Secretul succesului comunei Cumpăna: Atragerea fondurilor din toate sursele
Scris de Lumea SatuluiRecunoscută pentru proiectele realizate cu ajutorul fondurilor europene și de la bugetul statului, comuna Cumpăna din județul Constanța este un model de succes. Iar secretul acestui succes ar trebui să fie aflat de toți primarii din țară: buget din toate sursele.
Ne-am concentrat pe nevoile locuitorilor, indiferent de vârstă
Problemele comunității au fost transformate în soluții, iar soluțiile au avut ca bază fondurile atrase din toate sursele și dorința de a face. Iar de aici totul s-a îmbinat perfect cu o echipă care a înțeles cât de important este să tragă în aceeași direcție, la aceeași căruță. De altfel, se spune că omul sfințește locul. Iar când omul este și economist la bază și știe să atragă oameni care să vor să facă treabă lucrurile încep să se miște în direcția care trebuie. „Aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat și oportunități pe care țara noastră le-a avut în materie de fonduri europene. Iar din acel moment, împreună cu echipa din Primărie, am început să accesăm astfel de fonduri pentru a dezvolta comuna concentrându-ne pe nevoile tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă“, a spus primarul comunei Cumpăna, doamna Mariana Gâju.
Creșa „Rază de soare“, un loc de poveste
În vizită prin Cumpăna, am observat o comună modernă, care atrage tineri ce se stabilesc aici să-și întemeieze familii și să înceapă afaceri. Am fost să vedem cu ochii noștri exemplele de proiecte realizate cu fonduri europene și de la bugetul de stat și local și am văzut o primărie modernă, cu luminator, multe plante și descoperiri arheologice puse la loc de cinste, o cantină socială, școală de balet, after school, cămin cultural, centru socio-educativ, centru de asistență socio-medicală, blocuri ANL, grădinițe, creșe. De pildă, creșa „Rază de soare“ este de anul trecut, din noiembrie, a doua casă pentru micuții din Cumpăna, unde cunosc și descoperă lumea. Creșa are 100 de locuri, iar valoarea lucrărilor a fost aproape 5 milioane de lei (4.970.706,6 lei – inclusiv TVA), din care peste 3 milioane de lei au fost de la bugetul de stat, prin PNDL II, iar de la bugetul local au fost alocate aproape 2 milioane de lei (1.915.284,6 lei). Dotarea creșei „Rază de Soare“ a fost asigurată de Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), valoarea acestor dotări fiind de 194.526 de lei.
Campus școlar cu pregătire în turism și servicii
Am remarcat și Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, dotat cu săli de clasă moderne și echipamente de ultimă generație. În anul 2004, prin proiectul de „Relansare a învățământului rural“, au fost atrase fonduri de la Banca Mondială, iar cu acestea a fost posibilă construirea unui nou corp de școală. Campusul școlar cu pregătire turism și servicii are în total 24 de săli de clasă, ateliere, laboratoare de fizică, chimie, informatică, un cămin și o cantină pentru un număr de 150 de elevi, 15 garsoniere pentru cadrele didactice, o bază sportivă.
Terenuri de sport ce respectă cele mai exigente standarde
Și pentru că tot am amintit de baza sportivă, Cumpăna are un complex sportiv de referință atât pentru sportul național, cât și pentru cel internațional. Complexul sportiv „CENTENAR“, inaugurat în aprilie 2019, este o investiție de 14,1 milioane de lei (inclusiv TVA), cu o capacitate de 850 de locuri în tribune, un teren de fotbal ce respectă cerințele UEFA, pistă de atletism, teren de oină, volei, handbal, baschet, tenis. „Acest complex sportiv vine să îmbogățească baza materială a comunei care mai are prima bază sportivă în 2004, cea de a doua în 2008, iar cea de-a treia aflată în Campusul Școlar din comuna noastră“, a mai spus doamna primar.
Cumpăna are 100 de străzi asfaltate
Am mai văzut afaceri ale unor tineri care au lăsat orașul Constanța în urmă pentru a se stabili în Cumpăna pentru condițiile oferite și oportunități. Și toate acestea au fost posibile prin fonduri europene atrase de primărie. De asemenea, în drumurile noastre, am remarcat și calitatea infrastructurii rutiere iar, recent, s-au demarat și lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public stradal, proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu. „În cei 20 de ani de când sunt primarul comunei Cumpăna am investit în infrastructură – alimentare cu gaze naturale, electricitate, drumuri, poduri, drumuri pietonale. Avem 100 de străzi asfaltate, ceea ce înseamnă 76 de kilometri de drum asfaltat dintr-un total de 102 kilometri, și în continuare eforturile noastre se îndreaptă spre acest sector. Prioritare au fost și protecția mediului, educația, cultura, sănătatea, modernizarea administrației publice locale“, a mai explicat doamna Mariana Gâju. Am întrebat-o pe doamna primar ce simte când vede tot a realizat... Cu modestie, ne răspunde că nu a făcut „degeaba umbră pământului“. Iar când o întrebăm despre proiectele dedicate copiilor ne povestește cu detalii despre rezultatele obținute de micuții comunei în competițiile sportive și nu numai. Aici, în Cumpăna, există și o școală de balet. Iar baletul șlefuiește nu doar trupuri, ci suflete perfecte.
Alături și de celelalte comune din România
Mariana Gâju este și prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (AcoR) din anul 2004, asociație ce are drept misiune realizarea unei uniuni mai strânse între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. De altfel, în calitatea sa de prim-vicepreședinte ACoR, Mariana Gâju a participat, la sfârșitul lunii noiembrie, la evenimentul „Just EU Green Deal“, organizat în Sevilla, Spania, de Grupul PSE din cadrul Comitetului European al Regiunilor, în cooperare cu Grupul S&D din Parlamentul European. Evenimentul a reunit, alături de membri ai Comitetului European al Regiunilor, politicieni locali și regionali din întreaga lume, membri ai parlamentelor europene și comisari ai UE, precum și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor europene relevante, activiști pentru mediu, cu scopul de a face schimb de bune practici și a găsi soluții pentru a sprijini tranziția ecologică. „Acest eveniment reprezintă o oportunitate de implicare a următoarei generații de politicieni și de a sprijini activitatea acestora în vederea punerii în aplicare a unei tranziții echitabile și durabile. O școală pentru tinerii lideri locali și regionali progresivi va avea loc ca urmare a evenimentului“, a explicat primarul comunei Cumpăna și prim-vicepreședinte ACoR, doamna Mariana Gâju.
Simona-Nicole David
Media
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences