reclama youtube lumeasatuluitv

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 februarie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme normală, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, în sudul şi sud-estul ţării, temperaturile medii diurne vor putea depăşi mediile climatologice.

Regimul pluviometric se va încadra în limite apropiate de normalul perioadei în majoritatea regiunilor agricole, exceptând sud-vestul şi nordul ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor putea fi sub mediile multianuale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, culturile de toamnă îşi vor menţine repausul vegetativ în aproape toată ţara, cu excepţia intervalelor mai calde, când vor fi posibile reluări lente ale proceselor vegetative, în special pe suprafeţe agricole din sudul şi sud-estul teritoriului agricol. Totodată, în nordul şi centrul ţării, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10...-15C) a plantelor, la culturile agricole va fi posibilă afectarea aparatului foliar prin brunificări ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector de zăpadă.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire, în aproape toate zonele de cultură.

Recomandări de specialitate:

• Verificarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu azot la cerealierele de toamnă, pe suprafeţele fără strat de zăpadă.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2013