Banner Lumea Satului 260 x 100 px    Adama decembrie 2020
update 18 Jan 2021

Moliile miniere provoacă daune importante în plantaţii

După o pauză relativă de câteva zeci de ani (ultimul atac dezastruos a fost în perioada 1987-1993), atacul moliilor miniere la frunzele de măr se manifestă în ultima vreme destul de virulent, devenind păgubitor în multe plantaţii mari, dar şi în cele din gospodăriile populaţiei. Cauza principală o constituie folosirea în combaterea dăunătorilor, haotic, a produselor chimice pe bază de piretroizi, foarte eficienţi de altfel, dar care au distrus flora fitofagă. Acest lucru a permis ca acum să avem anual patru generaţii la toate cele cinci specii de molii miniere prezente în ţara noastră, cu o generaţie înainte de înflorit, şi apoi în fiecare lună din mai până în septembrie, generaţiile suprapunându-se. Începând din august şi septembrie atacul este masiv, frunzele se îngălbenesc şi cad. La un asemenea atac s-a observat că, de pe frunzele lipite de fructe, larvele rod pieliţa, deteriorând şi calitatea fructelor existente. Efectul creşterilor mici determină apariţia unui număr mai mic de muguri, astfel că se compromite şi producţia anului următor. Aşa se face că, an de an, se înregistrează producţii mai mici şi slabe cantitativ, iar producătorii dau vina pe secetă.

Strategia de combatere

Pentru aceşti dăunători nu s-au omologat difuzoarele cu feromoni utilizate în combaterea integrată despre care vorbeam în numerele trecute dar, din experienţa acumulată în unele ferme din ţara noastră, se poate acţiona pentru capturarea parţială a fluturilor cu ajutorul a 8-10 capcane AtraScit şi AtraBlanc la hectar, amplasate în plantaţie până la răsfirarea inflorescenţelor şi reîmprospătate în luna iulie. Asta nu înseamnă că excludem programul de tratamente pe care l-am aplicat în anul 2012 la ferma din Lacu Rezi, cu rezultate mulţumitoare. Ca urmare, producţiile au fost normale (45-65 t/ha), rezerva de dăunători din anul precedent s-a transmis parţial şi am avut atac mai slab, sub PED, dăunătorii provenind şi din celelalte plantaţii din comună, unde nu sunt efectuate tratamente.

Tratamentele trebuie făcute profilactic, atunci când apar crisalidele, adică înainte de umflarea mugurilor şi până la răsfirarea inflorescenţelor, primul cu Ovipron 45 l/ha şi al doilea cu Confidor Oil 22,5 l/ha. Dacă vom urmări zborul în capcanele cu feromoni, depunerea de ouă şi apariţia de larve vom stopa atacul de la primele generaţii, folosind produse chitino-inhibitoare pentru ouă şi larve şi apoi numai larvicide, bio insecticide şi bactericide care protejează fauna fitofagă.

Se ţine plantaţia sub control şi, dacă este cazul, se repetă tratamentul cu produse larvicide care protejează fauna şi au o remanenţă mai mică.

În toamnă, pentru căderea frunzelor vom administra la fiecare hectar 50 kg uree şi 3 l/ha Reldan.

Mai trebuie precizat că minătoarele sunt polifage şi pot apărea şi la speciile cireş şi prun.

Petre EREMIA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2013