Soluţii tehnologice pentru floarea-soarelui prezentate la Silistraru
Scris de Lumea SatuluiCompania ALCEDO, distribuitor de seminţe şi soluţii tehnologice pentru agricultură, a organizat la finalul lunii mai, la ferma Agroleg din localitatea Silistraru, judeţul Brăila, întrunirea AgriFest, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate, alături de ofertele firmei pentru culturile de toamnă, mai multe loturi demonstrative de floarea-soarelui tratate cu fungicidele, insecticidele şi erbicidele comercializate de companie. De departe însă, cel mai important subiect dezbătut a fost decizia Comisiei Europene de a restricţiona începând cu 1 decembrie utilizarea neonicotinoidelor.
Aglomeraţie mare la AgriFest
Deşi organizatorii erau pregătiţi pentru o prezenţă de aproximativ 250 de persoane, peste 350 de fermieri din Brăila şi judeţele învecinate au răspuns invitaţiei ALCEDO, cifra fiind cu atât mai impresionantă cu cât cea mai mare parte a evenimentului s-a desfăşurat în condiţiile unei ploi torenţiale.
Ferma unde a avut loc AgriFest a fost înfiinţată în 1991 de către Iosif Ticra şi are o suprafaţă totală de 1.400 ha, care sunt cultivate cu grâu, orz, rapiţă, soia, floarea-soarelui, porumb şi legume.
Sola de floarea-soarelui, în cadrul căreia au fost organizate loturile demonstrative, a fost însămânţată cu hibridul Pioneer PR64LE25 (cultura premergătoare - rapiţa) şi a beneficiat de 70 litri/mp precipitaţii, iar cele patru soluţii tehnologice prezentate au fost reprezentative pentru cultura comercială şi nu pentru loturi experimentale.
„Scopul acestei întâlniri a fost să vedem cum arată culturile comerciale şi să vorbim despre probleme – ce a fost şi ce urmează, iar una dintre acestea este restricţionarea utilizării imidaclopridului şi a clothianidinului, care îi va afecta puternic pe fermieri“, a precizat directorul de marketing ALCEDO, Gabriela Rizescu.
Poziţia ALCEDO faţă de restricţionarea neonicotinoidelor
În cadrul întâlnirii, utilizarea acestor substanţe a reprezentat cea mai dezbătută problemă de actualitate. În acest sens, reprezentanţii companiei au subliniat că decizia UE, ce se va aplica de la finalul acestui an, nu reprezintă o interzicere, ci o restricţie în ceea ce priveşte utilizarea celor trei substanţe şi că acestea vor putea fi folosite în continuare la tratamentul seminţei pentru cerealele de toamnă şi, în anumite condiţii, în câmp.
„Cele trei substanţe, clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam, sunt componenta activă din majoritatea tratamentelor de sămânţă şi insecticidelor. Din 2014, aceste substanţe nu vor mai putea fi utilizate ca tratament-sămânţă la rapiţă, dar impactul major va fi primăvara, când cele trei substanţe active nu vor mai putea fi folosite la tratamentul seminţelor de porumb, floarea-soarelui, cereale de primăvară şi rapiţă de primăvară. De asemenea, se restricţionează şi vânzarea acestor produse.
Cumpărătorul va trebui să fie fermier şi să fie autorizat pentru utilizarea produselor de protecţie a plantelor. Totuşi, în această perioadă de doi ani, produsele respective vor putea fi folosite la tratament - sămânţă la cerealele de toamnă. De asemenea, mai pot fi folosite la tratament - sămânţă la culturile din sere, acolo unde sunt omologate, şi în câmp doar după ce a trecut perioada de înflorire, când culturile nu mai sunt atractive pentru albine“, a explicat Gabriela Rizescu.
Totodată, conform directorului de marketing, compania ALCEDO susţine că decizia Uniunii Europene este nefondată din punct de vedere ştiinţific şi că declinul populaţiilor de albine este provocat de un cumul de factori, dintre care cel mai important îl reprezintă acarienii varroa.
Daniel PLĂIAŞU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2013
Articole recente - Lumea Satului
- Tradiția cu ciopoare prin ochii unei tinere ciobănițe din județul Hunedoara
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor
- APIA aduce clarificări importante cu privire la stadiul controlului clasic pe teren - Campania 2023
- A fost prelungită perioada de aplicare a prevederilor privind instituirea unei scheme de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
- ADAMA pune în valoare tehnologiile inovatoare, dar și agricultura tradițională în noua sa campanie de comunicare
- Tinerii fermieri din Agrinnovator lansează primul Ghid pentru digitalizarea agriculturii
- Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară. Oportunitatea noilor tehnici genomice (NGTs)
- Hibrizii Pioneer - stabilitate și adaptabilitate
- Doi frați și tractoarele lor autonome care lucrează 2.000 ha