Articole revista 31 Martie 2013, 21:08

Orientări noi pentru o erbicidare eficientă. Porumbul, o cultură sensibilă la îmburuienare

Scris de

Pentru a avea siguranţa obţinerii unor producţii mari la această cultură, specialiştii recomandă aplicarea unor tehnologii care să asigure şi un maxim de eficienţă. Pe lângă lucrările specifice privind înfiinţarea şi întreţinerea acesteia, o atenţie deosebită trebuie acordată protecţiei culturii, în mod deosebit combaterii buruienilor, ştiut fiind faptul că porumbul este una dintre culturile cele mai sensibile la îmburuienare.

Momente optime pentru erbicidare

Daniel Daia, director regional în cadrul firmei BASF, de pildă, susţine că cea mai importantă regulă ce trebuie respectată pentru ca lucrarea de erbicidare executată înainte de răsărire să-şi atingă scopul o constituie pregătirea terenului.

Pentru această fază, Daniel Daia recomandă Frontier Forte. Este un erbicid cu acţiune sistemică pe bază de dimetenamid-P, din grupa amidelor. Buruienile în curs de germinare absorb substanţa activă prin coleoptil. Cantităţi mici din produse sunt preluate de radiculă (traseu secundar), dar pentru o bună solubilizare a substanţei active este nevoie de umiditate.

În condiţii de secetă, Frontier Forte se poate aplica înainte de semănat, cu încorporare la 3-4 cm adâncime, iar în condiţii de umiditate, după semănat, dar înainte de răsărirea culturii şi a buruienilor.

Doza omologată este de 0,8 l/ha pentru soluri uşoare cu sub 2% humus, 1,2 l/ha pentru soluri medii, cu 2-3% humus şi 1,4 l/ha pentru soluri bogate, cu peste 3% humus. Momentul optim al aplicării este în primele 3-4 zile după semănat.

În opinia specialistului, în postemergenţă „trebuie intervenit cât mai repede posibil“, iar erbicidul să fie aplicat cu buruienile „la vedere“, adică atunci când sunt în faza de vegetaţie în care sensibilitatea la produsul aplicat este maximă.

Combaterea buruienilor în momentul optim conduce la eliminarea competiţiei între tinerele plante de porumb și buruieni, pentru rezervele de apă, substanţele nutritive.

„În postemergență, cultura de porumb poate fi erbicidată cu un pachet de produse care combat toată gama de buruieni, la o singură trecere. Este vorba de Rekord care conține Kelvin Top (nicosulfuron) şi se aplică în doză de 1 l/ha; Cambio (bentazon și dicamba) – 2 l/ha şi Dash (adjuvant) – 0,6 l/ha. Produsele amintite se prezintă ambalate separat.“

DUO System

Pentru terenurile infestate puternic cu buruieni graminee, în special cu costrei din rizomi, Daia recomandă DUO System. Aceasta este o soluţie nouă, o alternativă a sulfonilureelor pentru combaterea gramineelor, formată din hibrizi DUO rezistenţi la Stratos Ultra şi erbicidul propriu-zis. Comparativ cu alte erbicide, acesta are avantajul că poate fi aplicat în stadii mai avansate de dezvoltare a porumbului. Doza: graminee anuale şi costreiul din seminţe – 1,5 l/ ha Stratos Ultra şi 1 l/ha Dash; graminee perene (din rizomi) – 2 l/ha Stratos Ultra şi 2 l/ha Dash. Pentru combaterea gramineelor anuale şi a costreiului, erbicidarea se face în faza de 3-4 frunze a buruienilor, iar în cazul gramineelor perene, când acestea ajung la aproximativ 20 cm înălţime.

Principalele buruieni din cultura de porumb

- Abutilon theophrasti – teișor.

- Amaranthus retroflexus – știr sălbatic.

- Ambrosia elatior – ambrozie.

- Chenopodium album – lobodă porcească, spanac sălbatic.

- Cirsium arvense – pălămidă.

- Convolvulus arvensis – volbură, rochița-rândunicii.

- Echinochloa crus-galli – iarbă bărboasă, mohor înalt.

- Polygonum convolvulus – hrișcă urcătoare.

- Setaria viridis – mohor.

- Solanum nigrum – zârnă.

- Sorghum halepense – costrei, bălur.

- Xanthium strumarium – scaietele popii, cornuţi.

Un nou erbicid marca Syngenta

Syngenta Agro a scos pe piață erbicidul Elumis, noutatea acestui an având ca substanțe active mesotrione și nicosulfuron. Are acțiune multiplă, în principal foliară, dar și radiculară și antigerminativă, ceea ce-l recomandă împotriva buruienilor greu de combătut, cu frunză lată şi îngustă, anuale şi perene, cu aplicare printr-o singură trecere. Se poate aplica postemergent, în doză de 1-2 l/ha, într-un interval larg, de la două la opt frunze ale plantelor de porumb. În cazul buruienilor anuale, doza este de 1,5 l/ha, dar este suficientă o doză mai mică, în stadii timpurii de creștere a lor.

Respectiva firmă mai recomandă tratamentul cu Gardoprim Plus Gold (metaloclor, terbutilazin), care reprezintă una dintre soluţiile companiei, în preemergenţă, în doză de 4-5 l/ha.

Lumax, un alt erbicid al firmei Syngenta, are trei substanţe active (mesotrione, S-metolaclor, terbutilazin) şi combate buruienile monocotiledonate şi dicotiledonate anuale, parțial perene. Se foloseşte în post­emergenţă timpurie în doză de 3-3,5 l/ha. Se aplică împreună cu un adjuvant nonionic, pentru creşterea eficacității împotriva buruienilor deja răsărite.

Alte erbicide recomandate: Banvel, Casper, Milagro, Callisto în postemergenţă, în funcţie de specificitatea solei şi tehnologiei utilizate.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2013


Vizualizari 11431
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti