ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv

Încă o lecție despre performanță pentru livezile intensive

A 7-a ediție a Forumului Optitech pentru pomicultură

Ca în fiecare an, Syngenta și-a continuat seria evenimentelor dedicate fermierilor, aducând de data aceasta la Poiana Brașov peste 200 de pomicultori în cadrul celei de-a 7-a ediții a Forumului Optitech. Deși desfășurat într-un cadru închis, temele puse în discuție și de altfel propuse de participanți încă de la ediția anterioară au vizat sănătatea livezilor și au făcut ca fiecare prezentare a specialiștilor Syngenta să se bucure de un real interes.

Forumul Optitech a debutat cu o retrospectivă a principalelor evenimente organizate pentru fermieri de-a lungul anilor trecuți, amintind atât de prezentările teoretice, cât și de cele practice în câmp menite să demonstreze pomicultorilor eficiența programelor de combatere a bolilor și dăunătorilor. „Utilizarea produselor precum Embrelia, Switch, Score, Affirm sau Voliam Targo a avut o acțiune excelentă în controlul principalelor boli și dăunători, iar calitatea produselor consacrate precum Ridomil, Thiovit jet și Vertimec le-a confirmat ca soluții eficiente economic“, a afirmat Andrei Măruțescu, director de marketing Syngenta.

Anul acesta, la dorința pomicultorilor, sub lupa specialiștilor s-au aflat acarienii. Simon Arnsek, expert tehnic în produsele de protecția plantelor, culturi speciale și legume pentru sud-estul Europei, a prezentat fiecare dăunător, modul de acțiune, pagubele pe care le poate produce, dar și moda­litatea de combatere. Păianjenul roșu comun (Tetranichus urticae) este unul dintre dăunătorii cu dezvoltare explozivă după înflorit, mai ales dacă vremea este caldă și secetoasă. Acest acarian iernează în stadiul de femelă adultă sub scoarță, iar primăvara, odată cu atingerea pragului biologic de 10 grade Celsius și cu 3 zile înainte de pornirea în vegetație, migrează spre zonele cu vegetație pentru perioada de hrănire și depunere a ouălor. Adulții și larvele se hrănesc cu sucul celular, astfel încât frunzele se deformează și se îngălbenesc. Atacul acestui dăunător se soldează cu o maturare incompletă a lemnului, producție redusă și calitate deficitară a fructelor. Ca strategie de combatere specialiștii Syngenta recomandă aplicarea unui produs ovicid în faza de buton roz, urmat de aplicarea în primele 14 zile după scuturarea petalelor a unui produs adulticid și larvicid.

„Am avut în sală la această ediție specialiști străini, dar și colegi de-ai noștri din departamentele specializate pe pomicultură, reprezentanți ai unor stațiuni de cercetare dezvoltare din țară, tocmai pentru a oferi fermierilor răspunsurile pe care le așteaptă. Este important că la aceste întâlniri primim feedback din partea partenerilor noștri; în acest fel identificăm împreună problemele pe care le au în livizi, pentru a le putea oferi consultanță de specialitate și produse de calitate cu care să se combată acea nevoie“, a afirmat Adrian Măruțescu.

Tot în cadrul acestei ediții, organizatorii au avut în vedere prezentarea unor bune practici în aplicarea produselor de protecție a plantelor. Îmbrăcați în costume de protecție, specialiștii Syngenta au explicat modalitatea de aplicarea a substanțelor de combatere pentru obținerea maximului de randament pe hectar.

Pe de altă parte, pauzele au lăsat loc fermierilor pentru schimburile de experiență, dar și pentru, aș spune, ofurile legate de reconversia în pomicultură făcută mult prea timid. Deși banii europeni ajung pentru 250 de proiecte, pe măsura 4.1 a, din 56 de proiecte depuse, doar 13 au fost aprobate, iar acestea au vizat 4 specii: măr, cireș, cătină și aronia. În opinia unor fermieri explicația ar fi ghidu­rile, în timp ce alții îi fac vinovați pe consultanți.

Patricia Alexandra POP