Articole revista 01 Mai 2013, 17:32

Pavarea terasei, materiale calde sau reci

Scris de

Mulţi dintre cei care lucrează de ani buni în agricultură, dar nu doar ei, au prins „cheag“, cum se spune, iar veniturile le-au deschis noi orizonturi şi posibilităţi. Gusturile în privinţa locuinţei, terasei sau grădinii s-au schimbat şi ţin acum nu doar de confort, ci şi de estetic. Aspect care musai trebuie să-i reprezinte şi să se profileze pe noul statut. Deşi există aceste dorinţe, de cele mai multe ori nu este timpul necesar pentru a răsfoi toate revistele şi broşurile de profil, cât să-şi contureze o idee şi să ştie ce să ceară unui arhitect. De aceea am preluat noi această muncă de documentare şi venim cu câteva propuneri pentru a vă uşura alegerile.

Terasa, prelungirea casei

Astăzi vorbim despre terasă. Acel loc în care vă refugiaţi pentru a savura cafeaua la aer, pentru a vă bucura de natură sau pentru a sta cu prietenii la un grătar. Tocmai de aceea, mai ales vara, terasa devine spaţiul central al grădinii. Locul de primire a musafirilor, altul decât interiorul locuinţei. Acesta este şi motivul pentru care terasa este considerată o prelungire a casei, al interiorului. Chiar dacă designul locuinţei atrage ca un magnet sume mari de bani, iar detaliile spun povestea proprietarului punând în evidenţă o temă anume, o culoare, o textură sau o pasiune, în acelaşi fel ar trebui tratată şi terasa. Partea bună este faptul că de această dată cheltuielile sunt mai mici şi detaliile mai puţine. Porniţi întotdeauna de la ideea că terasa este o prelungire a casei şi astfel lucrurile se simplifică atunci când aveţi de ales culoarea sau tipul de material folosit. Dacă pardoseala casei este din lemn (parchet, duşumea) atunci ar fi de preferat să alegeţi tot lemn când vine vorba de terasă. Pe acelaşi principiu, dacă aveţi în casă gresie, pavaţi şi în exterior tot cu materiale reci, piatră, gresie, pavele sau beton amprentat. De regulă bugetul dictează alegerile la cumpărare însă, având în vedere că acest demers este unul de durată, este bine să ţineţi cont nu doar de culoare, ci şi de proprietăţile antiderapante, rezistenţa la uzură, întreţinerea uşoară. Dintre toate aceste calităţi ţineţi seama mai ales de porozitate, pentru că aceasta asigură o viaţă mai lungă materialului. Cu cât acesta este mai compact, fără pori, cu atât este mai rezistent la îngheţ sau dezgheţ, deci vă scuteşte de o înlocuire prematură.

Căldura lemnului

O amenajare modernă presupune spaţii largi, în care fiecare obiect, pe lângă valoarea practică, utilitară are şi valoare estetică. Pardoseala trebuie să fie în armonie cu finisajele exterioare ale casei, cu restul obiectelor de mobilier sau decoraţie şi aş mai adăuga aici locul în care este amplasată casa, într-o zonă urbană sau rustică.

Lemnul conferă căldură, creează un ambient mult mai primitor, aspect care nu poate fi reprodus de niciun alt material de construcţie. Gândiţi-vă doar un moment la zilele călduroase, când aţi vrea să petreceţi cât mai mult timp în picioarele goale, la dimineţile când aţi putea ieşi să beţi cafeaua desculţi pe deck-ul (terasa pavată cu lemn) din grădină. Pentru realizarea deck-ului se toarnă o fundaţie respectând desenul suprafeţei dorite, se pun grinzile de susţinere, peste care se montează dulapi din lemn, pentru fixarea corectă în structură şi, în final, se montează lamelele sau panourile de pardoseală.

