„Uleiurile esențiale, nectar pentru trup și suflet“
Vineri, 4 mai, la hotel Arnia, din Iași a avut loc seminarul „Uleiurile esențiale, nectar pentru trup și suflet“, unde s-au dezbătut subiecte precum: abordarea holistică a sănătății, ce sunt uleiurile esențiale și de ce sunt acestea un instrument cheie în abordarea holistică asupra sănătății, dar și cum funcționează aceste uleiuri și cum se utilizează. Gazda a fost Elena Cimpoeșu, specialist în sănătate doTERRA, care a ridicat un semn de întrebare cu privire la cât de importantă ar trebuie să fie sănătatea noastră și ce ar trebui să facem pentru a fi sănătoși, atât noi cât și generațiile viitoare.
Medicina alelopată sau medicina alternativă, care sunt prioritățile?
Înainte de studii, materiale și sumedeniile de tratate despre această temă, experiența proprie reprezintă cu siguranță cel mai plauzibil fapt. Astfel, Elena Cimpoeșu este cea care din nevoie a ajuns să fie specialist în acest domeniu, și nu regretă absolut deloc. În cadrul seminarului a tras un semnal de alarmă, despre cât de importantă este sănătatea pentru noi și nu numai, prezentând și diferențele despre medicina aleopată și cea alternativă: „Cum am devenit specialist în sănătate? Drept să zic de nevoie, am pornit de la câteva experiențe personale, în care am zis să pun stop medicamentelor, deoarece efectiv băgăm în noi otravă după otravă, în care tot nu te vindeci, iar în final tot la alternative ajungi, și după iar mulți alți ani pierduți, prin care trebuie să cureți toată otrava aia, pe care ai băgat-o în corp. Consider că, fiecare dintre noi avem experiențe de acest fel, care ne nemulțumesc și de aceea ajungi să încerci să studiezi, să cauți să te faci bine, și așa încep căutările. Așa am căutat și eu alternative, ani la rând, dar într-un ritm normal de cunoaștere a informațiilor holistice și în acest fel am descoperit că există o medicină alternativă. Deoarece am doi copii, primordial pentru mine a fost să îi știu sănătoși, și așa a început practic să mă preocupe sănătate, să aflu ce este aceasta și cu ce se mănâncă.
În această zonă alternativă, nu intră doar uleiurile esențiale. La ora actuală avem doar două căi, care din păcate suntem nevoiți să alegem, pentru că normal n-ar fi trebuit să fie așa, pentru că și în zona aceasta medicală, alopată, sintetică … medicina aceasta venerată ne-a salvat dintr-o multitudine de lucruri, având multe realizări. În același timp trebuie să recunoaștem că am ajuns așa de mult să exagerăm și din păcate realitatea pe care o vedem, cu privire la faptul că ne-am tehnologizat și super dezvoltat și am împărțit medicina într-un milion de organe și un milion de părți până la nanoparticule, și totuși noi cu ochii liber vedem că nicidecum nu suntem deloc mai sănătoși. Pentru mine sănătos înseamnă că nu a fost atins de nimic! Conform sistemului nostru de valori, noi măsurăm ce înseamnă sănătatea. În zona aceasta alopată sunt medicamente sintetice, care întotdeauna au reacții adverse, pe termen lung, mediu și scurt. Nu înseamnă că dacă nu ai reacții adverse acum sau mâine, nu poți să ai reacții adverse cumulate prin otrăvirea asta constantă timp de 20 sau 30 de ani. Toată otrava aceasta este luată în doză mică, ca să îți facă bine. Avem sintetic, întotdeauna cu efecte adverse și niciun medicament sintetic, de altfel nu este orientat către cauza bolii, întotdeauna ne adresăm la niște simptome. De altfel este important să vedem cauza, nu simptomul. În zona medicinei alternative se va căuta cauza, deoarece întotdeauna vom folosi ceea ce produce natura, respectiv ceea ce nu are reacții adverse și ceea ce se asimilează total în organism și susține nevoile corpului, astfel încât să însănătoșească total corpul. Ar trebuie să conștietizăm, om cu om, că aceasta este medicina care există încă de acum 5.000 de ani.“
