Autoritatea Națională Fitosanitară realizează analize de laborator la mere
- Publicat în Actualitate
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă un interes sporit pentru depistarea la timp și eliminarea eventualelor neconformități legate de depășiri ale reziduurilor de pesticide din fructe și legume, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului.
Autoritatea Națională Fitosanitară, prin inspectorii fitosanitari, prelevează în permanență probe de legume și fructe pe care le trimit pentru analiză celor două laboratoare regionale acreditate din București și Mureș.
Conform rezultatelor obținute, în urma analizelor de laborator la probele de mere producție autohtonă, cât și la probele de mere prelevate din circulația intracomunitară, pe aceleași soiuri, nu s-au înregistrat depășiri ale reziduurilor de pesticide. Prelevarea probelor se face respectând Ordinul Ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale nr. 1256 din 28 noiembrie 2005 pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante și produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide.
Totodată, facem precizarea că, în conformitate cu prevederile europene, hipermarketurile și supermarketurile solicită buletine de analiză pentru a asigura populația că merele respectă siguranța alimentară și că fructele sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, iar rezultatele analizelor sunt în parametrii ceruți de Regulamentul 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE.
Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că produsele agroalimentare existente pe piață la această oră sunt sigure pentru consum și că produsele de protecție a plantelor sunt folosite exclusiv în scopul menținerii sănătății plantelor.
Autoritatea Națională Fitosanitară, prin inspectorii fitosanitari, prelevează în permanență probe de legume și fructe pe care le trimit pentru analiză celor două laboratoare regionale acreditate din București și Mureș.
Sursa: madr.ro
Articole înrudite
- Ce tratamente se aplică în acestă perioadă la măr
- Tratamente de primăvară la sâmburoase
- Cerințe față de temperatură și sol ale principalelor specii pomicole
- Tratamente în pomicultură
- Recomandări pentru depozitarea optimă a producţiei agricole
- Recomandări în cutura verzei
- Tratamente la măr, păr și gutui în perioada 22 - 27 iulie
- Tratemente recomandate la măr, păr și gutui în perioada 7- 12 iulie
- Autoritatea Națională Fitosanitară informează că roșiile românești sunt sigure pentru consum
- Autoritatea Națională Fitosanitară, un fel de „Sanepid“ al plantelor
Articole recente - Lumea Satului
- Caravana “Alege oaia!” va ajunge sâmbătă la Pitești
- ANSVSA demarează controale oficiale perioadei premergătoare zilei de 1 Mai
- Ce tratamente se aplică în acestă perioadă la măr
- Noi reglementări în domeniul cadastrului
- Perioada de înscriere în Programul de sprijin pentru rasele Bazna-Mangalița s-a finalizat
- Au fost aprobate plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal
- Completări în legislația privind gestionarea fondurilor europene
- 1918 stejari marchează „Pădurea Centenar“ la Vaslui
- Recomandări privind prevenirea şi combaterea înțepăturilor cauzate de căpuşe
- Material săditor pomicol din specia „Păr” returnat în Republica Moldova