Articole revista 16 Mai 2016, 13:53

In memoriam Ileana Sărăroiu

Scris de

Pe 13 mai s-au împlinit 37 de ani de la dispariția prematură și fulgerătoare a uneia dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară pe care le-a dat România, Ileana Sărăroiu. Anul acesta, dacă nu i s-ar fi frânt aripile atât de devreme, solista ar fi împlinit 80 de ani. Întrebarea care probabil este pe buzele tuturor: dacă în scurta sa activitate (a murit la 43 de ani și doar după 15 ani de cântat la cel mai înalt nivel, perioadă socotită de la prima imprimare radio) a lansat atâtea melodii nemuritoare și a ajuns să fie considerată o voce strălucită, poate printre cele mai bune ale timpului său, ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi trăit și astăzi?

Ileana Sărăroiu s-a născut în satul Valea Voievozilor, din comuna Răzvad – Dâmbovița, la 25 septembrie 1936. Urcă pentru prima dată pe scena Casei de Cultură Târgoviște când nici nu împlinise 14 ani. Abordează, atunci și mai târziu, cu foarte mare ușurință, mai multe genuri muzicale: romanță, muzică ușoară, cântece de petrecere și muzică populară. Înzestrată cu un uriaș talent nativ și o voce inconfundabilă, se impune printre interpreți fără să fi obținut trofee la concursurile specifice de folclor. Urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Târgoviște și imediat, la București, este angajată, la sugestia textierului Harry Negrin, la Teatrul „Ion Vasilescu“. Până în 1964, când este cooptată în echipa Ansamblului „Ciocârlia“, cântă la vestitele restaurante bucureștene Athénée Palace, Cina, Intercontinental și Minerva, la ansamblurile de cântece și dansuri ale Aviației și Direcției Generale a Serviciului Muncii. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române. În 1964 imprimă primele piese culese din zona Munteniei la radioul public, iar în 1966 își lansează primul disc la Electrecord. De altfel, toate cântecele reținute azi în Fonoteca de aur sunt realizate cu cele mai profesioniste orchestre și producători. Efectuează numeroase turnee în țară și străinătate, pretutindeni bucurându-se de un enorm succes. În apogeul carierei, când nu împlinise 43 de ani, Ileana Sărăroiu a fost răpusă de-un anevrism cerebral, cel care i-a provocat, în timp ce cânta pe undeva, prin Călărași, un accident vascular fatal.

Perfecțiune în interpretarea romanței

Specialiștii și colegii o consideră una dintre cele mai mari interprete de romanță, după Ioana Radu și Mia Braia. Indiferent de genul muzical abordat, piesele lansate de Ileana Sărăroiu au devenit nemuritoare: „Păsărică, mută-ți cuibul“, „De ce oare eu te-am cunoscut“, „Romanța mea“, „Inimă“, „Pe sub fereastră curge-un râu“, „Am greşit“, „Ți-o părea, puiule, bine“,„Unde e Târgoviștea“, „Doi voinici din Valea Mare“, „De ce plângi, fetița mamii“, „S-a dus vremea de demult“, „Inimioară cu dor mult“, „Ieși, măicuță, la portiță“, „Cântă cucul jos, în luncă“ etc. O altă mare interpretă, plecată și ea în Ceruri, Lucreția Ciobanu, spunea despre Ileana Sărăroiu că „avea o voce curată, foarte bună, excepţională chiar“. Și regretatul Ion Dolănescu, alt nume de referință în muzica populară, vorbea la superlativ despre fosta sa colegă de scenă: „Ileana știa să cânte pentru fiecare și e mare lucru să-ți faci un repertoriu atât de vast. Cânta și romanțe, cânta orice, în toate limbile pământului. Avea darul de a captiva pe toată lumea. Eu zic că fata asta a avut atâta forță – era descurcăreață din cale afară – încât nu avea nevoie de ajutorul nimănui ca să se lanseze. Era o cântăreață completă. După Mia Braia și Ioana Radu, Ileana Sărăroiu s-a apropiat foarte mult de perfecțiune în interpretarea romanței“ (Radio Antena satelor). Foarte târziu, poate mult prea târziu pentru ceea ce a însemnat și înseamnă Ileana Sărăroiu pentru muzica populară, instituțiile de cultură din județul pe care solista l-a reprezentat în lume, vorbim despre Dâmbovița, au organizat un festival cu numele acestei artiste simbol, aflat abia la a patra ediție. A patra dacă va avea loc și-n 2016!

Maria BOGDAN


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti