600x250 v1

Articole revista 16 Mai 2013, 13:20

O mână întinsă tinerilor fermieri care vor să se mute la sate!

Scris de

Alături de numeroase măsuri de subvenţionare a agriculturii româneşti, finanţarea cu fonduri europene, prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri în mediul rural trezeşte, iată, un interes tot mai mare în rândul acestora, preocupaţi să-şi dezvolte cele mai diferite activităţi în agricultură. Interesant este faptul că, de la an la an, sumele nerambursabile acordate sunt tot mai mari. În cazul judeţului Prahova, potrivit datelor Oficiului judeţean Prahova al APDRP, au fost contractate până în prezent aproape 111 proiecte, cu o valoare totală de 2,583 milioane de euro, sumă care se adaugă celor 168 milioane de euro de care au beneficiat agricultorii din judeţ până acum.

Din dialogul avut pe această temă cu juristul Cezar Grama, directorul oficiului, am aflat că în ultima perioadă au fost depuse 1.550 de noi cereri pe diferite domenii, majoritatea lor fiind contractate deja. „Important este că o mare parte dintre solicitări pentru a obţine suma nerambursabilă de 40.000 euro sunt pentru organizarea de ferme mixte (cultură mare şi creşterea animalelor), horticultură, apicultură, creşterea păsărilor de curte, dar şi a porcilor, solicitanţii fiind tinere familii, care vor să preia fermele părinţilor lor sau ale altora. În rândul solicitanţilor sunt şi studenţi de la Agronomie, în anii terminali.“

Interlocutorul nostru mai adaugă faptul că beneficiarii sunt din aproape toate zonele judeţului, dar cu preponderenţă din zonele colinară şi montană. De fapt, nu există niciuna dintre cele 90 de comune ale judeţului în care să nu existe tineri fermieri care să beneficieze de ajutor nerambursabil pe Măsura 112.

Ce fac tinerii cu banii europeni?

Faţă de o primă anterioară de 25.000 de euro, acum tinerii fermieri care îndeplinesc condiţiile necesare – vârsta de maximum 40 de ani, să locuiască la ţară, să dispună de teren, animale pentru dimensiunile cerute ale unei ferme moderne, să aibă o pregătire profesională corespunzătoare – primesc acum 40.000 de euro, sumă nerambursabilă.

Cu această sumă ei îşi pot achiziţiona tractoare de mici dimensiuni, utilaje şi echipamente agricole, animale (vaci de lapte, oi, capre, porci, păsări, stupi de albine), dar şi tere­nuri agricole, cu care îşi pot extinde fermele, toate acestea potrivit planului de afaceri cu care s-au prezentat la finanţarea proiectelor lor, pe care şi le pot face singuri sau cu ajutorul unor firme de consultanţă în domeniu, în cazuri mai recente Camera Agricolă Prahova.

Noile ferme produc, dar creează şi locuri de muncă

Datorită fondurilor accesate în fiecare localitate rurală, au ajuns să funcţioneze ferme agricole, fie de creşterea animalelor (vaci cu lapte, păsări de curte, ferme de ovine), ferme apicole, dar şi noi solarii legumicole. Sunt localităţi precum Izvoarele, Ceptura, Poiana Câmpina, Balta Doamnei, Râfov, unde existau mai multe astfel de ferme. De asemenea, apare evident o întinerire a forţei de muncă cuprinsă în diferite activităţi agricole promovate de către cei câteva sute de tineri fermieri. „În felul acesta, în judeţul Prahova, de-a lungul ultimilor 3-4 ani, au fost cuprinşi în activitate mai mulţi tineri şomeri de la sate“, estima directorul Cezar Grama. Cât priveşte viitorul apropiat, se aşteaptă o nouă sesiune pentru depunere de noi proiecte agricole cu bani europeni nerambursabili, pentru care alţi peste 100 de tineri aşteaptă să depună cereri în cazul Măsurii 112.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2013


Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti