Logo
Imprimă această pagină

Proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% este o măsură anunţată periodic de către autorităţi, dar care întârzie să fie aplicată. Pentru a primi aprobarea FMI, guvernanţii locali sunt dispuşi chiar să demareze un program-pilot la pâine – cel mai probabil de la 1 iulie –, iar în funcţie de rezultate, este foarte posibil ca acesta să se extindă şi la alte produse alimentare.

Programul-pilot de reducere a TVA de la 24% la 9% la pâine şi specialităţile de panificaţie este foarte probabil să se deruleze începând cu data de 1 iulie, susţine Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie Rompan. Depinde de autorităţile locale, dar mai ales de Fondul Monetar Internaţional, care a cerut să se facă o evaluare a impactului produs de o astfel de măsură în sector. „Dacă iese bine la panificaţie, atunci se va extinde şi la alte pro­duse de bază“, spune Popescu, care adaugă că o astfel de decizie va reduce evaziunea fiscală în domeniu, dar va mări şi veniturile colectate la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte preţurile, reprezentantul Rompan declară că este greu de anticipat la acest moment evoluţia acestora după primul semestru, mai ales că preţurile la utilităţi vor creşte în continuare. Una peste alta, „totul depinde de costuri“.

Discuţia cu FMI se amână

Deşi reducerea TVA la 9% la pâine a fost anunţată de ceva vreme, aceasta nu a constituit subiect de discuţie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la vizita din ianuarie.

Probabil, la următoarele întrevederi din martie sau aprilie se va aborda şi această temă, timp în care autorităţile pot să calculeze impactul măsurii.

„Propunerea este să introducem, undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pe tot lanţul de producţie, un TVA redus la 9%, aşa cum ne-am angajat şi în programul de guvernare. (...) Probabil atunci când vom negocia un nou acord vom discuta şi această măsură pe care vrem s-o introducem“, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei se ridică în prezent la circa 70%, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 1 miliard de lei pentru bugetul de stat.

„Dacă am aplica timp de un an un TVA redus nu doar la pâine, ci pe tot lanţul de producţie, la grâu, făină şi pâine, scăderile la bugetul de stat ar fi de 200 milioane lei. Eu cred că, prin combaterea evaziunii fiscale, prin creşterea bazei de impozitare putem recupera foarte uşor aceşti bani. Ne-am angajat şi vrem să aplicăm acest program-pilot pe 6 luni. Încasările care ne-ar lipsi în acest caz ar fi de 100 milioane de lei, sumă pe care cred că o putem obţine foarte uşor. Dacă acest program-pilot va fi implementat în 2013 şi va avea succes, cu siguranţă în 2014 vom merge şi către alte zone“, a declarat Daniel Constantin. În plus, acesta a mai menţionat că acest proiect va însemna nu neapărat scăderea preţului la pâine, ci mai ales reducerea evaziunii fiscale.

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2013

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului

Revista Lumea Satului