Cultura porumbului: hibrizi, tehnologie, noutăți
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Sezonul agricol 2017 este aproape de final, iar fermierii își îndreaptă deja privirile către alegerea tehnologiei optime pentru cultura porumbului în anul 2018.
Privind retrospectiv, ultimii doi ani, în funcție de regiune, condițiile pedoclimatice și prețul de vânzare au fost cu provocări majore pentru fermierii din România.
Alegerea hibridului. Într-o piață cu aproximativ 300 de hibrizi comercializați, alegerea hibridului reprezintă întotdeauna o provocare. Obiectivul final al oricărui fermier îl reprezintă profitabilitatea. Legat de acest aspect trebuie să avem în vedere producția care este influențată de zonare (grupa de maturitate), semănatul devreme, toleranța la secetă și arșiță, toleranța la boli, pierderea apei din bob, stabilitate în producții, pretabilitate pentru condiții diferite de tehnologie (intensivă/extensivă) etc. Bazate pe aceste nevoi, în cele ce urmează regăsiți o serie de recomandări Syngenta.
Semănatul devreme. Indicatorul care determină momentul optim pentru începerea semănatului este reprezentat de temperatura solului la adâncimea de semănat, care trebuie să fie de 8-10° C la ora 7 dimineața, cu tendință de creștere. Acest moment diferă în funcție de zonele de cultivare a porumbului în România. Pentru fiecare zi câștigată la răsărire se grăbește cu până la 48 de ore apariția paniculelor și a mătăsii. Pentru fermierii care doresc să ia startul rapid în vegetație, alegerile optime sunt: SY ARIOSO, NK COBALT, NK THERMO, SY ULISES, SY ZEPHIR.
Argumentele Syngenta care susțin semănatul devreme:
- Flexibilitate în alegerea datei de semănat (începând de la 6-7°C).
- Uniformitate la răsărire.
- Sporirea eficacității erbicidelor aplicate în preemergență sau postemergență timpurie.
- Dinamica foarte bună de pierdere a umidității după atingerea maturității fiziologice.
- Recoltarea timpurie.
- Costuri minime sau zero pentru uscare.
- Pregătirea corespunzătoare a terenului pentru cultura următoare.
- Lejeritate în alegerea momentului de vânzare a producției sau a destinației acesteia.
Toleranță la secetă și arșiță. Ținând cont că în România nu putem vorbi, la nivel național, de condiții optime din punctul de vedere al precipitațiilor și temperaturii favorabile culturii porumbului, această caracteristică a devenit foarte importantă în alegerea hibridului.
Syngenta recomandă achiziționarea a cel puțin doi hibrizi (în funcție de suprafața semănată) din grupe de maturitate diferită. Pentru acest segment vă propunem hibrizii SY CHORINTOS, SY ORPHEUS, SY PHOTON, SY ZEPHIR.
Stabilitate în producții. Constanta în producții aduce întotdeauna un plus de valoare fermierului deoarece reprezintă un factor de încredere, prin care, indiferent de condițiile pedoclimatice, producția rămâne stabilă în fiecare an. Această constantă are la bază ameliorarea, Syngenta oferind încredere fermierilor prin hibrizii SY BATANGA, NK COBALT, SY ZEPHIR.
Viteza de pierdere a apei din bob. Alături de producție, acest aspect este ușor de cuantificat și contribuie de multe ori negativ la creșterea costurilor pe hectar și la întârzierea recoltatului. Această caracteristică este reprezentativă pentru portofoliul de porumb Syngenta, amintind hibrizii SY ARIOSO, SY PHOTON, SY DARTONA.
Hibrizi recomandați pentru condiții intensive: Se adresează fermierilor care obțin an de an producții mari în condiții bune de tehnologie: îngrășăminte, pregătirea terenului, desimi mari, aplicarea corespunzătoare a erbicidelor, insecticidelor, soluri cu fertilitate bună etc.). Campionii acestui segment sunt SY ARIOSO, SY IRIDIUM, SY DARTONA, SY SENKO.
Noutăți în sezonul 2018. În ultimii 3 ani, Syngenta a propus o schimbare importantă în portofoliul de porumb, venind în întâmpinarea fermierilor cu soluții optime raportate la nevoile acestora. În anul 2018 oferim doi hibrizi noi în segmentul timpuriu care au la bază o caracteristică constantă: potențial de producție în condiții de secetă și arșiță. SY CHORINTOS (300 FAO) și SY ORPHEUS (340 FAO) sunt vedetele noului sezon din perspectiva capacității hibrizilor de a atinge potențialul de producție atât în condiții optime cât și în condiții de secetă și arșiță. Acești hibrizi prezintă o rădăcină puternic dezvoltată, toleranță la cădere și frângere, adaptabilitate pentru semănatul devreme și toleranță la bolile tulpinii și știuletelui. Pentru fermierii care caută producții în condiții de secetă și arșiță precum și calitate a boabelor, SY CHORINTOS și SY ORPHEUS sunt alegerea ideală.
Erbicidarea. Syngenta deține un portofoliu complet de erbicide, cu aplicare din preemergență până în postemergență (stadiul de 8 frunze al culturii de porumb). Indiferent de tehnologia aleasă, pentru a asigura un start bun al culturii de porumb Syngenta recomandă aplicarea erbicidelor cât mai timpuriu, evitând astfel apariția buruienilor care periclitează potențialul de producție al hibrizilor semănați și în consecință profitabilitatea culturii. Erbicidarea reprezintă una dintre cele mai importante verigi din tehnologia porumbului. Dintre cele mai eficiente programe tehnologice recomandate fermierilor amintim: GARDOPRIM PLUS GOLD (preemergentă) și ELUMIS (postemergentă).
Alegerea corectă a hibridului împreună cu o tehnologie aplicată corespunzător reprezintă garanția unei recolte profitabile.
Cum nicio fermă nu seamănă cu alta, vă rugăm să nu ezitați să apelați la reprezentanții Syngenta pentru personalizarea tehnologiei care se pretează cel mai bine pentru dumneavoastră.
Vă dorim recolte peste așteptări!
Echipa Syngenta
Articole înrudite
-
Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor
in Actualitate -
Daniel Marcu, partenerul nostru din Dolj, despre recomandările tehnice primite de la specialiștii Agricover
in Actualitate -
Syngenta a sprijinit plantarea a 8.000 de puieți forestieri la Stațiunea Didactică și de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească
in Actualitate -
Cauți un erbicid care să combată buruienile monocotiledonate anuale și perene, dar și unele dicotiledonate anuale din cultura porumbului?
in Fitosanitar -
Congresul „De la fermieri pentru fermieri“, ediția a VII-a
in Evenimente -
Trofeul Porumbul de Aur, câștigat cu hibridul Pioneer® P1535
in Actualitate -
Syngenta Crop Protection anunță achiziția a doua bioinsecticide de la compania Bionema, dezvoltator de tehnologii în biocontrol
in Actualitate -
BoxyBee, aplicația digitală care ține evidența stupilor
in Apicultura -
Tehnologia PI - apa viitorului
-
Recomandările Syngenta pentru floarea-soarelui în sezonul 2022
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole
- Sfaturi practice pentru înființarea unei grădini biointensive (II)
- Regulamentul privind utilizarea durabilă (SUR) are nevoie de inovație pentru îndeplinirea țintelor de reducere a utilizării pesticidelor și a riscurilor
- De ce este important cositul în plantațiile de căpșune
- CIECH, obiective mari pe piața din România
- Rase de iepuri berbec (I) – Origini și istorie
- Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova