Alimentele se scumpesc, deși la poarta fermei prețurile scad
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) solicită autorităților să intervină în politica prețurilor din piața alimentară. Aceștia acuză marile lanțuri de magazine de practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român, prin creșterea artificială a prețurilor, doar pentru maximizarea profiturilor. Pentru a argumenta aceste afirmații și pentru ca fiecare cetățean să poată înțelege și analiza acest fenoment „ACEBOP face următoarele precizări:
- În ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei! Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț!
- Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil și cu tendințe de scădere.
- Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%.
- Laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător.
Atragem atenția că aceste jocuri, pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi, vor duce la scăderea consumului și la creșterea problemelor fermierilor. Prețul pentru kg de carne stabilit de producător este mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului 2016“, se precizează într-un comunicat de presă emis de ACEBOP.
În acest context, reprezentanții asociației cer autorităților să intervină de urgență și să facă lumină în această situație de neînțeles. „Produsele obținute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni și totuși mai departe acestea ajung la consumator cu prețuri foarte mari. Astăzi noi, fermierii, vindem sub prețul de producție“, afirmă Mary-Eugenia Pană, președinte ACEBOP.
Articole înrudite
-
Prețul grâului a explodat. India interzice exportul cerealelor de bază
in Actualitate -
Cum este să lucrezi ca femeie într-o „lume“ a bărbaților?
-
Oamenii flămânzi devin agresivi. Așadar, cine și de ce ne vrea panicați că vom flămânzi?
in Editorial -
Clubul Fermierilor: „România este o țară puternică agricol, care are capacitatea de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi”
in Actualitate -
Scumpirea îngrășămintelor, o problemă ce necesită intervenția statului
in Social -
Tractor în fermă și donație pentru comunitate
-
„Ferma de lângă tine“, un lanț scurt de aprovizionare cu fructe
in Agrotehnica -
Ferma Duroc, locul unde porcii sunt crescuți după modelul American
in Zootehnie -
Noi sortimente de alimente marca USV-Iași
in Alimentatie -
Dezvoltarea fermei zootehnice începe cu investiția în genetică
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Omul care dă ora exactă. Povestea ceasului din turnul Palatului Culturii din Iași
- Zumzetul indonezian, printre templele hinduse și orezăriile din Bali (I)
- Speranță pentru ultimii 20 de arbori Karomia gigas din lume
- Construcțiile hidrotehnice de pe brațul Bala, risc pentru migrația sturionilor
- Tu știi ce vrei să fii?
- PRIAEVENTS și USAMV Cluj-Napoca vă invită la GALA FERMIERILOR DIN TRANSILVANIA și la TÂRG DE JOBURI ÎN AGRICULTURĂ
- În Suceava suprafețele cultivate cu cartofi scad de la an la an
- Corteva Agriscience, o nouă investiție în stația de la Afumați
- Aldahra Agricost, prima și la fotbal
- Zilele Horticulturii Bucureștene. Sărbătoarea naturii și a florilor