Magazinele specializate abundă în oferte şi produse speciale pentru pavarea teraselor. Veţi găsi panouri din pin tratat sau lamele din esenţe exotice dure precum massaranduba, teak, cumaru, tanimbuca, ipe lapacho sau bangkirai, acestea din urmă având o durată de viaţă între 25 şi 100 de ani, după cum spun furnizorii. Provenind din zone cu umiditate ridicată (Brazilia, Africa de Vest, Asia de Sud-Est), aceste esenţe exotice prin durabilitatea lor sunt foarte rezistente la atacul bacteriilor, cariilor, fungilor şi umidităţii, pretându-se perfect pentru terase, pontoane, pergole, foişoare.

Totuşi, indiferent de esenţa de lemn aleasă, aveţi în vedere că acesta are nevoie de tratamente pentru o întreţinere de durată. Şi pe acest palier al produselor de tratare şi protejare a lemnului de exterior există pe piaţă soluţii nenumărate, pe bază de ulei de in, solvenţi organici, răşină sintetică în solvent organic cu sau fără pigmenţi care asigură protecţie împotriva intemperiilor, radiaţiilor UV şi a insectelor. 

Inovaţia materialelor compozite

Japonia a produs pentru prima oară, în 1976, lemnul plastifiat sau WPC (Wood Polymer Composite), un material inovativ în a cărui compoziţie intrau în proporţii egale făina de lemn şi deşeurile de mase plastice, creând un amestec stabilizat împotriva radiaţiilor UV, a mucegaiurilor şi insectelor.

Alegerea unui astfel de material devine cu atât mai atractivă cu cât aceste produse nu trebuie protejate prin vopsire sau lăcuire, garanţia la acţiunea intemperiilor fiind de minim 15 ani. În plus, prin procedeele de tratare finală, profilele WPC pot fi embosate cu diferite tipuri de furniruri sau şlefuite pentru a se apropia cât mai mult de aspectul lemnului natural.

Economisind manopera şi costurile vopselelor de protecţie, investiţia iniţială de acelaşi ordin de mărime cu lemnul impregnat se amortizează în primii doi ani de folosire, spune unul dintre producătorii de astfel de profile din ţară.

De asemenea, datorită faptului că provine din materiale reciclabile, dar şi pentru că se pretează la reciclare 100% după folosire, la unii producători sunt posibile sistemele buy back pentru cantităţi mari ce depăşesc sute de metri pătraţi. Iată cum ultimele descoperiri în materie de aditivi pentru lemn compozit reuşesc să aducă şi în curţile noastre materiale moderne şi prietenoase cu mediul înconjurător.

Sobrietatea plăcilor din piatră

Cum spuneam, uneori bugetul impune adoptarea unei soluţii sau alta. Cu siguranţă acesta este şi motivul pentru care în mai toate grădinile româneşti domină betonul sau pavelele. Trebuie să recunoaştem că acestea reprezintă soluţia cea mai simplă, mai rapidă în realizare şi de cele mai multe ori şi cea mai ieftină. Nu este aşa de spectaculoasă ca aspect, însă imaginaţia şi creativitatea specialiştilor au realizat palete largi de culori şi mozaicuri cu care să puteţi armoniza uşor locuinţa cu mediul ambiant. Veţi găsi în magazinele de profil plăci de gresie pentru exterior clasificate în funcţie de destinaţie, supuse unui trafic mai mare sau mai mic, realizate prin tehnologia de decorare digital printing, imitând piatra naturală sau chiar parchetul. Piatra naturală se poate folosi în combinaţie cu betonul sau separat. Pe lângă piatra naturală, magazinele cu materiale de construcţii pun la vânzare şi plăci din imitaţie de piatră realizate din granule solidificate cu ajutorul unei răşini. Din diversitatea de modele se pot obţine acoperiri interesante şi originale. Este şi cazul pavelelor care se găsesc astăzi într-o varietate de forme şi culori. Este adevărat că nu mai sunt la modă, aşa cum erau în anii 2000, însă se întreţin fără efort şi sunt rezistente la capriciile vremii.

Dacă pavarea aţi realizat-o, vă rămâne să aduceţi masa, scaunele, poate o umbrelă, câteva ghivece cu plante ornamentale, nişte şezlonguri sau un balansoar, căci prietenii aproape că se vor invita singuri.

Patricia Alexandra POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2013


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti