevenită de întâmpinare a Sărbătorilor Pascale și având drept motiv central un simbol arhetipal regăsit în mitologiile popoarelor, dar cu o originalitate aparte în cultura populară românească și cu o abordare interesantă datorată preluării elementelor precreștine de către creștinii ortodocși“, a declarat aceasta.
Festival de ouă încondeiate a avut loc în contextul Sărbătorilor Pascale şi face trimitere către renașterea periodică. Indirect, se asistă la o tipologie aparte a unui act cosmogonic, dar este de remarcat și faptul că imaginea arhetipală din culturile antice a fost preluată de creștinism și că devine un substitut al Domnului Iisus Hristos, afirmație susținută de etnografi.
Creatoarele și creatorii populari au fost din următoarele localități: Coşna, Dorna Candrenilor, Paltin, Rădăuţi, Poiana Stampei, Ciocăneşti, Vatra Moldoviţei, Brodina, Bălcăuţi, Bucecea, Vlădeni, Fundu Moldovei și Rogojeşti.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences