Alimentele se scumpesc, deși la poarta fermei prețurile scad
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) solicită autorităților să intervină în politica prețurilor din piața alimentară. Aceștia acuză marile lanțuri de magazine de practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român, prin creșterea artificială a prețurilor, doar pentru maximizarea profiturilor. Pentru a argumenta aceste afirmații și pentru ca fiecare cetățean să poată înțelege și analiza acest fenoment „ACEBOP face următoarele precizări:
- În ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei! Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț!
- Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil și cu tendințe de scădere.
- Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%.
- Laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător.
Atragem atenția că aceste jocuri, pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi, vor duce la scăderea consumului și la creșterea problemelor fermierilor. Prețul pentru kg de carne stabilit de producător este mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului 2016“, se precizează într-un comunicat de presă emis de ACEBOP.
În acest context, reprezentanții asociației cer autorităților să intervină de urgență și să facă lumină în această situație de neînțeles. „Produsele obținute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni și totuși mai departe acestea ajung la consumator cu prețuri foarte mari. Astăzi noi, fermierii, vindem sub prețul de producție“, afirmă Mary-Eugenia Pană, președinte ACEBOP.
Articole înrudite
- Coloșii zootehniei mondiale
- Servicii digitale Deutz-Fahr pentru a crește productivitatea în ferma ta
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
- Cămara inteligentă și combaterea risipei alimentare
- Ferma Duroc și strategia „de la fermă la furculiţă“
- Fermă mixtă de animale, o afacere rentabilă de 100 de ani în Ciolăneşti
- Recomandări pentru măsuri de protecție și siguranță pentru ferme
- Ferma Apa Neagră - animale şi păsări crescute organic
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- GAMA GREENVET – alternative pentru îngrijirea animalelor de fermă –
Articole recente - Lumea Satului
- Pixxaro™ Super - Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultura de cereale păioase
- Proiect de 6,7 milioane euro pentru stațiunea Borsec
- Beneficiarii sprijinului forfetar pot solicita AFIR suspendarea contractului ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19
- A început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021
- Comasarea terenurilor agricole, un subiect de interes major pe agenda comună a Clubului Fermierilor Români și Coaliției pentru Dezvoltarea României
- Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, accesând link-ul aplicației IPA-Online
- Buzăul de munte, terorizat de urși
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor