Actualitate 26 Iulie 2017, 17:47

Realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard

Scris de

Miercuri, 26 iulie 2017, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a susținut o conferință de presă privind rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard. Alături de domnia sa s-au aflat reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Materialul prezentat la conferința de presă este prezentat mai jos:


Realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard

Context:

  • În 2011, subiectul a fost adus în atenție, pentru prima dată, de către o asociație de consumatori din Slovacia care a inițiat un studiu, pe cont propriu, evaluând senzorial produse din Cehia și similare din Belgia, Luxemburg și Franța.
  • În 2012, s-a organizat o audiere publică în Parlamentul European, dar nu a beneficiat de susținere largă, iar rezultatele testelor prezentate au fost disputate de către producători invocând lipsa condițiilor optime de transport și depozitare. La momentul respectiv Comisia Europeană (COM) a fost reticentă în a se implica în acest subiect.
  • În 2015 noi studii au fost efectuate, fiind obținute rezultate similare.
  • În 2016 Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la politicile de concurență fiind inclus un amendament și pe această temă; în același an o nouă întrebare a fost adresată COM căreia i-a solicitat implicarea și identificarea unor soluții eventual legislative.
  • În 6 martie 2017, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, Věra Jourová - Comisar pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea de Gen a prezentat stadiul solicitării adresate de către COM autorităților de resort din UE, de a examina problema standardelor duble de calitate în cazul produselor alimentare.
  • În 04.04.2017 pentru a avea o imagine cuprinzătoare privind tipul și amploarea problemelor care ar putea exista în ceea ce privește calitatea duală a produselor alimentare, a fost transmisă o solicitare tuturor statelor membre ale UE, semnată de Elzbieta Bienkowska – Comisar pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri; Vera Jourova – Comisar pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea de Gen și Vytenis Andriukaitis – Comisar pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, prin care s-au solicitat informații pe acest subiect, cât și efectuarea unui studiu comparativ.
  • În 13.04.2017, MADR a transmis o scrisoare prin care a răspuns la întrebările adresate de COM, privind măsurile întreprinse până la acea dată sub coordonarea ministrului agriculturii și dezvoltării rurale din România, Petre DAEA, precum și măsurile ce urmează a fi întreprinse în vederea realizării unui studiu comparativ.
  • În 17-18 iulie 2017, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit, ministrul ceh a prezentat rezultatele celui mai recent studiu care a arătat diferențe mari în compoziția produselor, în funcție de piața/SM pe care sunt comercializate. Slovenia a indicat că rezultatele testelor efectuate au arătat o problemă mai ales la produsele de tip ”marca proprie”, la care s-au constatat diferențe de compoziție în 50% din cazuri. Acestea sunt mai ieftine în Slovenia, dar au și calitate inferioară. Bulgaria a finalizat un studiu la 30 iunie a.c. care arată că există diferențe de calitate. Va efectua un nou studiu comparativ cu produse de pe piața italiană. Ungaria a testat produse și a constatat diferențe de calitate, 80% din consumatorii maghiari cer ca produsele de marcă să aibă aceeași compoziție, indiferent de locul comercializării.

Uniunea Europeană nu are reglementări legislative pentru dublul standard.

Lipsa normelor europene privind dublul standard nu dă posibilitatea comparării, determinării dublului standard și nu oferă instrumente de corecție referitor la această speță. Este foarte important ca această analiză să aibă o bază juridică comunitară pentru o comparație corectă.

Problematica dublului standard al alimentelor în România

 Autoritățile din România s-au implicat în clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiți.

În perioada 02.03.2017-29.03.2017, în vederea analizării și depistării eventualului dublu standard în România în ceea ce privește calitatea alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Într-o primă etapă, grupul a realizat analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.

În 07.04.2016, raportul a fost transmis de către MADR și Premierului României.

În 10.04.2017, după finalizarea acestei prime etape a fost întocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei instituții implicate din România, respectiv MADR, ANSVSA și ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din România în conferința de presă organizată la MADR.

Justificarea acțiunii desfășurate în perioada 19 - 26 iunie 2017 la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia).

În data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franța și Austria, solicitând ca echipe de specialiști din România să se poată deplasa în aceste țări pentru a identifica și preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite răspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania și Belgia în 08.06.2017, 12.06.2017 și13.06.2017.           

În perioada 19 - 26 iunie 2017, o echipă mixtă formată din specialiști în domeniul alimentar, sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, al protecției consumatorilor și al afacerilor europene a participat la identificarea și recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia).

Întâlnirea cu reprezentanți ai autorităților de control din Belgia

În 22.06.2017, a avut loc la Bruxelles - Belgia o întâlnire cu reprezentanții autorităților de control din această țară, la care au participat: Eric Sonnet (Director - Direcția Generală Inspectoratul Economic), Christian De Schacht (Inspector - Direcția Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (Inspector - Direcția Generală Inspectoratul Economic).

Discuțiile au fost deschise de către reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Ștefan SIMA, Ministru-consilier și au avut ca obiectiv stabilirea procedurilor și modul în care se vor desfășura acțiunile de recoltare de probe, având tot suportul și sprijinul autorităților locale belgiene în identificarea produselor și a hipermarketurilor.

Delegația României a identificat și recoltat produse alimentare identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: LIDL – Germania și Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image–România). Produsele au fost selectate și recoltate, conform competențelor, de către reprezentanții ANPC și ANSVSA ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora. De asemenea, s-a avut în vedere ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.

Ca urmare a acestor acțiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din pește, ciocolată.

Probele prelevate din Belgia, Olanda și Germania au fost transportate în România către laboratorul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București în condiții de deplină siguranță, respectiv temperatură și umiditate controlată.

În 26.06.2017, ora 21:00, probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate în condiții optime Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA, în vederea efectuării următoarelor determinări:

  • fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, pește, ciocolată;
  • prezența grăsimilor de origine vegetală în lapte și produse din lapte.

În 28-30 iunie 2017, imediat după finalizarea acțiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda și Germania, echipele au organizat și desfășurat acțiunea de identificare și prelevare a celor 29 de produse identice existente în rețelele comerciale din țara noastră, conform procedurilor în vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București - ANSVSA.

Valorificarea rezultatelor analizelor de laborator

  1. Informarea opiniei publice

Rezultatele analizelor de laborator sunt confirmate în buletinele de analize emise de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București urmând a fi prezentate opiniei publice din România.

  1. Transmiterea rezultatelor la Comisia Europeană

Rezultatele și concluziile acestui studiu comparativ efectuat de România vor fi transmise operativ Comisiei Europene respectiv celor trei comisari europeni menționați mai sus, pentru completarea datelor în vederea stabilirii măsurilor ce se impun.

  1. Propunerea României privind reglementări juridice și proceduri unitare

România consideră că la nivelul Uniunii Europene se impune elaborarea unor norme juridice, metodologii specifice cu caracter unitar, astfel ca statele membre să poată răspundă la problematica dublului standard într-un mod eficient.

  1. Înaintarea concluziilor la grupul europarlamentarilor români în vederea evaluării în Parlamentul European.

Sursa: madr.ro


Vizualizari 1859
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti