reclama youtube lumeasatuluitv
update 26 Sep 2022

Prima asigurare agricolă care acoperă toate riscurile climatice

Groupama Asigurări oferă din ianuarie 2017 un produs în premieră pentru piața asigurărilor agricole din România. Este vorba de asigurarea ce acoperă toate riscurile climatice pentru culturile de floarea-soarelui și de porumb. Grindina, furtuna sau uraganul, ploaia torențială, băltirea, excesul de umiditate, inundațiile, seceta, arșița și incendiul din cauze naturale se numără printre riscurile de care se pot proteja fermierii recurgând la noul produs de asigurare. „Asigurăm floarea-soarelui și porumbul pentru că sunt principalele culturi care sunt expuse riscului de secetă. Ce asigurăm? Asigurăm valoarea cheltuielilor fermierilor – suma asigurată per hectar –, câți bani cheltuiesc pe fiecare hectar care a fost afectat. Condiția este ca pierderea care se produce să fie mai mare de un anumit prag. Spre exemplu, dacă în trecut a existat o producție medie de 10 tone/hectar, puteți avea o producție garantată prin contractul de asigurare de 8,5 tone/hectar, iar orice producție care este sub acest nivel va fi despăgubită pe baza cheltuielilor efectuate“, spune Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări.

Seceta, cel mai mare pericol

Conform barometrului riscurilor realizat de companie în rândul fermierilor din portofoliu în anul 2015, 95% dintre respondenți au desemnat seceta drept riscul cu cel mai mare impact asupra afacerii lor, iar jumătate dintre aceștia constată că frecvența sau violența fenomenelor climatice a crescut în zona în care își desfășoară activitatea. „Noul produs al Groupama Asigurări a fost creat pornind de la nevoile reale ale fermierilor și le pune la dispoziție o soluție completă și flexibilă, care cuprinde toate riscurile climatice și acoperă pierderile pe care le provoacă culturilor, asigurând-le astfel continuitatea investiției“, a declarat Călin Matei. Potrivit acestuia, prima de asigurare este stabilită în funcție de anumiți indicatori, precum localizarea culturii, nivelul de producție garantat, dimensiunea fermei, nivelul franșizei și istoricul în relația cu asiguratorul. Astfel, prima de asigurare poate fi cuprinsă între 75 lei și circa 250 lei/ha. „Prin acoperirea tuturor riscurilor climatice ne reconfirmăm proactivitatea în relația cu fermierii și parteneriatul solid pe care l-am construit alături de ei și în baza căruia funcționăm. Ne dorim ca fermierii să se poată concentra pe creșterea propriilor afaceri, iar grijile legate de riscurile climatice să rămână în seama noastră, principala misiune a companiei fiind aceea de a asigura continuitatea investiției lor în cazul producerii unui eveniment neprevăzut. Am dovedit că suntem atenți la nevoile lor și că le venim în întâmpinare, așa cum am făcut-o în anul agricol 2015-2016, când ne-am mobilizat, plătind despăgubirile rapid astfel încât fermierii să poată înființa la timp noile culturi pentru anul 2016-2017. Noul produs de asigurare va putea fi achiziționat prin toate canalele puse la dispoziția clienților de către Groupama Asigurări“, a conchis directorul general adjunct.

Ajungând la aproximativ un milion de hectare ca suprafață de culturi agricole asigurate în anul agricol 2015-2016, Groupama Asigurări are un portofoliu de peste 3.100 de clienți fermieri.

Bogdan PANȚURU

Revista Lumea Satului nr. 3, 1-15 februarie 2017 – pag. 39