600x250 v1

Articole revista 02 Iunie 2013, 20:41

Soluţii integrate pentru sate şi agricultură

Scris de

România este a doua ţară europeană, după Germania, care beneficiază de ProGIS, un program informatic complex, destinat satelor şi agriculturii. În prima fază, se vor realiza proiecte-pilot în judeţele Arad, Timiş, Dolj şi Ilfov.

Lansarea a avut loc recent, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti“, în cadrul conferinţei „Soluţii Integrate pentru Dezvoltarea Managementului Zonelor Rurale şi a Activităţilor din Agricultură şi Silvicultură“.

Parteneri în acest program sunt firme de consultanţă, topografie şi cadastru, finanţare, asigurări şi fermieri. Reuniunea acestora sub aceeaşi umbrelă urmăreşte facilitarea accesării de fonduri europene, de către agricultori şi administraţii locale din mediul rural.

Sistem expert de management în agricultură

„Sistemele informatice geografice sunt soluţii care ating o multitudine de domenii, cum ar fi managementul resurselor edilitare (apă, gaz, canal, etc.), introducerea urmăririi şi coordonării cu ajutorul sateliţilor a căilor de comunicaţie (drumuri, căi ferate, ape navigabile, trasee aeriene etc.), turism, protecţie civilă, suport logistic în cazul unor catastrofe naturale, evidenţa terenurilor (primării, cadastru, carte funciară), managementul fermelor agricole şi al fondului forestier“, a explicat Alin Pfandl, reprezentantul firmei care distribuie noul soft în România.

Domnia sa a spus că GIS generează hărţi inteligente, în format electronic, cu valoare adăugată. Este un sistem expert de management în agricultură, care îi dă fermierului posibilitatea să intervină acolo unde este nevoie.

Prin GIS, chiar în lipsa planului cadastral, situaţie frecventă a terenurilor luate în arendă, se poate întocmi un plan de parcelare, în format electronic.

De asemenea, programul oferă date meteo locale. Este vorba de mici staţii meteo racordate la un server, care folosesc senzori multipli integraţi în soluţiile de management agricol. Aceşti senzori pot măsura temperatura şi umiditatea relativă, inclusiv a solului, precipitaţiile, radiaţia solară, forţa vântului şi altele.

GIS generează, de asemenea, baze de date pentru fermă privind maşinile şi utilajele agricole (cost/ timp), fertilizare, culturi, necesar de seminţe, pesticide, în general legate de toate activităţile şi costurile pe parcursul unui an.

Foarte important, a adăugat Pfandl, prin program se realizează balanţa nutritivă a solului, pentru N, P2O5, K2O, MgO, S. Totodată, se asigură documentaţii pentru subvenţii (necesare la APIA) şi sustenabilitate (şi documentare) pentru bioenergie. De asemenea, se folosesc sistemele de management şi consultanţă agricolă.

Opinia unui fermier

Gheorghe Nedelcu, director general al International Trading Company (ITC), partener al programului, a declarat că sunt foarte multe avantaje, pe care nu se aştepta să le găsească într-o singură aplicaţie. În opinia sa, ProGIS este important, pentru că permite practicarea unei agriculturi moderne, pe baze ştiinţifice.

„Problema noastră este să reuşim să-l implementăm. Nu numai că-l ajută pe fermier să facă o agricultură performantă, dar îi salvează o mulţime de timp. Programul pleacă de la identificarea terenului, ajută la cadastru şi intabulare, acolo unde nu există. Face analize de sol, astfel încât fermierul să ştie exact ce substanţe îi trebuie şi în ce cantitate. Datele meteo furnizate sunt oferite în timp util, pentru ca agricultorul să se poată mobiliza în timp util.

Mai mult, GIS oferă informaţii despre rotaţia culturilor şi chiar recomandă anumite soiuri sau hibrizi care se pretează cel mai bine pentru terenul respectiv şi condiţiile pedo­climatice ale zonei. Orientează fermierul către anumiţi asiguratori şi finanţatori.

De asemenea, îl ajută să-şi evalueze producţia, să o transporte şi să o contracteze la cel mai bun preţ. Evaluarea producţiei se face prin satelit, ceea ce reduce mult evaziunea fiscală“ – a spus Nedelcu.

Un nou concept numit Informatică rurală

Producător european de sisteme informatice cu aplicaţie în domeniul agricol şi silvic, a dezvoltat un concept numit Informatică rurală.

Conform noului concept, toată lumea se ocupă de zonele urbane, cu sisteme informatice sofisticate, dar agricultura, care hrăneşte pe toată lumea, a fost neglijată.

Tocmai din acest motiv a apărut necesitatea concentrării atenţiei asupra zonelor rurale, folosind tehnologia informaţiei.

„Programul urmăreşte soluţii globale şi ia în calcul întregul lanţ de producţie, de la fermier până la utilizatorul final. Alături de soluţii la cheie pentru un singur utilizator, compania oferă soluţii complete pentru industria regională, servicii de consultanţă şi soluţii integrate pentru regiuni şi chiar pentru o ţară întreagă“, a declarat Walter H. Mayer, director general al ProGIS Software GmbH.

Aşadar, vorbim de un program de specialitate, dedicat dezvoltării aplicaţiilor pentru sectorul rural. Oferă o gamă largă de aplicaţii pentru agricultură, silvicultură, ecologie şi de gestionare a spaţiului rural. Include instrumente pentru logistică, managementul comunităţii, managementul utilităţilor comunale, informaţii geografice, agricultură de precizie şi agricultură virtuală.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2013


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti