A venit primăvara. Medicul veterinar vă recomandă (II)
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
Pentru a avea animale sănătoase, primăvara de timpuriu, chiar înaintea ieșirii la pășunat, în gospodăriile populației trebuie făcute unele acțiuni sanitar-veterinare cu rol în prevenirea apariției unor boli.
În primul rând, recomand deparazitarea internă şi externă a tuturor animalelor din gospodărie, inclusiv a câinilor și pisicilor. Aceasta este o acţiune importantă atât pentru sănătatea animalelor, cât şi pentru sănătatea omului şi protecţia mediului înconjurător. Se ştie că animalele parazitate elimină, odată cu fecalele, şi ouă de paraziţi, contaminând păşunile și adăposturile. Ouăle vor fi ingerate de alte animale şi, accidental, de către oameni. Un animal parazitat nu numai că are un răspuns imun necorespunzător în urma vaccinărilor, dar existența bolilor parazitare afectează negativ producţiile.
Produsele pentru deparazitare pe specii
Acţiunea de deparazitare se face la toate animalele din gospodărie, în acelaşi timp, de cel puţin 4 ori pe an, începând din primăvară, cu două săptămâni înainte de scoaterea animalelor la păşunat. Astfel, pentru cabaline sunt recomandate suspensiile orale de Ecvirom şi Ecvirom I, iar la rumegătoare (bovine, ovine, caprine), suspensiile orale Fasciocid, Rombendazol 2,5%, Rombendazol 10%, Romfenbendazol, Rombendazol Plus sau soluţiile injectabile Romavermectin Plus şi Romivermectin.
Pentru porcine sunt indicate produsele Romoxibendazol comprimate şi pulvis şi Romivermectin, soluţie injectabilă, în timp ce pentru păsări există produsul Rombendazol F comprimate, iar pentru deparazitarea externă şi a cuibarelor, produsul Romparatox.
La porumbei se va folosi Endectocid, antiparazitar intern și extern.
Câini şi pisicile se deparazitează intern cu Paracan, Total şi Rombendazol Super, sub formă de comprimate, iar extern, cu Parakill.
Igiena adăposturilor şi sănătatea animalelor
În afară de acestea, este neapărat nevoie să se aplice măsuri de profilaxie generală care țin de igiena adăposturilor. Astfel, trebuie aplicate acţiuni de dezinfecţie cu Decontaminol şi Catiorom, de dezinsecţie cu Romparasect 5% şi de deratizare, acestea având drept scop distrugerea agenţilor patogeni ai bolilor transmisibile (virusuri, bacterii, ciuperci), ai vectorilor acestora (insecte şi rozătoare), precum și a elementelor parazitare (ouă de paraziți).
Trebuie, de asemenea, să nu neglijăm dezinfecția surselor de apă cu Pursept și Albastru de Metilen.
Pentru sănătatea mieilor
Deoarece în perioada de primăvară poate apărea miodistrofia mieilor, o boală de nutriţie, cauzată de hiposelenoză şi hipovitaminoza E, care de fapt este o continuare a carenţelor de la oaia gestantă, recomandăm Romselevit injectabil la miei.
Acţiuni sanitar-veterinare din Programul strategic
În afară de aceste acţiuni pe care pot să le facă gospodarii, există acţiuni sanitar-veterinare cuprinse în Programul Strategic şi de care sunt responsabili medicii veterinari concesionari, dar şi acţiuni pe care le efectuează medicul veterinar, la solicitare crescătorului de animale.
Gospodarii trebuie să cunoască faptul că, primăvara, vaccinarea la animale este obligatorie pentru pseudopesta aviară şi antrax.
În cazul pseudopestei aviare vaccinarea se face la speciile de păsări receptive la virus (găini, curci, bibilici, fazani, prepeliţe, porumbei). Vaccinarea se poate realiza cu produse româneşti foarte eficiente, precum Avipestisota, Avipestiol Forte sau Pestiholvac.
Vaccinarea împotriva antraxului (cărbune, dalac sau buba neagră) se face la rumegătoare (bovine, ovine, caprine) şi la cabaline, cu vaccinul Carboromvac.
Acţiuni la solicitarea crescătorului de animale
Dintre acţiunile efectuate la solicitarea crescătorului de animale menţionăm vaccinarea oilor şi a caprelor contra agalaxiei contagioase (răsfugul alb) cu Agalaxin sau cu Agalaxin Forte, care previne și mamita gangrenoasă (răsfugul negru), dar şi vaccinarea contra rujetului la porcine, cu Eryromvac.
Dr. Viorica CHIURCIU, medic veterinar
Doctor în ştiinţe medicale Romvac Company SA
Articole înrudite
-
Acţiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea statusului de sănătate la animale
-
Cele mai profitabile culturi înființate primăvara
in Agrotehnica -
De ce să consumăm urzici primăvara
in Social -
Neajunsurile terenului denivelat la desprimăvărare
in Agrotehnica -
Vor fertiliza fermierii în această primăvară?
in Agrotehnica -
O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie
in Zootehnie -
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
NATUREVO: Fertilizați inteligent în această primăvară și reduceți pierderile de azot
in Fitosanitar -
Profesia de medic veterinar, o activitate cu un impact important în zona socială și economică
-
Peste 6.500 de locuri la Universitățile de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din România
Articole recente - Lumea Satului
- Un sol plin de viață este foarte fertil
- Karakul, vedeta târgului de la Popăuți
- Fermierul Anului la Botoșani, un crescător din satul Bătrânești
- Prețul laptelui la raft crește, în ferme nu
- Cum se simte „pulsul“ zootehniei în fermele mici
- Prima fermă integrată Black Angus, inaugurată în județul Mureș
- Sorgul și secara în hrana puilor de carne
- Tatuarea iepurilor
- Dacă promovare nu e, nimic nu e: Produse sunt. Ce facem cu ele?
- Meșter popular modern. Obiecte 3D confecționate din lână