Syngenta continuă tradiţia organizării Forumului dedicat pomiculturii româneşti
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Syngenta continuă tradiţia organizării Forumului OptiTech pentru Pomicultură, ajuns anul acesta la cea de-a IX ediţie, în prezenţa a peste 120 de participanți, dintre care pomicultori cu livezi intensive și superintensive din toată țara, reprezentanți ai conducerii Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești Mărăcineni, ai Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, distribuitori de echipamente de stropit și duze Agri Inovație și reprezentanți ai presei de specialitate din România.
Introducerea evenimentului a fost făcută de Sergiu Staicu – Director General Syngenta România, și de Andreea Caimac – Manager campanie culturi speciale România. Forumul din acest an s-a concentrat asupra ofertei produselor de protecția plantelor Syngenta din portofoliul de fungicide şi insecticide și a fost organizat pe diferite secţiuni. În cadrul evenimentului, compania Syngenta a lansat insecticidul Affirm®Opti, folosit în combaterea unor dăunători din familia Lepidopterelor precum Cydia sp. sau Adoxiphyes sp.. În cadrul prezentării susținute în fața pomicultorilor români, Akos Forrai, Crop Protection Vegetable & Specialty Lead Europe Est a vorbit despre monitorizarea și prognoza în controlul Cydia sp. și despre noul produs Affirm®Opti cu technologia unica VISIQ™. Affirm®Opti prezintă o serie de beneficii pentru fermieri printre care noua formulare de tip granulat ce asigură o manipulare mai ușoară a produsului, prelungirea perioadei de protecție cu o doză redusă, spectru lărgit de acțiune asupra principalilor dăunători din familia Lepidopterelor prezente în livezile din România și un profil cu reziduuri minime. Noua technologie VISIQ™ asigură o protecție UV a substanței active Emamectin crescând eficiența și fliabilitatea în controlul dănătorilor la o doză mai mică aplicată. Affirm®Opti prezintă, de asemenea, un profil selectiv față de entomofauna utilă și are eficiență dovedită împotriva dezvoltării formelor de rezistență a dăunătorilor.
În continuare, la solicitarea pomicultorilor prezenți la Forumul de anul trecut, reprezentanții tehnici ai companiei le-au vorbit participanților despre controlul bolilor fructelor, precum Basicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans), Monilioza sâmburoaselor (Monilinia spp.), și le-au făcut unele recomandări privind programul de prevenire și produsele disponibile în protofoliu companiei pentru controlul și combaterea acestora.
Directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești Mărăcineni, domnul Mihai Coman le-a vorbit invitaților despre noile zone fructifere în dezvoltare, portaltoi și varietăți.
Sepcialiștii Syngenta au abordat unele subiecte mult așteptate de către pomicultori și anume controlul și combaterea inamicului ascuns al livezilor – musculița frunzelor de măr (Dasineura mali), controlul și combaterea muștei cireșelor (Rhagoletis cerasi), viespile prunelor (Hoplocampa minuta, Eurytoma schreineri), și musculita orientala a fructelor (Drosphila suzukii).
Pentru sporirea eficienţei controlului dăunătorilor, Syngenta le recomandă pomicultorilor folosirea capcanelor feromonale, produse de protecţia plantelor adecvate ciclului biologic al insectelor, aplicarea corectă şi uniformă a produselor şi alternarea folosirii mai multor clase chimice de produse.
Ca în fiecare an, Syngenta a dedicat timp prezentării recomandărilor privind utilizarea în siguranță a produselor de protecția culturilor abordând subiecte precum importanța purtării echipamentului individual de protecție, măsuri de protecție a surselor de apă și recomandări privind tehnicile corecte de aplicare a produselor fitosanitare. În încheiere, Andreea Caimac le-a reamintit celor prezenți la forum despre programul Syngenta pentru pomicultori: alerte meteo, accesibil pe website-ul nostru in sezonul pomicol din perioada aprilie-septembrie.
“Acest forum a devenit foarte cunoscut şi o tradiţie apreciată în rândul pomicultorilor din România. Ceea ce menţine crescut interesul pomicultorilor sunt sesiunile tehnice cu recomandări dedicate provocărilor cu care se confruntă pomicultorii noştri şi faptul că prezentările şi subiectele dezbătute în fiecare an sunt propuse de către participanţii de la forumul din anul precedent. În fiecare an, numărul fermierilor şi partenerilor prezenţi la Forumul OptiTech creşte, astfel putem aduce în dezbatere noi subiecte de interes pentru invitaţii noştri”, a mai declarat Andreea Caimac, manager de campanii culturi speciale din România, Syngenta.
Începând cu acest an, fermierii pot urmări recomandările și programele Syngenta și pe pagina oficiala de Facebook a companiei la https://www.facebook.com/syngentaromania
Articole înrudite
- Conferința POMICON 2021 prezintă noutățile pentru sectorul pomicol
- ORONDIS™ Ultra Pack și TAEGRO®, noile soluții Syngenta lansate în cadrul Forumului pentru Viticultură – “Arta de a fi viticultor”
- Modificări apărute în omologarea produselor Syngenta - RidomilGold MZ 68 WG(R)/Fubol Gold, PergadoMZ(R)/GETT, AXIAL ONE®
- Cu AgriClime™ împarți riscul de secetă cu Syngenta!
- Floarea-soarelui high oleic - diagnoză, tendințe și oportunități
- Orondis Ultra Pack. Forța supremă pentru combaterea manei viței-de-vie
- Floarea-soarelui high oleic: diagnoză, tendințe și oportunități
- Evenimentul Fields of Innovation are loc virtual
- Grupul Syngenta deschide o fabrică de producție de ultimă generație în Elveția
- TOȚI PENTRU VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința POMICON 2021 prezintă noutățile pentru sectorul pomicol
- Mieii din stâna familiei Policiuc, exportaţi către ţările arabe
- Trandafirii de colecție, florile care îți transformă grădina într-o galerie de artă
- Conferința VITICON 2021 – Noutăți pentru sectorul vitivinicol
- Pierderile de azot trebuie evitate
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Corteva Agriscience a participat la un eveniment privind Acordul Verde al UE
- Comisia prelungește normele UE privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier și piscicol pana la 31 decembrie 2022
- Politica de coeziune a UE: peste 77 de milioane de euro pentru un sistem mai eficient și mai durabil de gestionare a deșeurilor în România
- Comisia Europeană: Să ne unim forțele pentru a proteja biodiversitatea în întreaga lume