A fost inventată folia antimicrobiană biodegradabilă
„Societatea este într-o continuă evoluție, numărul populației crește și implicit și cantitatea de gunoi pe care o producem. În momentul de față ambalajele folosite sunt realizate din materiale care se degradează în 150-200 de ani. Este un deserviciu imens adus naturii, de aceea trebuie găsite soluții inteligente de ambalare a produselor pe care le folosim.“ Aceasta este o parte din ideologia care a pus în mișcare rotițele cercetărilor făcute de Dan Vodnar, prorectorul USAMV Cluj, un om de știință licenţiat în Controlul şi expertiza produselor alimentare și cu doctorat în biotehnologie.
După cinci ani de cercetare urmează brevetarea
Pentru Dan Vodnar știință este o pasiune care l-a împins să treacă din zona de cercetare fundamentală în cea de cercetare aplicativă. A făcut această alegere pentru că, spune el, rezultatele obținute sunt mult mai valoroase în momentul în care se regăsesc sub formă de produse sau servicii în zona socială. Unul dintre produsele pe care le-a realizat în laboratorul USAMV Cluj este folia antimicrobiană biodegradabilă. Ideea unui ambalaj bioactiv a apărut în timpul doctoratului, când lucra într-un program de Smart and Intelligence Packaging pe un proiect european. Drumul către obținerea acestei invenții a început printr-un studiu al pieții și printr-o documentare profundă a literaturii de specialitate.
„Cercetările privind obținerea unei folii antimicrobiene au început practic după 2010 și au fost extraordinar de multe încercări până am ajuns la o folie. A durat un an și jumătate doar încercarea de combinare între biopolimeri și substanțele active. Interacțiunea perfectă a moleculelor cu un receptor este o provocare. Practic, moleculele din cadrul acelui ambalaj trebuiau să fie stabile, astfel încât după ce folia alimentară este procesată, substanța activă să nu fie inactivată. În 2012 am câștigat un proiect în valoare de 10.000 de euro susținut financiar prin fondurile Ministerului Educației și am continuat cercetările.“ După aproximativ cinci ani de cercetare și doi ani de la solicitarea omologării este posibil ca anul acesta folia antimicrobiană să obțină brevetarea.
Protecție împotriva Listeriei monocytogenes
Folia antimicrobiană biodegradabilă nu conţine compuşi chimici, ci este realizată din biopolimeri compatibili cu organismul uman extrași fie din alge, fie de la melci. Acest ambalaj încorporează un mixt de biomolecule active din ceai verde și negru, busuioc, iar cantitatea este optimizată, astfel încât să nu schimbe percepţia gustativă a alimentului. Acest amestec are efect antioxidant, motiv pentru care viața la raft a produselor este prelungită. Însă cea mai importantă calitate a foliei este că inhibă dezvoltarea Listeriei monocytogenes, bacteria cu cea mai mare incidență de apariție la produsele gata pentru consum, care odată ajunsă în organism produce listerioză. Practic, această folie oferă o extraprotecție pentru că distruge bacteriile şi microbii de pe suprafața alimentelor şi se dezintegrează în natură mult mai repede decât produsele similare actuale.
Folia antimicrobiană biodegradabilă este o invenție care se adresează zonei de industrie, producătorilor de diverse preparate din carne sau celor care pot produce direct acest tip de ambalaj.
„La noi există încă o barieră în transferul de tehnologie către mediul social. Au fost destul de mulți oameni cu care m-am întâlnit , dar din păcate tehnologiile lor necesitau modificări pentru a implementa acest produs. Aceasta implică investiții, iar când este vorba de bani lucrurile se schimbă. În momentul de față facem o extensie pe un proiect care vizează tot ambalajele antimicrobiene și în care avem parteneri din Grecia și Turcia.
Am reușit să aducem în interiorul acestui consorțiu și o firmă din România care poate folosi folia pe care o producem noi. Există așadar un transfer de cunoștințe către industrie, dar ar trebui susținut financiar acest lucru.“
Cercetătorul clujean a realizat și un fel de spray ce se poate pulveriza, spre exemplu, pe suprafața cărnii. Odată pulverizat, acesta ia forma unei pelicule care din starea lichidă merge ușor spre starea solidă. Astfel se creează o barieră pentru două tipuri de microorganisme, E-coli și Salmonella, bacterii care infestează carnea ca urmare a manipulării necorespunzătoare.
Eticheta degradabilă este o altă invenție care acţionează asupra microorganismelor de pe suprafaţa fructelor şi legumelor care de obicei se consumă cu coajă. În momentul spălării fructului, eticheta se topeşte şi eliberează compuşi care distrug o parte din microorganismele de pe coajă.
Laura ZMARANDA
inventii, folia antimicrobiana biodegradabila, brevete
- Articol precedent: Descifrarea genomului la grâu, o nouă „revoluție verde“ împotriva foametei
- Articolul următor: Vasile Berbecel, o poveste cât o jumătate de secol