Floarea-soarelui, tolerantă la secetă, dar sensibilă la buruieni
Specialiştii consideră că floarea-soarelui – una dintre cele mai importante culturi pentru uleiul din seminţe – este foarte sensibilă la concurenţa buruienilor, în special în primele faze de creştere. În cazul în care buruienile nu sunt controlate efectiv în primele 6-8 săptămâni după apariţie, până la 50% din potenţialul de producţie poate fi pierdut. Cel mai bun control este realizat prin implementarea unui sistem integrat, care să folosească atât mijloace mecanice, cât şi chimice (erbicidarea).
Combaterea buruienilor
Specialiştii BASF, de pildă, susţin că, pentru combaterea buruienilor, se pune accent pe sistemul de producţie Clearfield, singura soluţie chimică pentru combaterea completă a buruienilor, inclusiv a tuturor raselor de Orobanche, printr-o singură aplicare. Totodată, combate Xanthium și Cirsium, pentru care nu există nicio soluție în culturile convenționale.
„Tehnologia Clearfield, dezvoltată de BASF, spunea cu prilejul unei prezentări Daniel Daia pentru floarea-soarelui, combină două elemente inseparabile. Este vorba de hibrizi performanți rezistenți la Pulsar 40 și de erbicidul propriu-zis. Pentru această tehnologie au fost deja creați peste 40 de hibrizi.
Daia recomandă utilizarea Pulsar 40 în doză de 1,2 l/ha, în postemergență timpurie, când planta de floarea-soarelui are 4-8 frunze adevărate, perioadă de vegetaţie în care poate fi combătută Orobanche. Erbicidul se absoarbe 70% prin frunzele buruienilor și 30% prin sol, combătând astfel și pe cele aflate în curs de răsărire.
În situația culturilor convenționale de floarea-soarelui, pentru combaterea buruienilor anuale mono și dicotiledonate, directorul regional a indicat erbicidul Frontier Forte (pe bază de dimetenamid-P), în preemergență, în doză de 0,8-1,4 l/ha, în funcție de structura de buruieni și cantitatea de humus existentă în sol. Astfel, doza omologată este de 0,8 l/ha pentru soluri ușoare cu sub 2% humus, 1,2 l/ha pentru soluri medii cu 2-3% humus și 1,4 l/ha pentru soluri bogate, cu peste 3% humus. Momentul optim al aplicării este în primele 3-4 zile, după semănat.
Un alt erbicid cu acțiune sistemică, cu aplicare în postemergență, absorbit prin părțile verzi ale buruienilor, este Stratos Ultra (substanță activă cicloxidim). Împotriva buruienilor graminee anuale și perene, inclusiv costreiului din rizomi, se recomandă 3-4 l/ha.
Doze în amestec cu adjuvantul Dash:
● 1 l/ha Stratos Ultra + 1 l/ha Dash împotriva gramineelor anuale până la înfrățit;
● 1,5 l/ha Stratos® Ultra + 1,5 l/ha Dash® după înfrățit;
● 2 l/ha Stratos Ultra + 2 l/ha Dash împotriva gramineelor perene.
Pentru combaterea gramineelor anuale și a costreiului din semințe, erbicidarea cu Stratos Ultra se face când buruienile au 3-4 frunze. Împotriva gramineelor perene (din rizomi), produsul se aplică atunci când buruienile au suficientă masă vegetativă, aproximativ 20 cm în înălțime. Este de preferat ca erbicidarea să aibă loc după ploaie sau după irigare, în orele târzii ale după-amiezii.
Gabriela Dumbrăveanu, manager de produs la Syngenta România, recomandă fermierilor utilizarea erbicidului preemergent Gardoprim Plus Gold la culturile convenţionale pentru a combate principalele buruieni problemă din cultura de floarea-soarelui. Este potrivit pentru toate tehnologiile de cultivare, indiferent dacă vorbim de convenţional, hibrid tolerant la imazamox sau hibrid tolerant la tribenuron metil. Totodată, prezintă selectivitate ridicată pentru cultură. Doza de aplicare este de 3,5-4 l/ha.
În postemergenţă, buruienile problemă sunt în special costreiul din rizomi şi pirul. Ambele trebuie combătute când au 10-15 cm. Cu cât sunt mai dezvoltate, cu atât devin mai greu de combătut. În postemergenţă, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene din culturile cu frunza lată se propune erbicidul sistemic Fusilade Forte. Principalele monocotiledonate combătute sunt pirul târâtor, costreiul din rizomi, pirul gros, iarba bărboasă, mohor, iarba vântului și odos. Doza utilizată: 0,8-1,3 l/ha.
Combaterea bolilor
Potrivit specialiştilor BASF, pentru combaterea întregului spectru de boli sunt necesare cel mult trei tratamente pe sezon.
Tratamentul 1 se poate aplica la stadiul de 8-10 frunze ale florii-soarelui, până la începutul apariției butonului floral. Este eficace mai ales împotriva lui Phomopsis helianthi.
Tratamentul 2 are perioada optimă de la diferențierea completă a calatidiului până la apariția florilor ligulate. Acesta combate un spectru larg de boli, cum ar fi Phomopsis, Sclerotinina, Botrytis etc.
Tratamentul 3 se aplică la 10-15 zile după sfârșitul înfloritului. Acesta este obligatoriu în condiții favorabile de atac al unor boli, cum sunt Sclerotinia și/sau Botrytis.
Indiferent de tehnologie, pentru combaterea bolilor este recomandat produsul Pictor, un fungicid sistemic, translaminar, cu două substanțe active (dimoxistrobin și boscalid), cu acțiune sinergică. Doza: 0,5 l/ha. Momentul optim al aplicării este de la faza de diferențiere completă a calatidiului până la 10-15 zile după sfârșitul înfloritului, în funcție de echipamentele existente în fermă.
Principalele buruieni
- Abutilon theophrasti – teișor.
- Amaranthus retroflexus – știr sălbatic.
- Ambrosia trifida – ambrozie.
- Chenopodium album – lobodă porcească, spanac sălbatic.
- Cirsium arvense – pălămidă.
- Echinochloa crus-galli – iarbă bărboasă, mohor înalt.
- Orobanche spp. – lupoaie.
- Setaria viridis – mohor.
- Solanum nigrum – zârnă.
- Sorghum halepense – costrei, bălur.
- Xanthium strumarium – cornuți.
Principalele boli
- Alternaria helianthi – alternarioza florii-soarelui.
- Botrytis cinerea – putregaiul cenușiu.
- Phoma oleracea – pătarea neagră.
- Phomopsis (Diaporthe) helianthi – pătarea brună-cenușie a tulpinii.
- Plasmopara helianthi (halstedii) – mana florii-soarelui.
- Puccinia helianthi – rugina neagră.
- Sclerotinia sclerotiorum – putregaiul alb.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2013
seceta, buruieni, floarea soarelui
- Articol precedent: Primăvara rece şi ploioasă a întârziat semănatul cu aproape 14 zile
- Articolul următor: Livezi demonstrative pe banii Consiliului Judeţean