ipso martie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Mar 2021

Tractorul fără șofer n-are voie singur pe stradă!

În numărul trecut al revistei noastre am prezentat conceptul total revoluționar dezvoltat de tehnicienii de la New Holland, respectiv tractorul NHDrive autonom. Printre alte facilități, acesta o are și pe aceea de a se deplasa singur pe drum până la locul unde trebuie să își desfășoare activitatea.

Ei bine, această funcție nu va putea fi utilizată pe drumurile publice din țara noastră înainte de modificarea legislației în vigoare. După cum ne-a comunicat Centrul de Informare și Documentare al Inspectoratului General al Poliției Române, căruia i-am solicitat un punct de vedere, „un tractor nu poate circula pe drumurile publice dacă nu este condus de către o persoană ce se află la bordul acestuia și care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv“.

Pe de altă parte, această prevedere se referă doar la circulația pe drumurile publice. Pe drumurile de servitute, de incintă sau de exploatare, aflate pe terenuri private, ca și pe terenurile agricole, legislația nu mai are aplicabilitate. Prin urmare, vehiculele fără șofer pot circula în perfectă legalitate.

Cu toate acestea, poate că cei în măsură vor găsi suficient timp să se ocupe și de modificarea OUG nr. 195/2002 republicată, care reglementează circulația pe drumurile publice, astfel încât să permită și fermierilor români să utilizeze toate capabilitățile noului tractor. Asta, bineînțeles, celor care și-l vor permite.

(Alex. Grigoriev)

Revista Lumea Satului nr. 21, 1-15 noiembrie 2016 – pag. 7

Articole recente - Lumea Satului