„...vindecându-ți sufletul, se vindecă și trupul tău!“
Uleiurile esențiale sunt lichide hidrofobe concentrate cu componente volatile obținute din plante. Componentele volatile sunt mici molecule organice care tind să își modifice rapid stare de la solid sau lichid la gaz, în condiții de temperatură. Volatilitatea uleiurilor constă tocmai în această proprietate de a trece cu ușurință de la o stare la alta. Acest aspect unic face ca uleiurile esențiale să fie ideale pentru ceea ce practica modernă a denumit aromaterapie. Încă din denumire putem conchide că uleiurile reprezintă „esența plantelor“, acestea fiind obținute din semințe, scoarță, rădăcini, frunze, tulpini, flori sau alte părți ale plantelor: „Uleiul esențial este un compus volatil. I s-a spus ulei esențial, deoarece în trecut alchimiștii care au descoperit distilarea la aburi, atunci care au văzut substanța aia care plutește deasupra apei și nu se combină cu apa înseamnă ca este automat ulei. Esențial vine din latină de la cuvântul „quick esența“, și înseamnă al cincilea element. Uleiurile esențiale sunt volatile, potente și versatile. Volatil vine de la „se evaporă“, moleculele uleiului esențial pur sunt atât de mici încât trec și de membrana celulară, trec și de placentă.
De exemplu pui un ulei esențial pe piele, el va ajunge în fiecare celulă din corpul tău în mai puțin de 20 de minute, și tot pentru că sunt pure și naturale, marea deosebire de tot ceea ce înseamnă sintetic este cum intră ușor în celulă, la fel de ușor va și ieși. Un ulei esențial se metabolizează între două și patru ore. Deci după patru ore nu mai avem nimic în corp. L-am aplicat, a ieșit și astfel și-a făcut treaba. Un ulei potent, se referă la concentrație acestuia, respectiv un ulei puternic, concentrat; de exemplu o picătură de ulei esențial de mentă este echivalentul a 30 de căni de ceai de mentă. În funcție de plantă și specie, acea picătură de ulei esențial poate fi echivalentul la mai puțin produs, materie primă sau la mai multă materie primă. În cazul iasomiei, trandafirului, melisei, toate speciile acestea, la care trebuie multă cantitate de plantă, materie primă pentru a scoate ulei, acolo potența, respectiv puterea este și mai mare. Fiecare ulei esențial nu conține una, două, trei molecule, ci conține zeci, sute, mii de molecule chimice într-un singur ulei esențial. Ca, corpul tău să se autovindice îi trebuie putere și energie, respectiv nutrienți, vitamine, odihnă și suport necesar să o facă. De asemenea, datoria noastră de om în epoca modernă este să ai grijă de mediu, să ai grijă de sănătate și să îi dai suportul necesar să o facă, prin asta ai grijă de corp și mai departe corpul își face treaba lui. În ultima perioadă, tot mai mult, noi am încercat să inversăm lucrurile, noi nu mai avem grijă de mediu, deoarece încercăm să facem treaba pe care o face corpul. Esența esențelor în final este că vindecându-ți sufletul, se vindecă și trupul tău, treaba aceasta a spus-o și Socrate, cu 2.000 de ani în urmă. Tot Socrate mai spunea că „ignoranța este singura cauză pentru toată suferința noastră“, a adăugat Elena Cimpoeșu, specialist în sănătate doTERRA.
Beatrice Alexandra MODIGA
- Articol precedent: Donate - Fii erou împreună cu animalul tău!
- Articolul următor: Primul transfer de embrioni la bovine realizat cu succes în România