Situația "Ajutorului minimis pentru tomate" în zona Moldovei
Producătorii agricoli din România sunt susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Situația lunii ianuarie, cu privire la schema de <<Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate>>, pentru anul 2018, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 40 de milioane euro, pe zona Moldovei, diferă de la județ la județ.
Bacău
În județul Bacău, privind programul tomate, totalul de înscriși în anul 2018 este de 15 beneficiari, din care: 8 beneficiari sunt producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, din care 3 au beneficiat și în anul 2017 de <<Programul tomate>>; 5 întreprinderi individuale, care au beneficiat și în anul 2017 de acest program, dar și 1 PFA.
„În urma popularizării acestui program la nivelul comunelor, numărul cererilor va crește, deoarece mai mulți beneficiari și-au arătat interesul pentru acest program. Producătorii agricoli s-au declarat mulțumiți de acest program în urma căruia au beneficiat de sprijinul de 3.000 de euro/an cu care și-au putut acoperi o serie de cheltuieli. Din acest motiv, cei care au depus cereri în anul 2017, vor depune și în anul 2018. Pot spune faptul că nu este necesar un număr mare de documente, obligația producătorilor este de a valorifica cantitatea de 2.000 kg tomate/1.000 mp. Majoritatea producătorilor doresc să valorifice această cantitate în ciclul 2 (noiembrie-20 decembrie) datorită condițiilor meteo și a costurilor ridicate pentru încălzirea solariilor pe timp de iarnă“, a precizat Simona Barzaghideanu, director executiv D.A.J. Bacău.
Vaslui
Până la data de 01.02.2018, la nivelul județului Vaslui, au fost primite și înregistrate un număr total de 49 cereri de înscriere reprezentând 31 persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, 14 întreprinderi individuale și o persoană fizică autorizată constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2008 privind desfășurarea activităților economice și 3 societăți comerciale.
„Referitor la numeroasele întâlniri avute cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, legumicultorii, care au îndeplinit condițiile de eligibilitate și au beneficiat de încasarea ajutorului de minimis în anul 2017 precum și producătorii agricoli înscriși în Registrul unic pentru accesarea <<Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate 2018>>, susțin faptul că factorii determinanți în evaluarea și obținerea unor producții timpurii și de bună calitate sunt reprezentați atât în calitate foarte bună a răsadului la plantare cât și de condițiile de microclimat asigurate în spațiile protejate“, a declarat Gigel Crudu, director executiv D.A.J. Vaslui.
Iași
„Dacă ne referim la anul 2017, din punctul nostru de vedere cel mai de succes program este cel cu tomatele pentru că el are continuitate și în anul 2018. În luna ianuarie sunt înscriși în acest program 40 de beneficiari, comparativ cu luna ianuarie a anului 2017, când nu era înscrisă nicio persoană. Interesul față de acest program, cred că se datorează exemplului de bună practică, pentru că oamenii la început sunt reticenți, dar la momentul în care se observă că programul este de succes și că cei care erau înscriși au primit banii, atunci văd că se poate, și se înscriu și ei“, ne-a transmis Roxana Ramona Florea, reprezentant comunicare DAJ Iași.
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.
Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora.
Beatrice Alexandra MODIGA