Romania

Importanța aminoacizilor în viața plantelor

Importanța aminoacizilor în viața plantelor
Distribuie:  

Oferta de îngrășăminte organice a început să fie tot mai variată, motiv pentru care ne punem în pielea agricultorilor care trebuie să aleagă, însă de cele mai multe ori fără prea multe informații despre elementele pe care acestea le conțin. Aminoacizii prezenți în unele îngrășăminte organice ridică semne de întrebare mai ales pentru cei neavizați. Ce rol au, ce beneficii aduc plantelor sunt informații de bază care ar putea influența decizia de cumpărare.

Specialiștii spun că aminoacizii sunt substanțe organice specifice materiei vii, care se caracterizează prin prezența în aceeași moleculă a unei funcții acide și a unei funcții bazice și care intră în componența proteinelor, având o mare importanță în dezvoltarea plantelor. Deși toți aminoacizii sunt importanți și interdependenți, niciunul nu poate bloca sinteza altuia, iar plantele îi utilizează în diferite concentrații.

Necesarul de aminoacizi variază în funcție de starea fiziologică a plantei. În general, momentul optim de aplicare a substanțelor care îi conțin este în perioada de creștere, formare și dezvoltare, atunci când planta este în stres, din cauza temperaturilor scăzute, a secetei sau atunci când există deficiențe de altă natură care au modificat capacitatea de sinteză a plantei.

Să nu uităm că pe durata procesului de încolțire și răsărire a plantelor există mulți factori ce pot afecta potențialul lor maxim: temperatura, umiditatea, bolile și dăunătorii, spre exemplu. Ca urmare, încolțirea poate fi lentă și eterogenă, cu o dezvoltare mai slabă a rădăcinilor, ceea ce poate afecta creșterea plantei și reduce randamentul culturii.

Tratarea semințelor cu aminoacizi asigură un start bun, îmbunătățind și stimulând procesul de încolțire, răsărire și dezvoltarea inițială a plantelor. În plus, alături de macroelemente și microelemente, aminoacizii favorizează o încolțire uniformă, plante viguroase și rezistente la stres, ajutând planta să atingă maximul ei potențial productiv.

Tot specialiștii recomandă ca, în cazul în care se aplică aminoacizi sistemului radicular, să continuăm și în următoarele faze vegetative ale plantei cu produse pe bază de aminoacizi.

Prezența acestora în procesele chimice ale plantei ajută la evitarea și depășirea stresului de orice natură: fizică (frig, îngheț, ploi, căldură etc.), chimică (carențe, fitotoxicitate etc.), fiziologică (stres hidric) sau biologică (mane), având totodată rol de creștere a producției. În final, se vor obține plante mai sănătoase, mai eficiente și mai bine adaptate la condițiile de cultivare. Un alt beneficiu adus recoltelor de prezența aminoacizilor este faptul că aceștia vor îmbunătăți calitățile organoleptice.

Veți auzi probabil în activitatea dumneavoastră vorbindu-se despre anumite substanțe, motiv pentru care este bine să știți ce fac acestea și cum pot ele influența dezvoltarea plantelor.

Acidul Glutamic stimulează dezvoltarea plantelor și crește rezistența la condițiile climatice dificile. Acesta trebuie să fie în cantități mari și ajută la absorbția altor aminoacizi. Accelerează asimilarea de azot anorganic.

Lizina și Arginina sunt esențiale în stimularea fotosintezei și întârzie procesul de îmbătrânire.

Acidul Aspartic are un rol fundamental în procesele metabolice.

Metionina stimulează producția de fructe, ajutând la creșterea în dimensiune și calitate a acestora.

Triptofanul este un precursor esențial pentru sinteza de auxine.

Efecte asupra fotosintezei. Plantele sintetizează carbohidrații cu ajutorul fotosintezei. Nivelele scăzute ale acestei activități produc întârzierea creșterii și micșorează productivitatea. Clorofila este elementul molecular însărcinat cu absorbția energiei luminii. Glicina, alanina și acidul glutamic, printre altele, sunt metaboliți esențiali pentru formarea clorofilei în țesutul vegetal. Aceste substanțe fac să crească nivelele de clorofilă, ridicând nivelele de fotosinteză și contribuind la obținerea unor plante mai sănătoase și cu productivități mai ridicate.

Polenizarea, creșterea și legarea rodului. L-Prolina și acidul glutamic sunt hotărâtoare în procesul de polenizare. Valina, isoleucina și leucina sunt strâns legate de procesul de coacere a fructului.

Acțiune antistres. Serina și prolina sunt agenți osmoprotectori care protejează membranele celulare și proteinele împotriva denaturalizării acestora, provocată de concentrații ridicate de ioni anorganici și de temperaturile ridicate, de stresul salin sau hidric.

Așadar, scopurile pentru care se recomandă folosirea aminoacizilor sunt: favorizează activitatea culturii în momentele de dezvoltare maximă, în scopul obținerii unei productivități maxime, și ajută cultura să depășească situațiile de stres provocate de fitotoxicitate, secetă, mane, temperaturi extreme și boli.

Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 3, 1-15 februarie 2017 – pag. 18-19

plante, aminoacizi

Alte articole: