Starea de vegetaţie a culturilor de câmp

La sfârşitul lunii aprilie, conform operativei elaborate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, starea de vegetaţie a culturilor agricole era următoarea:
• Culturile însămânţate în toamna anului 2012
Suprafaţa totală însămânţată în toamnă a fost de 2.737.761 ha, neconstatându-se apariţia unor atacuri masive de boli la aceste culturi. Din suprafaţa totală însămânţată în toamnă, 301.850 ha au fost cultivate cu rapiţă.
În zonele din sudul ţării, grâul este în faza de preburduf sau formare a burdufului, iar orzul se află în faza de preînspicare. Temperaturile ridicate din ultima perioadă au grăbit înfloritul rapiţei în detrimentul ramificaţiei şi a aparatului vegetativ. Starea culturilor de toamnă este bună, cu creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Se monitorizează evoluţia indicatorilor climatici în perioada următoare.
• Culturile însămânţate în primăvara anului 2013
Suprafaţa programată a fost de 5.143.651 ha, iar cea realizată până la sfârşitul lunii era de cca 1.700.000 hectare.
La porumb, acolo unde însămânţatul s-a realizat înainte de precipitaţiile căzute, cultura a răsărit fiind în faza de 2 frunze adevărate. Floarea-soarelui se găseşte în faza de răsărire, de formare a cotiledoanelor.
La această dată rezerva de umiditate accesibilă plantelor din profilul de sol 0-100 cm se situează în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, se continuă semănatul culturilor de primăvară, fertilizarea cerealelor de toamnă şi lucrările de întreţinere la culturile de câmp. Operatorii de pe piaţă estimează producţii mai bune în cazul cerealelor, comparativ cu balanţa anului trecut.
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2013
- Articol precedent: Porumbul şi floarea-soarelui au răsărit bine, dar lipsa apei începe să se resimtă
- Articolul următor: Vinul românesc produs din viţă străină