Articole revista 02 Iunie 2013, 21:11

Îngrijirea animalelor de companie, o obligaţie morală, dar şi legislativă!

Scris de

Animalele de companie sunt o bucurie, dar şi o obligaţie. Acestea se pot îmbolnăvi, iar multe boli se transmit la om cu consecinţe grave. De aceea, deţinătorii de animale au nu numai o obligaţie morală, ci şi legislativă de a le proteja şi a le asigura bunăstarea: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare, îngrijire şi atenţie, precum şi asistenţă medicală.

Extrem de importantă, prevenirea îmbolnăvirilor la animale se face printr-un complex de măsuri: deparazitarea internă și externă. Astfel, ne referim la igienizarea adăposturilor prin dezinfecții cu DECONTAMINOL, CATIOROM şi PURSEPT; dezinsecții cu ROMPARASECT 5% și deratizări cu RATITOX F și BRODITOP.

Vaccinarea animalelor este singura modalitate de prevenție pentru unele boli infecțioase.

CÂINII ŞI PISICILE se vor deparazita intern de 4 ori pe an, cu PARACAN, ROMBENDAZOL SUPER, TOTAL (comprimate), iar extern (pentru purici și căpușe), lunar cu PARAKILL.

În ceea ce privește mâncarea pentru câini și pisici, compania ROMVAC comercializează o hrană specială super premium și premium din gamele Nature’s Protection și Araton. Această hrană, pe lângă faptul că este un produs ușor digerabil și gustos, este unică în Europa prin calități speciale, grație unui component natural numit MicroZeoGen. Acesta stimulează sistemul imunitar, eliminarea toxinelor din organism, având impact pozitiv asupra articulațiilor și sistemului osos, conferind blănii un aspect lucios etc.

Vaccinarea câinilor trebuie să înceapă de la vârsta de 6 săptămâni, contra parvovirozei, cu vaccin CANIPARVOVAC, și se continuă, conform unei scheme de vaccinare, cu vaccinul TETRAVALENT LCHP (contra parvovirozei, jigodiei, hepatitei infecțioase canine și leptospirozei) și RABIROM I (contra turbării). Vaccinarea cu Tetra­valent şi Rabirom I se face anual, toată viața animalului.

La pisică, vaccinarea începe tot la vârsta de 6 săptămâni cu vaccin contra panleucopeniei, apoi la vârsta de 3 luni cu Rabirom I, vaccinare care se va repeta anual.

IEPURII sunt animale rozătoare care, deși în aparență sunt mai puțin pretențioși, necesită neapărat vaccinare cu MIXOHEMOVIROVAC contra bolii hemoragice și a mixomatozei, două boli mortale.

CHINCHILLELE sunt animale rozătoare care în habitatul lor natural au o viață mult diferită față de cea din captivitate. De aceea, acestea necesită o atenție deosebită, iar hrana trebuie să fie una specială, reprezentată din concentrate granulate, care asigură necesarul de vitamine și minerale, comercializate și de ROMVAC. Trebuie să se știe că legumele și fructele proaspete pot să le provoace diaree din cauza unei fermentații excesive la nivelul tubului digestiv.

PĂSĂRILE DE COLIVIE (peruși, papagali) pot fi infestate cu diferiți paraziți interni care se localizează în gât, tubul digestiv etc., cauzând păsării grave îmbolnăviri. Deparazitarea internă se face ca la orice pasăre cu ROMBENDAZOL F.

Important de știut este că aceste păsări se pot îmbolnăvi de o boală gravă, care se poate transmite și la om, numită Psitacoză sau „febra papagalilor“. Tratamentul se face cu antibiotice pe bază de oxitetraciclină în diferite formule: OXIFURAN, GALIPROTECT C, ROMIGAL.

Hrana comercializată de către ROMVAC din gama FINKO pentru păsări este una specială, care le asigură vitaminele, mineralele și aminoacizii necesari pentru o nutriție echilibrată.

ROMVAC Company SA, cu o experiență de patru decenii în medicina veterinară, vă oferă o gamă largă de medicamente și vaccinuri atât pentru animalele de companie, cât şi pentru cele de interes economic.

Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar
Doctor în ştiinţe medicale
SC Romvac Company SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2013


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti