Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Cultura lavandei, o afacere gândită pentru vremea pensionării

Cultura lavandei, o afacere gândită pentru vremea pensionării
Distribuie:   

„Pensionarea nu înseamnă lene“, așa am putea rezuma povestea lavandei cultivate în comuna Bogdana din județul Vaslui. Despre ideea începerii unei astfel de afaceri la vremea pensionării, despre provocările domeniului și despre planurile de viitor ne-a vorbit doamna Lenuța Palici.

Plantație tânără de 10 hectare

Multe dintre afacerile ce au luat naștere în ultimii ani au la bază ideea de familie. De aici a pornit și ideea Lenuței Palici, cea care alături de soțul, sora și cumnatul ei s-a hotărât să cultive pământul pe care îl moștenesc împreună de la părinți. „Totul a început în anul 2013, atunci când unul dintre personajele din povestea lavandei, fiind la o vârstă la care urmează pensionarea, a hotărât să cultivăm pământul, să avem ceva de făcut. Pensionarea nu înseamnă lene. A căutat pe Internet idei de culturi agricole și s-a oprit la cultura lavandei. Apoi ne-am informat despre modul în care se pregătește pământul, despre soiuri și modalitatea de plantare. Am cumpărat primii butași de Lavandula Angustiflora-Iubileina din Bulgaria. După aceea ne-am reorientat și am ales să cultivam soiul K90 pe care l-am achiziționat din Republica Moldova“, ne-a declarat aceasta.

Despre lavandă doamna Palici spune că nu este o plantă pretențioasă și nu a avut probleme cu dăunătorii, tocmai de aceea deține și certificare bio. Chiar dacă este o afacere de familie, cei 4 membri implicați au apelat și la alte persoane care să îi ajute cu lucrările, chiar de la plantare și până la recoltare. „Suntem implicate două familii. Eu și sora mea, împreună cu soții noștri. Nu avem stabilite responsabilități precise. Toți ne implicam în egală măsură. Toți am fost pe câmp atunci când a fost nevoie, am umplut săculeți, am aplicat etichete, am fost și la târguri împreună. Nu este ușor, pentru că fiecare dintre noi încă are serviciu, iar cel puțin la început lavanda nu este o afacere atât de profitabilă pe cât se spune. Este o pasiune transformată în afacere, deocamdată încă investim, dar considerăm că vor apărea și banii care înseamnă mai întâi amortizare și apoi profit. Cred că atunci vom renunța la ceea ce facem în prezent“, a mai adăugat dumneaei.

Recoltare, valorificare și vânzare

În anul 2014 lavanda obținută a fost comercializată sub formă de săculeți, iar în 2015 a fost produsă prima cantitate de ulei de lavandă. În cel de al 3-lea an, lucrurile au evoluat așa cum era de așteptat, iar cantitatea distilată a fost mai mare. „Nu avem deocamdată distilerie, am împrumutat-o în ultimii 2 ani, dar de la anul vom avea distileria noastră. Considerăm că avem o suprafață suficient de mare și nu putem depinde de altcineva pentru a produce uleiul. Trebuie spus că și realizarea acestuia se face într-un anumit fel. Florile trebuie să aibă un anumit stadiu de înflorire, nu trebuie culese nici prea devreme, dar nici prea târziu. Produsele sunt de calitate foarte bună și suntem mulțumiți pentru că avem deja cumpărători care ne apreciază și ne caută produsele“, a continuat doamna Palici.

Cele 10 hectare sunt recoltate cu un utilaj special care a fost importat din China, dar adaptat, pentru că inițial rolul acestuia era de a recolta plante pentru ceai.

Produse diverse…, dar cu iz românesc

Cumpărătorii au la dispoziție o gamă variată de produse: ulei de lavandă, apă florală, odorizante pentru mașină, săculeți cu flori sau miere de lavandă care este un alt produs comercializat în cantități mici și asta pentru că părinții doamnei Palici au câțiva stupi de albine. Maniera de prezentare te trimite cu gândul la specificul național, pur românesc. Mai toate produsele prezintă ceva specific: tricolorul, broderii sau materiale naturale – cum ar fi pânza de casă – ce erau cândva utilizate în gospodărie. „Lucrăm cu multă bucurie, pentru că iubim munca pe care o prestăm, iubim calitatea produselor și atunci încercăm să îi convingem și pe ceilalți să iubească ceea ce facem. De aceea ne-am gândit că ar fi frumos să realizăm cumva și un cadou care să fie ușor de oferit, dar care să spună și o poveste. Într-o cutie am așezat produsele noastre, am adăugat și un buchețel de flori. Ideea a fost foarte apreciată, iar cumpărătorii sunt tot mai interesați, pentru că poate lua locul clasicului buchet de flori“, a completat doamna Palici.

Unul dintre produsele pe care le-am îndrăgit instantaneu a fost biscuitele cu lavandă. Din acest motiv am întrebat-o rețeta și, bineînțeles, dacă pot achiziționa și pentru acasă. „Deocamdată biscuiții cu lavanda nu sunt preparați pentru a fi comercializați, ci reprezintă o recompensă pentru cei care ne vizitează standul la diverse târguri și expoziții la care participăm. Sunt preparați din unt, zahăr, ouă, făină și infuzie din flori de lavandă. Cred că pe viitor vom lansa mai multe produse alimentare, așa cum ne dorim să lansăm și o linie de cosmetice naturale“, a mai specificat Lenuța Palici.

Beneficiile utilizării produselor din lavandă

„Uleiul de lavandă este notificat pentru a fi folosit ca supliment alimentar, dar și pentru diverse probleme ale pielii. Pentru uz intern se poate folosi pentru iritabilitate, spasme, insomnii, febre eruptive, boli infecțioase, melancolie, neurastenie, afecțiuni ale căilor respiratorii (astm, tuse convulsivă, gripă, bronșită, tuberculoză), oligurii, debilitate infantilă, migrene, amețeli, isterie, sechele ale paraliziei, hipertensiune, afecțiuni pulmonare, boli psihice, probleme digestive. Pentru uz extern se recomandă pentru plăgi de orice natură, eczeme, arsuri, afecțiuni pulmonare, acnee, cuperoză, înțepături de insecte, pediculoză și căderea părului. Iar apa florală de lavandă este certificată pentru a fi folosită ca produs igieno-cosmetic.“

GALERIE FOTO


Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 22, 16-30 noiembrie 2016 – pag. 16-17

lavanda, cultura lavandei

Alte articole: