Tehnologii moderne de protecţie a culturii de floarea-soarelui
Scris de Lumea SatuluiTemperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor au cauzat anul trecut o serie de anomalii la cultura florii-soarelui. Menţionăm probleme legate de germinaţie, dezvoltarea atipică a plantei, boli, frângerea tulpinilor etc.
Cu toate acestea, putem afirma că 2012 a fost un an relativ bun pentru această cultură comparativ cu porumbul. Fermierii au obţinut producţii care au variat de la 1.300 kg/ha până la 5.000 kg/ha.
Se „poartă“ hibrizi IMI
„Întotdeauna noi am căutat cele mai bune soluţii pentru fermieri şi, an de an, am îmbunătăţit portofoliul de produse, pentru a menţine acel standard ridicat de calitate, fie că vorbim despre hibrizi, fie de produse pentru protecţia plantelor. Genetica hibrizilor noștri este deja cunoscută la nivel global şi apreciată în rândul fermierilor. Se defineşte prin toleranţă ridicată la secetă, cea mai bună toleranţă la boli şi cel mai bun potenţial melifer. Acestea sunt motivele pentru care fermierii din întreaga lume aleg să cultive hibrizii Syngenta“, ne-a spus Gabriela Dumbrăveanu, (foto) manager de produs la Syngenta România.
Pentru anul 2013, compania recomandă fermierilor să utilizeze hibrizii IMI, toleranţi la imazamox, acolo unde Orobanche cumana apare în cultură, dar şi hibrizii convenţionali, pentru restul regiunilor.
„Recomandăm hibrizii IMI deja consacraţi, precum Adagio, Alego, Meldimi şi Neoma, dar şi hibrizii convenţionali, cum sunt Armoni şi Brio. În ceea ce priveşte disponibilul de sămânţă din acest an, recomandăm fermierilor să lanseze cât mai curând comenzile ferme, pentru a avea certitudinea că mai există disponibilitate de sămânţă la distribuitori“ – ne-a declarat managerul de produs.
Tratament la sămânţă
Potrivit interlocutoarei noastre, Syngenta oferă fermierilor seminţe tratate industrial cu Cruiser 350. Astfel se asigură o aplicare uniformă pe toate semințele, doza corect aplicată şi garanția calității. Tratamentul oferă un control superior al dăunătorilor de sol și foliari, apăruți în primele faze de vegetație, dar și un start viguros datorită dezvoltării rădăcinilor secundare și a suprafeței de absorbție.
De asemenea, compania dispune de un portofoliu complet de produse în ceea ce priveşte protecţia florii-soarelui, erbicidele Gardoprim Plus Gold şi Fusilade Forte, tratamentele insecticide în vegetaţie cu Actara şi Karate Zeon, dar şi fungicidul care protejează cultura şi garantează recolte de calitate, Amistar Xtra.
Combaterea buruienilor, vitală
Gabriela Dumbrăveanu le transmite fermierilor să intervină cât mai devreme pentru combaterea buruienilor, deoarece floarea-soarelui intră în competiție cu acestea încă din momentul semănatului. Este vorba de apă, elemente nutritive, lumină etc., ceea ce îi îngreunează dezvoltarea. Un start sănătos îi asigură plantei o rădăcină puternică şi, implicit, toleranţă la stresul hidric, care poate să apară în fazele ulterioare.
„Syngenta recomandă utilizarea erbicidului preemergent Gardoprim Plus Gold, pentru a combate principalele buruieni problemă din cultura de floarea-soarelui. Este potrivit pentru toate tehnologiile de cultivare, indiferent dacă vorbim de convenţional, hibrid tolerant la imazamox sau hibrid tolerant la tribenuron metil. Totodată, prezintă selectivitate ridicată pentru cultură. Doza de aplicare este de 3,5-4 l/ha“, a afirmat managerul de produs.
Conform explicațiilor sale, în postemergenţă buruienile problemă sunt în special costreiul din rizomi şi pirul. Ambele trebuie combătute când au 10-15 cm. Cu cât sunt mai dezvoltate, cu atât devin mai greu de combătut. În postemergenţă, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene din culturile cu frunza lată se propune erbicidul sistemic Fusilade Forte. Principalele monocotiledonate combătute sunt pirul târâtor, costreiul din rizomi, pirul gros, iarba bărboasă, mohorul, iarba vântului și odos. Doza utilizată: 0,8-1,3 l/ha.
Principalele boli şi efectele acestora
„Tot mai des în ultimii ani ne-am confruntat cu o serie de boli care pot produce pagube considerabile, cum ar fi putregaiul alb (Sclerotinia), putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria spp.), frângerea tulpinilor (Phomopsis helianti). Acestea pot fi foarte păgubitoare pentru cultură şi depind de gradul de atac, care este determinat de diferitele tipuri de simptome, de vârsta plantei în momentul atacului, de gradul ei de rezistenţă faţă de patogen şi faţă de diverşi factori de mediu. Pentru toate aceste probleme, recomandăm Amistar Xtra, un fungicid revoluţionar, care se utilizează în combaterea bolilor la mai multe culturi, inclusiv cea de floarea-soarelui“ – a menționat Dumbrăveanu.
Specialista a adăugat că, pe lângă eficacitatea ridicată împotriva bolilor, Amistar Xtra prelungește perioada în care planta rămâne verde, ceea ce permite obținerea unor recolte de calitate. Produsul trebuie aplicat la apariţia primelor simptome de boală. Doza utilizată: 0,75 l/ha.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2013
Articole recente - Lumea Satului
- Inovație prin însămânțare
- Agricultura, vinovatul de serviciu
- Pentru Darius, agricultura este o artă...
- Noile Tehnici Genomice (NTG), abordarea Comisiei Europene
- Mănăstirea Bogdana, inima ce bate pentru voievozii Moldovei
- Tradiția cu ciopoare prin ochii unei tinere ciobănițe din județul Hunedoara
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin și avicol
- Proiect de act normativ pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor
- APIA aduce clarificări importante cu privire la stadiul controlului clasic pe teren - Campania 2023
- A fost prelungită perioada de aplicare a prevederilor privind instituirea unei scheme de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură