Imprimă această pagină
Actualitate 17 Noiembrie 2017, 13:07

Soba canadiană, o alternativă ieftină și simplă

Scris de

Vine frigul și, odată cu el, și grija pentru facturile mari… Mai ales în condițiile în care de la an la an combustibilii – lichizi, solizi, gazoși – nu știu decât un singur lucru: să se scumpească. Pe piață există o sumedenie de oferte de centrale termice care mai de care mai supertehnologizate, bune și foarte economice, dar care au un mare cusur: investiția inițială este foarte mare, de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro. Prezenți la INDAGRA, redactorii publicației noastre au avut surpriza să descopere o alternativă ieftină, simplă, dar ingenioasă la metodele actuale de încălzire a spațiilor, care poate fi folosită nu numai pentru locuință, dar și pentru câteva activități agricole. Este vorba de așa-numita sobă canadiană.

Principiul arderii mocnite

Potrivit importatorului de echipamente de încălzit, ADCE Tracia SRL, soba canadiană reprezintă un echipament pentru încălzire cu două camere în care, prin metoda arderii mocnite, are loc procesul de combustie. Gazele din sobă, ce se acumulează în camera inferioară, ajung în camera superioară, unde se finalizează arderea în baza alimentării prin intermediul unor injectoare speciale a aerului încălzit din încăpere. Focarul sobei este înfășurat cu tuburi pentru schimb de căldură, ce formează un schimbător de căldură eficient. O astfel de construcție a focarului permite utilizarea la maximum a energiei termice generate de combustibil. Încărcarea acestuia se face prin ușa focarului, care are dimensiuni suficiente, ce permit să fie încărcați în sobă bușteni groși. Despre povestea acestui dispozitiv citiți în rândurile de mai jos.

Bicicletă cu sobă…

soba bicicleta

Cine a fost la INDAGRA nu a avut cum să nu remarce o bicicletă care avea atașată, în partea din față, în scop publicitar, un echipament care nu prea semăna cu nimic cunoscut. Am stat de vorbă cu „biciclistul“ și l-am rugat să ne explice despre ce este vorba. Iuri Movileanu, administratorul societății ADCE Tracia din Bacău, ne-a relatat pe scurt o poveste, care deja este una de succes. „Nu am avut cum să nu remarc această invenție deosebită pentru încălzirea locuințelor, serelor și solariilor sau a spațiilor tehnice… Trebuie spus că soba canadiană a fost inventată, bineînțeles, în Canada de către tăietorii de lemne. Aceștia, trăind în condiții deosebit de vitrege, au avut nevoie să-și încălzească spațiile de odihnă cât mai rapid și așa a fost imaginat acest obiect pentru încălzire. După ce un prieten a văzut o astfel de sobă funcționând la o fermă din Franța și m-a convins de utilitatea ei, am intuit potențialul unei afaceri și așa am ajuns să fiu singurul importator al acestui gen de sobe canadiene din România. Chiar pot să spun că acestea m-au cucerit definitiv și chiar am făcut o pasiune pentru ele. Ceea ce se remarcă la această sobă este randamentul foarte mare pentru categoria ei – de aproximativ 80%. Ea funcționează în două regimuri, cel de convecție naturală și cel de gazefiere, iar prin modul de construcție nu se pierde căldură, ci ea este recuperată printr-un sistem de conducte. Prin modul ingenios în care a fost concepută, această sobă oferă clienților posibilitatea de a consuma mai puțin combustibil, deci și mai puțini bani. Concret, în agricultură aceste sobe se folosesc pentru răsadnițe, sere sau solarii. Există o idee și o vom testa, să folosim aceste sobe inclusiv pentru uscătoare de cereale“, ne-a explicat Iuri Movileanu.

Secretul stă în țevi

În privința principiului de funcționare, acesta este foarte simplu: această sobă este compusă din țevi care practic înglobează focarul. „Prin deschiderea încărcării și admisiei se alimentează cu o cantitate de combustibil solid, ceea ce poate însemna și orice reziduuri de material lemnos de prin gospodărie, după care se închide evacuarea și se reglează admisia în sistem de ardere mocnită. Lemnul nu mai arde cu flacără deschisă, ci doar se topește. Apoi, gazele eliminate în urma arderii sunt preluate de două duze instalate sub camera de ardere superioară, unde are loc o aprindere în urma căreia gazele ard cu flacără albastră. Mai trebuie să adaug că există trei posibilități pentru a păstra căldura în spațiul destinat încălzirii. În primul rând datorită faptului că în interiorul sobei se generează temperaturi de până la 300° Celsius, se creează o convecție naturală, aerul rece este preluat prin partea de jos a țevilor și este eliminat tocmai prin zona foarte fierbinte. Apoi, tot pentru randament la horn se mai atașează încă un recuperator de căldură. Iar marele randament al sobei vine tocmai din faptul că este construită din oțel gros de 4 milimetri. Per total, ideea e că gazele fierbinți nu mai sunt eliminate prin horn, ci sunt recuperate aproape în întregime“, conchide Movileanu. În privința prețului, o sobă canadiană de capacitate mică are un preț de circa 1.800 de lei, iar cea de capacitate mare ajunge la un preț de 4.998 lei cu TVA inclus. 

„Chiar anul acesta am achiziționat două sobe canadiene… Pe amândouă am dat circa cinci mii de lei. Am făcut această achiziție pentru că am considerat că sunt utile la serele de flori pe care le am de mai mulți ani și unde aveam mari probleme cu încălzirea mai ales pe timpul iernii. Trebuie să spun că metodele de încălzire ale unei sere sunt multiple. Aceste sere canadiene folosesc combustibil solid, de genul lemnelor sau peleților și, spre deosebire de alte sisteme de încălzire, sunt foarte eficiente, pentru că au un flux de aer cald foarte bun. Or, este bine-cunoscut faptul că pentru o seră este necesară păstrarea unei temperaturi constante pe o perioadă lungă de timp. Și asta mai ales în condiții de frig extrem, de minus 20 de grade, când în seră eu am nevoie de plus 20… Tocmai de aceea aceste sobe îmi dau un foarte bun randament pentru că în primul rând sunt foarte economice. Cu o cantitate relativ mică de combustibil am foc permanent 24 de ore“. Virgil Poclitaru, Gura Humorului, județul Suceava

Bogdan Panțuru


Media

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite