Imprimă această pagină
Articole revista 16 Iunie 2013, 15:50

Angusul de Carpaţi

Scris de

În curând, carnea de vacă din Argentina ar putea fi concurată de cea din Carpaţi sau cel puţin aşa visează doi investitori elveţieni care deţin la Marpod şi Nocrich, judeţul Sibiu, 2.100 de vaci Angus. În cinci ani vor să ajungă la 10.000 capete, inclusiv prin intermediul unor parteneriate cu fermierii locali, România având astfel şansa să devină un jucător important pe piaţa europeană.

Doi investitori elveţieni – Samuel Widmer (stânga foto), specialist în prelucrarea cărnii, şi Sefan Jung (dreapta foto), specialist în creşterea bovinelor din rasa Angus, au pus bazele unei afaceri de succes în sectorul zootehnic în România, prin înfiinţarea fermelor Karpaten Meat. În doar cinci ani, cei doi au ajuns la un efectiv de 2.100 de vaci de carne la fermele din Marpod şi Nocrich (judeţul Sibiu) şi au trezit tot mai mult interesul fermierilor români pentru această rasă la noi. Dovadă a acestui fapt este şi înfiinţarea Asociaţiei Aberdeen Angus Romania, al cărei act constitutiv a fost semnat recent în cadrul evenimentului desfăşurat la Marpod sub deviza „Karpaten Meat – from grass to beef – Angus breeding system for Romania.“ La manifestare au fost prezenţi circa 200 de fermieri interesaţi să devină parteneri Karpaten Meat şi să dezvolte o afacere de creştere a bovinelor Angus.

Povestea Karpaten Meat în România

Cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat (firmă care face parte din grupul Agroinvest Plus, care are în România circa 7.700 ha de teren agricol) au o experienţă vastă în domeniul agriculturii, în special în producţia şi comercializarea cărnii de vită. Au venit în România pentru că au intuit potenţialul de creştere de la noi – avem circa 5 milioane de hectare de păşuni – şi au decis să investească aici. În 2008 au cumpărat cu circa 100.000 de euro activele unui fost IAS şi s-au pus pe treabă. Au început cu 120 de bovine Angus aduse din Germania, iar în timp au ajuns la un stoc total de 2.100 de animale. Pe lângă fermele proprii, elveţienii au cumpărat şi circa 2.500 ha de teren agricol, Karpaten Meat dezvoltând şi programe parteneriat. Este vorba de Programul Angus – Creştere în rasă pură, dar şi de Programul de încrucişări Angus X Bălţată Românească.

„Dacă până acum cunoscătorii în materie de carne de vită premium vorbeau doar despre bovinele de carne argentiniene crescute în regiunea Pampas, scopul companiei Karpaten Meat este acela de a face cunoscută zona Carpaţilor ca fiind producătoare de carne de vită de calitate. În acest sens, compania îşi propune ca, până în anul 2018, să producă cel puţin 10.000 carcase de vită de calitate superioară“, spune Samuel Widmer.

Sistemul extensiv pe păşune, o noutate pentru ţara noastră

Samuel Widmer susţine că în România implementarea sistemelor de creştere a raselor de carne este posibilă în toate zonele ţării, inclusiv cele montane. În momentul de faţă, rasa de carne nu este foarte răspândită la noi, efectivul de animale fiind de circa 29.000 exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. Creşterea bovinelor de carne în sistem mamă vacă alăptantă, sistem extensiv pe păşune, este un domeniu nou pentru România, dar şi o afacere la îndemâna fermierilor locali.

„Potenţialul există, totul este să se mobilizeze fermierii în această direcţie şi, cu un pic de susţinere atât din partea statului român, cât şi din partea fermierilor cu experienţă în domeniu, în câţiva ani putem popula păşunile din România cu bovine de carne. Ne-am îndreptat către rasa Angus şi recomandăm această rasă de carne în primul rând pentru costurile scăzute de creştere şi producţie, dar şi datorită faptului că este o rasă prolifică care produce un viţel pe an, având prima fătare la vârsta de doi ani, spre deosebire de alte rase de carne, care încep să producă viţei doar de la trei ani. Astfel se obţine un număr mai mare de viţei într-un timp mai scurt, crescând veniturile substanţial“, afirmă Widmer.

El vorbeşte chiar de posibilitatea obţinerii unui profit de 12.000 de euro în cinci ani. Calculul este simplu: dacă se porneşte de la 8 vaci din rasa Angus, în cinci ani rezultă 66 de viţei – primul viţel la 2 ani, în timp ce la alte rase este la trei ani –, spre deosebire de 36 viţei la alte rase. Iar dacă se vând 50% din viţei, profitul este de circa 12.000 de euro. Şi aceasta în condiţiile în care vaca este crescută afară pe păşune, iar viţelul este alăptat până la 7-8 luni, după care este înţărcat şi vândut. În ceea ce priveşte faza de îngrăşare finală, aceasta trebuie să fie de scurtă durată (fără soia şi premixuri), până ajung vacile la 350-400 kg (carcasă), cu grăsime ¾, susţine Widmer.

Programul de încrucişări Angus X Bălţată Românească

Anul trecut, Karpaten Meat a demarat un nou program de parteneriat ce se referă la conversia fermelor de Bălţată Românească în ferme de creştere de viţei încrucişaţi prin montă cu taur de reproducţie Angus sau prin însămânţarea efectivului de Bălţată Românească cu material seminal Angus. Programul reprezintă o opţiune bună pentru fermele care vor să renunţe la producţia de lapte sau vor să folosească vacile reformă pentru producţia de carne.

Karpaten Meat oferă informaţii despre înfiinţarea fermelor de creştere Angus, dar şi tauri de reproducţie din rasa Angus spre vânzare sau material seminal provenit de la tauri cu genetică de top. Prin contract, firma răscumpără viţeii rezultaţi din reproducţie în momentul înţărcării acestora, cu o vârstă de minimum 6 luni şi cu un minimum de 200 kg. Programul se încadrează într-un nou model de business, şi anume creşterea în sistem de vaci alăptante, o tehnologie simplă şi cu costuri mult mai scăzute decât în cazul creşterii vacilor de lapte, bovinele rămânând pe păşune pe tot timpul anului, furajându-se doar cu lapte şi cu iarba de pe păşune. Această formă de parteneriat presu­pune şi asigurarea unei pieţe de desfacere constante şi profitabile şi se înscrie împreună cu programele de parteneriat la dezvoltarea producţiei de carne de vită premium în România, după cum susţine Samuel Widmer. Producţia de carne va avea ca destinaţie în principal piaţa europeană, unde de altfel este livrată aproape în totalitate şi în prezent, urmând să fie acoperită însă şi piaţa internă, în funcţie de solicitări.

Cerere mare de carne

Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200.000 de tone pe an. Germania este al doilea producător de produse din carne în Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scădere masivă în perioada 1997-2008, ajungând de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv de circa 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate în 180.000 de ferme, din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor, în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha, în timp ce în Irlanda, de exemplu, sunt 137 de capete pe 100 ha.

Avantaje rasa Angus

- Robustă şi adaptabilă la temperaturi între -40°C şi +40°C.

- Precoce: vârsta la prima montă 14-15 luni (min. 350kg).

- Vârsta la prima fătare: 24-27 luni.

- Fătări uşoare.

- Prolifică: 1 viţel/an, o durată a gestaţiei de 9 luni.

- Înţărcarea viţeilor după vârsta de 8-10 luni.

- Spor mediu zilnic ridicat de 1.000-1.300 g prin îngrăşare extensivă.

- Greutate: tauri: 800-1.000 kg, vaci: 550-700 kg.

- Randament ridicat la sacrificare.

- Longevive şi uşor de îngrijit.

- Culoarea părului: roşu sau negru.

- Ecornare.

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2013


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite