Dublul standard privind calitatea alimentelor ar putea fi inclus pe lista neagră a practicilor comerciale incorecte
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Eurodeputatul ceh Olga Sehnalová a prezentat recent un raport în Parlamentul European în care salută iniţiativa anunţată de Comisia Europeană privind soluţionarea problemei standardelor duble ale calităţii produselor alimentare, în special promisiunea că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare.
Oficialul Parlamentului European a propus ca dublul standard privind calitatea alimentelor să fie inclus pe lista neagră a practicilor comerciale incorecte. Aceasta este de acord cu Comisia Europeană că, pe o piaţă unică, consumatorii nu se aşteaptă ca produsele de aceeaşi marcă vândute în ţările UE să difere între ele şi subliniază necesitatea respectării calendarului convenit, astfel încât rezultatele testelor derulate să fie disponibile şi analizate până la finele acestui an.
Eurodeputatul menţionează un studiu efectuat de Facultatea de Drept de la Universitatea din Olomouc, potrivit căruia standardele duble de calitate în diferite ţări sunt scoase în evidenţă de următoarele activităţi: producătorul plasează pe piaţă produse cu arome şi compoziţii diferite, cu un ingredient principal diferit, dar având acelaşi aspect şi acelaşi ambalaj; un producător plasează produse cu diferite calităţi pe piaţă, dar cu acelaşi ambalaj sau cu unul asemănător; un producător plasează produse cu greutăţi diferite pe pieţele europene, însă cu acelaşi ambalaj sau unul similar; atunci când lansează un produs nou pe o anumită piaţă, producătorul foloseşte un produs cu o compoziţie de o calitate superioară, cu scopul de a atrage atenţia consumatorilor şi a-i învăţa pe consumatori să cumpere produsul, iar, după o anumită perioadă, are loc o modificare a reţetei fără nicio schimbare în ceea ce priveşte ambalajul sau modul de prezentare al acestuia.
Potrivit propunerii de rezoluţie prezentată în Comisia pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor, toate aceste activităţi ale producătorilor conduc la situaţia în care consumatorul dintr-o ţară, care călătoreşte într-o altă ţară, nu mai poate fi sigur că acelaşi produs, cumpărat din locul în care se află, are aceleaşi calităţi cu cel pe care-l consumă în ţara sa de origine.
În aceste condiţii, eurodeputatul Olga Sehnalová, este de părere că vânzarea a ceea ce consumatorul percepe ca fiind un produs identic cu o compoziţie diferită în diferite părţi ale UE este o practică incorectă şi deci inacceptabilă. Europarlamentarul consideră că adăugarea unui nou tip de practică comercială înşelătoare la Anexa I a Directivei privind practicile comerciale incorecte (Directiva 2005/29/EC) este cea mai eficientă soluţie pentru a răspunde la problema standardelor duble de calitate în Uniunea Europeană.
Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare. Testele vor îngloba compoziţia unui coş comun de produse, care sunt comercializate în majoritatea statelor membre şi vor include testări chimice şi senzoriale. Obiectivul este ca primele rezultate să fie prezentate până la sfârşitul acestui an, se arată în comunicatul Comisiei Europene. La teste vor participa cel puţin 16 state membre ale UE.
La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declara recent că Uniunea Europeană lucrează la realizarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard, reglementări care nu există la această dată. "(...) Uniunea Europeană la ora actuală este angajată cu echipele de experţi să realizeze o metodologie unitară pentru acest domeniu care nu există la această dată. Cele spuse de mine anul trecut şi transmise la UE încep să capete confirmarea faptului că trebuie şi se lucrează acum la reglementări unice. Pe o piaţă unică trebuie să faci reglementări unice şi să ai acelaşi instrument de măsură pentru a fi bine ştiut acest subiect şi corect controlat la nivelul ţării", a spus Daea în data de 28 februarie.
În urma analizelor comparative realizate anul trecut, în România, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare din categorii precum lactate, carne, peşte şi ciocolată cu standard dublu de calitate faţă de produsele similare din alte ţări ale UE, fiind identificate diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi de proteine.
Sursa: AGERPRES
Articole înrudite
-
Alimentele funcționale. Obținerea și efectele benefice ale alimentelor funcționale asupra sănătății
in Alimentatie -
Oamenii flămânzi devin agresivi. Așadar, cine și de ce ne vrea panicați că vom flămânzi?
in Editorial -
Clubul Fermierilor: „România este o țară puternică agricol, care are capacitatea de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi”
in Actualitate -
Noi sortimente de alimente marca USV-Iași
in Alimentatie -
DIRECTIVA PRACTICILOR COMERCIALE NELOIALE - ultima ocazie reală a fermierilor din România să obțină o relație comercială corectă cu hypermarketurile
in Actualitate -
Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
in Agrotehnica -
Cămara inteligentă și combaterea risipei alimentare
in Alimentatie -
Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
in Actualitate -
Campania „Să înțelegem mai bine alimentele” ajunge la Iași pe 19 și 20 iulie
in Actualitate -
Produsele românești, la momentul adevărului
in Actualitate
Articole recente - Lumea Satului
- Calamitatea timpurilor
- Fermierii campioni la rapiță din Transilvania
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare