Brăila se pregăteşte pentru "marea împădurire"
Brăila va intra din nou în "cursa" lucrărilor de "îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate". Chiar dacă este un deziderat mai vechi al autorităţilor locale, la Brăila încă nu s-a finalizat niciun proiect în acest sens.
Studiile de fezabilitate efectuate de specialiştii Agenţiei de Mediu au arătat că în judeţul Brăila sunt 5 zone vizate pentru realizarea acestor investiţii, însumând suprafaţa de 216 ha, după cum ne informează vicepreşedintele CJ Brăila, Florin Mija, responsabil coordonator de proiecte în cadrul acestui program. Mai exact, localităţile care au intrat deja în programul derulat de Ministerul Mediului şi finanţat de către Administraţia Fondului pentru Mediu sunt Bărăganul, Mâxineni, Unirea, Surdila Găiseancă şi Zăvoaia. "Pe fonduri de mediu, jumătate dintre aceste localităţi au fost deja plantate cu puieţi şi odată ce vom accesa finanţarea vom acoperi şi celelalte zone stabilite", a precizat Florin Mija.
Însă pe lângă aceste localităţi, Consiliul Judeţean Brăila şi-a arătat disponibilitatea de a finanţa din vistieria judeţului extinderea de împăduriri şi în alte unităţi administrativ teritoriale unde sunt necesare astfel de investiţii. Iniţiativa CJ a stârnit deja reacţii pozitive în rândul şefilor de deconcentrate, mai precis a directorului Direcţiei Agricole Brăila. Concret, directorul executiv Traian Cişmaş a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se bucură nespus de implementarea acestui proiect, care prezintă o serie de avantaje atât în rândul proprietarilor de terenuri, cât şi la nivel local.
"Acest proiect se va derula după un program bine stabilit şi bine definit din punct de vedere cadastral, pe baza unui studiu efectuat de oficiul nostru de la nivelul judeţului Brăila pentru a se găsi cea mai potrivită amplasare. Eu zic că este bine tot prin producătorii mari să aducem la cunoştinţă acest lucru, ei deţinând suprafeţe mari şi cunoscând foarte bine proprietarii care doresc să-şi pună la dispoziţie terenul.
Trebuie precizat că ei nu-şi vor pierde dreptul de proprietate şi primesc anual, până la maturitatea lemnoasă a pădurii respective, de 10 ori valoarea medie a unui metru cub de lemne De exemplu, dacă vorbim astăzi de o valoare de 200 lei/metru cub, proprietarul câştigă 2.000 de lei la hectar/an. Important este că el nu va face nimic în acest sens pentru că de toată administrarea se ocupă Direcţia Silvică", a afirmat şeful DADR, Traian Cişmaş. în momentul de faţă, spune Cişmaş, este vorba despre 8.600 ha vizate pe întreg judeţul Brăila.
Reamintim că acest program privind "îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate" s-a aprobat în cadrul Consiliului Judeţean pe 11 septembrie 2009. Prea mari schimbări de atunci nu s-au remarcat însă.
Un proiect similar a fost reamintit în "Bătălia pe proiecte" de şeful liberalilor, Cătălin Boboc, în timpul campaniei la alegerile locale din vară. Pe atunci Boboc se lăuda că "un asemenea proiect ar trebui să fie gata în maxim 12 luni". în prezent, Cătălin Boboc este senator şi nu se mai poate ocupa de implementarea acestui proiect. De aceea, în şedinţa CJ de miercuri, consilierii judeţeni l-au desemnat pe vicepreşedintele Florin Mija responsabil de acest proiect.
Sursa: Obiectiv Vocea Brailei
- Articol precedent: Circa 600.000 de hectare de spaţiu natural au dispărut în 20 de ani (WWF)
- Articolul următor: Romsilva va renunţa la activităţile neprofitabile în 2013