Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Descoperă Eco-România. Un altfel de turism care poate contribui la promovarea și dezvoltarea țării

Descoperă Eco-România. Un altfel de turism care poate contribui la promovarea și dezvoltarea țării
Distribuie:   

Știm că avem o țară frumoasă, cu forme de relief variante care oferă peisaje naturale unice, însă poate nu toți știm că avem posibilitatea de a ne alege ca destinații de vacanță zone ecoturistice. Ce înseamnă ecoturismul și care sunt destinațiile recomandate am aflat de la reprezentanții Asociației de Ecoturism din România, cei care încearcă să reunească într-un parteneriat sectorul public cu cel privat, motivul fiind cât de poate de concret: conservarea naturii și dezvoltarea turismului durabil.

Ce este ecoturismul?

Conform reprezentanților asociației, ecoturismul reprezintă o formă de turism în care principala motivaţie a turistului este observarea şi aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale legate de natură şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: conservarea şi protejarea naturii; folosirea resurselor umane locale; caracter educativ, respect pentru natură; conştientizarea turiştilor şi a comunităților locale; impactul negativ minim asupra mediului natural şi socio-cultural.

Ținând cont de aceste precizări, dar mai ales de frumusețile naturale ale țării, membrii asociației militează pentru integrarea României ca destinație ecoturistică la nivel internațional, demers care presupune parcurgerea mai multor pași: dezvoltarea serviciilor și a infrastruc­turii, implementarea unor programe ecoturistice alături de ghizi, dezvoltarea unor strategii de turism în zona ariilor protejate, precum și dezvoltarea anumitor produse tema­tice: poteci, trasee turistice și centre de vizitare.

„O destinație turistică este o zonă geografică bine definită care include aria protejată și comunitățile locale din interiorul sau din jurul acesteia“, a precizat Bogdan Papuc, director executiv al AER. În momentul de față, la noi în țară sunt recunoscute două destinații ecoturistice: Moara Cosău – Creasta Cocoșului și Zărnești – Piatra Craiului.

Mara Cosau Creasta Cocosului

Situată în Maramureșul istoric, Moara – Cosău – Creasta Cocoșului a obținut în anul 2014 statutul de destinație ecoturistică. Această zonă este situată pe văile râurilor Mara și Cosău și este mărginită la sud de Rezervația Creasta Cocoșului din munții Gutâi. Aici turiștii pot admira natura bogată cu peisaje alpine, fânețe, zăvoaie, livezi și păduri, unele dintre ele fiind denumite și sălbatice pentru că adăpostesc mamifere mari precum ursul brun, râsul, capra neagră, porci mistreți sau lupi și păsări precum bufnițele mari, specii de vulturi și șoimi și multe altele.

Turism Zarnesti Piatra Craiului

Zărnești – Piatra Craiului este cea de a doua destinație ecoturistică recunoscută. Dacă până nu demult era un oraș monoindustrial în care turismul practic nu exista, a ajuns ca în acest moment să fie o destinație ecoturistică care adună turiști dornici de a face observare la urși. În acest moment există o infrastructură bine pusă la punct, ghizi specializați care îi ajută pe turiști pentru a observa urmele lăsate de urs sau animalele în sine. Turiștii mai pot face și mountain bike-ing, pot merge în tururi foto, pot participa la competiții sportive.

Pe lângă aceste două destinații deja recunoscute, AER recomandă și alte posibile destinații, printre care Țara Dornelor, Ținutul Zimbrului, Țara Hațegului – Retezat, Băile Tușnad și împrejurimile, Pădurea Craiului, Mărginimea Sibiului, Colinele Transil­vaniei și Delta Dunării.

Loredana Larissa SOFRON

eco, turism, promovare, Eco Romania, Moara Cosau, Creasta Cocosului, Zarnesti, Piatra Craiului

Alte articole:

Paris, chipul șoaptelor iubirii de basm (I)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (II)

Cordoba, orașul unde fluturii zboară printre umbre maure (I)