Dublul standard privind calitatea alimentelor ar putea fi inclus pe lista neagră a practicilor comerciale incorecte
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Eurodeputatul ceh Olga Sehnalová a prezentat recent un raport în Parlamentul European în care salută iniţiativa anunţată de Comisia Europeană privind soluţionarea problemei standardelor duble ale calităţii produselor alimentare, în special promisiunea că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare.
Oficialul Parlamentului European a propus ca dublul standard privind calitatea alimentelor să fie inclus pe lista neagră a practicilor comerciale incorecte. Aceasta este de acord cu Comisia Europeană că, pe o piaţă unică, consumatorii nu se aşteaptă ca produsele de aceeaşi marcă vândute în ţările UE să difere între ele şi subliniază necesitatea respectării calendarului convenit, astfel încât rezultatele testelor derulate să fie disponibile şi analizate până la finele acestui an.
Eurodeputatul menţionează un studiu efectuat de Facultatea de Drept de la Universitatea din Olomouc, potrivit căruia standardele duble de calitate în diferite ţări sunt scoase în evidenţă de următoarele activităţi: producătorul plasează pe piaţă produse cu arome şi compoziţii diferite, cu un ingredient principal diferit, dar având acelaşi aspect şi acelaşi ambalaj; un producător plasează produse cu diferite calităţi pe piaţă, dar cu acelaşi ambalaj sau cu unul asemănător; un producător plasează produse cu greutăţi diferite pe pieţele europene, însă cu acelaşi ambalaj sau unul similar; atunci când lansează un produs nou pe o anumită piaţă, producătorul foloseşte un produs cu o compoziţie de o calitate superioară, cu scopul de a atrage atenţia consumatorilor şi a-i învăţa pe consumatori să cumpere produsul, iar, după o anumită perioadă, are loc o modificare a reţetei fără nicio schimbare în ceea ce priveşte ambalajul sau modul de prezentare al acestuia.
Potrivit propunerii de rezoluţie prezentată în Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor, toate aceste activităţi ale producătorilor conduc la situaţia în care consumatorul dintr-o ţară, care călătoreşte într-o altă ţară, nu mai poate fi sigur că acelaşi produs, cumpărat din locul în care se află, are aceleaşi calităţi cu cel pe care-l consumă în ţara sa de origine.
În aceste condiţii, eurodeputatul Olga Sehnalová, este de părere că vânzarea a ceea ce consumatorul percepe ca fiind un produs identic cu o compoziţie diferită în diferite părţi ale UE este o practică incorectă şi deci inacceptabilă. Europarlamentarul consideră că adăugarea unui nou tip de practică comercială înşelătoare la Anexa I a Directivei privind practicile comerciale incorecte (Directiva 2005/29/EC) este cea mai eficientă soluţie pentru a răspunde la problema standardelor duble de calitate în Uniunea Europeană.
Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare. Testele vor îngloba compoziţia unui coş comun de produse, care sunt comercializate în majoritatea statelor membre şi vor include testări chimice şi senzoriale. Obiectivul este ca primele rezultate să fie prezentate până la sfârşitul acestui an, se arată în comunicatul Comisiei Europene. La teste vor participa cel puţin 16 state membre ale UE.
La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declara recent că Uniunea Europeană lucrează la realizarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard, reglementări care nu există la această dată. "(...) Uniunea Europeană la ora actuală este angajată cu echipele de experţi să realizeze o metodologie unitară pentru acest domeniu care nu există la această dată. Cele spuse de mine anul trecut şi transmise la UE încep să capete confirmarea faptului că trebuie şi se lucrează acum la reglementări unice. Pe o piaţă unică trebuie să faci reglementări unice şi să ai acelaşi instrument de măsură pentru a fi bine ştiut acest subiect şi corect controlat la nivelul ţării", a spus Daea în data de 28 februarie.
În urma analizelor comparative realizate anul trecut, în România, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare din categorii precum lactate, carne, peşte şi ciocolată cu standard dublu de calitate faţă de produsele similare din alte ţări ale UE, fiind identificate diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi de proteine.
Sursa: AGERPRES
Articole înrudite
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
- Cămara inteligentă și combaterea risipei alimentare
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Campania „Să înțelegem mai bine alimentele” ajunge la Iași pe 19 și 20 iulie
- Produsele românești, la momentul adevărului
- Recomandări privind aprovizionarea cu alimente specifice Sărbătorilor de Paşti
- Acord provizoriu asupra propunerii de Regulament privind Legea Generală a Alimentelor
- Fermierii, la un pas de egalitate cu marile lanțuri de distribuție
- Recomandări privind comercializarea alimentelor în unităţile şcolare
- ANSVSA: Amenzi în valoare de 19200 de lei, în perioada 20-26 august, în zona litoralului
Articole recente - Lumea Satului
- Pixxaro™ Super - Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultura de cereale păioase
- Proiect de 6,7 milioane euro pentru stațiunea Borsec
- Beneficiarii sprijinului forfetar pot solicita AFIR suspendarea contractului ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19
- A început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021
- Comasarea terenurilor agricole, un subiect de interes major pe agenda comună a Clubului Fermierilor Români și Coaliției pentru Dezvoltarea României
- Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, accesând link-ul aplicației IPA-Online
- Buzăul de munte, terorizat de urși
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor