Articole revista 01 Mai 2013, 19:51

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 mai 2013

Scris de

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând sudul şi sud-estul ţării, unde local valorile termice pot fi apropiate de normalul perioadei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 12...20°C în aproape toate zonele de cultură, fiind favorabilă parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze) la cultura de porumb semănată în epoca optimă. Se prognozează cantităţi de precipitaţii situate în general peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor, iar local în vestul, sudul şi sud-estul teritoriului acestea vor fi în limite normale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sudul şi estul ţării, unde local sunt posibile deficite moderate de umiditate în sol. Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm în cultura de porumb va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor. Local, în Dobrogea şi Muntenia se va semnala seceta pedologică moderată.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice prognozate vor favoriza creşterea şi dezvoltarea normală a speciilor de toamnă, în aproape toate zonele agricole. Starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în epoca optimă va fi în general medie şi bună, iar în culturile întârziate fenologic, medie şi slabă. În funcţie de data semănatului, la culturile de grâu şi orz de toamnă se vor semnala înfrăţirea şi alungirea paiului, precum şi apariţia fazei de „burduf“ şi înspicare, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă. Porumbul însămânţat până la această dată va parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea, răsărirea şi înfrunzirea.

Recomandări de specialitate:

• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la cerealierele de toamnă;

• Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2013


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti