Articole revista 16 Aprilie 2013, 08:50

Elevii din Fălticeni au reprezentat cu succes România la Paris

Scris de

La cea de a 50-a ediţie a Salonului Internaţional de Agricultură, care a avut loc la Paris în perioada 26-28 februarie, au participat şi patru elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu“ din Fălticeni, coordonaţi de prof. Monica Creţu. Tinerii au participat la două concursuri: „Concursul tinerilor evaluatori profesionişti de vinuri“ şi „Concursul european de evaluare a animalelor“.

Larisa Zaharia, elevă în clasa a XII-a, profilul tehnician controlul calităţii produselor alimentare, a urcat pe treapta a doua a podiumului de premiere la concursul tinerilor evaluatori de vinuri, iar Oana Bradu, elevă în clasa a XII-a la profilul tehnician în industria alimentară, a ocupat locul 8.

Acest succes a fost posibil graţie unui interes deosebit manifestat de concurenţi, datorită celei care îi coordonează pe aceşti elevi, respectiv profesoara Monica Creţu, dar mai ales faptului că la Colegiul „Vasile Lovinescu“ din Fălticeni există aceste specializări. Dacă acestea nu ar fi existat nu ar fi fost posibilă participarea la această competiţie internaţională.

Produsele alimentare, apreciate de europeni

„Pentru un colegiu agricol este important să aibă aceste domenii în programa de învăţământ. România se pare că se va evidenţia în Europa prin alimentele pe care le produce, prin produsele agricole pe care le va exporta. În urma «Serii româneşti» pe care am organizat-o am observat că produsele noastre din carne şi din lapte sunt foarte apreciate. Standul românesc a fost asaltat de către ceilalţi studenţi şi elevi împreună cu profesorii lor şi cu greu am făcut faţă cererii de a degusta produsele noastre“, ne-a spus profesoara Monica Creţu.

Larisa Zaharia, câştigătoarea premiului II la Concursul tinerilor evaluatori profesionişti de vinuri din cadrul Salonului Internaţional de Agricultură de la Paris, ne-a spus că, pe lângă satisfacţia de a participa la o competiţie internaţională, a învăţat şi multe aspecte noi ale meseriei de degustător de produse alimentare.

„Rolul meu a fost atât de a analiza senzorial cât şi de a recunoaşte 10 tipuri de vin. Ea s-a remarcat şi anul trecut într-o competiţie internaţională de analiză senzorială a produselor lactate, unde a obţinut premiul II la evaluarea caşcavalului şi premiul III la evaluarea brânzei Gouda.

Fălticeneanca spune că este foarte important ce învăţă la şcoală ca teorie, dar profesoara Monica Creţu, cu care se pregăteşte pentru diverse competiţii, spune că eleva sa are şi o calitate specială, pe care nu o putem noi explica, aceea de a recunoaşte atât de uşor şi repede calităţile produselor. „Este vorba de memorie gustativă, care se educă prin antrenament şi pe care nu toţi o avem atât de dezvoltată, iar Larisa se pare că este un copil deosebit în această privinţă“, a precizat Monica Creţu.

Copiilor talentaţi le lipseşte baza materială

„Este ceva înnăscut să descopăr calităţile produselor. Doamna profesoară Creţu m-a descoperit prima dată la brânzeturi, apoi mi-a spus că trebuie să merg şi mai departe şi m-am descurcat în celelalte competiţii. Am reţinut caracteristicile, m-a ajutat cultura generală şi bagajul de informaţii despre vinuri de la şcoală şi mi-a fost foarte uşor.

Chiar dacă nu avem baza materială pe care o au alţi colegi din ţările Uniunii Europene, faptul că suntem atât de bine pregătiţi din punct de vedere teoretic pentru aceste competiţii internaţionale poate fi un avantaj în alegerea viitoarei meserii“, a precizat Larisa. Pentru că a constatat că are această calitate, de a recunoaşte un produs după anumite proprietăţi gustative, Larisa crede că va avea un viitor în domeniu şi speră ca, după absolvirea liceului şi a facultăţii, să se descurce foarte bine peste hotare sau în România.

Elevii români tânjesc după condiţiile concurenţilor francezi

Pe durata şederii în Franţa, elevii din Fălticeni au făcut şi o comparaţie între învăţământul agricol francez şi cel românesc. Franţa este cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, în care lucrează 5% din totalul forţei de muncă al ţării, cu producţii mari obţinute în ferme de tip familial. Majoritatea agricultorilor francezi au un nivel mediu de pregătire, dar, spre deosebire de România, tehnicienii francezi sunt consiliaţi continuu, pentru a ţine pasul cu noile tehnologii.

Fermierii francezi se perfecţionează prin asistenţa tehnică oferită de institutele tehnice sau prin camerele agricole sau, cei mai performanţi, sunt în permanentă legătură cu un specialist prin sistemul CETA, în care un grup format din 5 până la 15 fermieri plătesc pe cel care le oferă consultaţiile de specialitate. Aşa cum am aflat de la profesoara Monica Creţu, şcolile agricole din Franţa sunt în subordinea Ministerului Agriculturii şi nu în subordinea Ministerului Educaţiei. Este o apropiere între domeniul în care copiii se pregătesc şi instituţia din ţara respectivă.

Mai mult decât atât, ministerul sprijină şcolile respective, unele şcoli au ferme de vaci Charolaise pentru carne, alte şcoli au în dotare ferme de vaci Holstein pentru lapte şi sunt şcoli agricole cu minifabrici de prelucrare a laptelui. În renumitele zone viticole Languedoc, Bordeaux, Côte d`or de lângă Dijon şi în Champagne sunt şcoli agricole care au vii, elevii lucrând efectiv în podgorii, dar tot instituţiile de învăţământ au minifabrici în care procesează producţiile obţinute.

„Asta înseamnă un învăţământ modern. Elevul să aibă şi baza materială să-şi poată face practica pe timpul celor patru ani de liceu la şcoală. Sperăm că se va întâmpla şi la noi aşa pentru că nu putem face agricultură modernă, industrie alimentară modernă doar teoretic. Avem nevoie de bază materială“, a spus prof. Monica Creţu.

Silviu BUCULEI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2013


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti