Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, verticalitate, perseverenţă şi consecvenţă
Cam aşa ar putea fi caracterizată activitatea respectivei structuri profesionale, manifestată mai cu seamă în ultimul an, chiar dacă aceasta nu prea a fost agreată de autorităţi. Surprinzător, spun marea majoritate a membrilor ligii, pentru că potrivnicia autorităţilor de a intra într-un dialog serios cu adevăraţii agricultori nu face decât să perpetueze tensiunea dintre părţi şi, evident, să blocheze demersurile ce ar trebui să fie comune, menite a rezolva majoritatea problemelor cu care se confruntă agricultura şi agricultorii români.
Multe din aspecte au fost dezbătute în cadrul recentei Adunări Generale a ligii la care au participat conducerile celor 23 asociaţii din ţară, membre a LAPAR, reprezentanţi ai ministerului agriculturii, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, de această dată prin preşedintele acestui for ştiinţific, prof. univ. dr. Gh. SIN, ai ROMPAN, fermieri din ţară ş.a. Cu acest prilej au fost luate în discuţie, pe lângă materialele aflate pe ordinea de zi şi multe din greutăţile întâmpinate în relaţiile cu structurile guvernamentale care au condus la o serie de disfuncţionalităţi cu consecinţe asupra mersului firesc al mediului de afaceri din agricultură.
„Nenumăratele noastre intervenţii, ale mele personal şi ale Consiliului Director, de a dialoga pentru a rezolva problemele adevăraţilor agricultori din România care îşi aduc un aport substanţial la bugetul statului, au rămas fără răspuns, spunea Laurenţiu BACIU, preşedintele LAPAR. Ba mai mult, la numeroasele întâlniri cu reprezentanţii agricultorilor LAPAR nu a fost invitată, la întâlniri participând inşi care se erijează în reprezentanţi ai agricultorilor şi crescătorilor de animale, ei neavând în spate poate niciun membru. Iată de ce tot pomenesc de... adevăraţii fermieri, agricultori. Nu cred că e firesc ca un ministru să refuze în mod repetat, fără motiv, ba aş zice în mod tendenţios întâlniri cu reprezentanţii celei mai puternice organizaţii a fermierilor din România care numără peste 4000 de membrii, fermieri de înaltă ţinută profesională şi morală ce nu merită un asemenea tratament.“
Conlucrarea MADR-LAPAR, o necesitate
După prezentarea conţinutului mai multor scrisori adresate conducerii ministerului şi a răspunsurilor acestora, cei prezenţi, printre care N. Sitaru, fost preşedinte LAPAR, Ion Culina – fermier Ialomiţa ş.a. în cuvântul lor şi-au manifestat indignarea faţă de o astfel de stare de lucruri, recomandând în acelaşi timp conducerii organizaţiei să găsească totuşi calea de dialog necesară tuturor.
„Cred că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a putea avea o relaţie bună, de colaborare cu cea mai importantă instituţie care ar trebui să ne reprezinte: Ministerul Agriculturii – a răspuns Baciu. N-am să mă duc însă niciodată în genunchi în faţa acesteia, dar nici ca un războinic cu paloşul în mână. Vom rămâne verticali, perseverenţi şi consecvenţi în demersurile noastre. Nu doresc decât un dialog civilizat, dar „cu cărţile pe masă“. Adică, să spunem lucrurilor pe nume pentru a putea găsi împreună soluţii. Îi asigur pe cei din conducerea ministerului că avem cele mai bune intenţii, că avem capacitatea de a înţelege orice situaţie, ba chiar de a veni cu soluţii pertinente în acest sens.
Ministrul agriculturii ar trebui să înţeleagă că îi putem fi de un real folos în demersurile domniei sale de a rezolva multe din problemele agriculturii dacă îşi doreşte cu adevărat să le rezolve, chiar dacă va trebui să-i fim şi avangardă în dialogul cu oficialităţile de la Bruxelles.
Şi-acum punctul meu de vedere: refuz să cred că ministrul Constantin are ceva personal cu cineva dintre noi. Mai degrabă cred că este influenţat de câţiva dintre cei care-i stau în preajmă, care-şi doresc o astfel de stare, poate chiar eliminarea unora din conducerea LAPAR. Nu le vom da această satisfacţie. Sunt sigur că dialogul pe care-l dorim se va realiza până la urmă spre binele tuturor“.
Sitaru, unul dintre vicepreşedinţii LAPAR
Momentul discuţiilor pe marginea acestui subiect – relaţia cu ministerul – considerat important pentru majoritatea celor prezenţi, a fost depăşit şi s-a trecut la celelalte subiecte aflate pe ordinea de zi. S-a aprobat raportul de activitate pe 2012 al LAPAR şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2013 prezentate de preşedintele organizaţiei, ing. L. Baciu, apoi a fost ales, prin vot secret, un nou vicepreşedinte al LAPAR, în persoana ing. N. Sitaru, în locul ing. Ion Bălan devenit deputat în Parlamentul României, s-a completat comisia de cenzori şi s-a aprobat primirea a trei noi asociaţii ca membre în LAPAR: Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România – Organizaţia Mureş alcătuită din cca 1.200 de agricultori care exploatează peste 2.800 ha, Asociaţiile Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Suceava şi, respectiv Ilfov.
În încheiere a luat cuvântul preşedintele ASAS, dl. Gh. Sin care a punctat câteva aspecte privind necesitatea unei mai strânse legături între fermieri şi cercetare şi a folosirii în producţie a rezultatelor cercetării, inclusiv a unor culturi ameliorate genetic prin metoda ingineriei de profil.
A consemnat Ion BANU
- Articol precedent: Evoluţia vremii în intervalul 16-28 februarie 2013
- Articolul următor: Fondurile europene vor putea fi accesate mai uşor