Vacile de carne, încă la stadiul de nişă
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
În ultima vreme, se vorbeşte tot mai mult despre vacile din rase pentru carne în România. O nişă de piaţă cu potenţial – numai dacă ne gândim la deficitul de 300.000 de tone de carne de vită pe an în UE –, care a intrat şi în atenţia oficialilor de la Agricultură. Anul trecut, în premieră, a fost acordată o subvenţie de 300 de euro pe cap de animal (viţel de opt luni), ce-i drept doar pentru crescătorii din zonele defavorizate.
Pentru anii următori, fermierii speră la mai mult, mai ales că în 2012 a fost constituită şi o Asociaţie a Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, care include 40 de membri (cu un efectiv de circa 2.000 de animale) din 10 judeţe. Chiar dacă pentru mulţi creşterea vacilor pentru carne este un sector mai puţin cunoscut, în România sunt şi fermieri care au deja tradiţie pe acest segment. Cei mai mulţi îşi scot cheltuielile din vânzarea de animale pentru reproducţie şi tăuraşi pentru îngrăşat, livraţi în general în Grecia şi Spania, şi mai puţin din sacrificarea animalelor la abatoarele autohtone. Şi pe bună dreptate, mai ales că acestea nu fac diferenţa între carnea provenită de la vaca de carne (mai slabă) şi cea de la un animal normal.
.... articolul complet pe baza de abonament, detalii ....
Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2013
Articole înrudite
-
Rasă de vaci rentabilă de la minimum 10 exemplare
in Zootehnie -
Prima fermă integrată Black Angus, inaugurată în județul Mureș
in Zootehnie -
De ce este Aberdeen Angus o rasă potrivită pentru fermele familiale
in Zootehnie -
Dilemele zootehniei românești. Argumente pentru vaca de carne
in Zootehnie -
De ce vaca pentru carne nu este o afacere în Călărași
in Zootehnie -
Familia Husău, judeţul Sălaj: Bovinele Salers, rasa de carne care „merită toţi banii“
in Zootehnie -
Familia Horvath din Joseni creşte vaci Angus achiziţionate din Ungaria
in Zootehnie -
Claudiu Frânc: „Din grajdul din care a ieșit vaca, înapoi nu mai intră!“
in Zootehnie -
Ferma de Angus, o nouă provocare pentru expertul în vânzări Alexandru Szell
in Zootehnie -
16 vaci de carne și un cadou surpriză au devenit o afacere de perspectivă
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare