reclama youtube lumeasatuluitv

Articole revista 04 Aprilie 2016

În vacanțe românii se întorc „acasă“

Scris de

Turismul rural, reinventat

Și a fost și primul Târg de Turism din această primăvară. În pavilionul Romexpo, sute de agenții de turism și-au prezentat ofertele care mai de care mai îmbietoare. Bineînțeles nu puteau lipsi ofertele clasice all-inclusive în locuri exotice, la hoteluri cu multe stele pentru tot genul de vacanțe posibile. Dar, tot aici am descoperit ofertele unui altfel de turism, mai puțin promovat până acum. Este vorba de turismul rural care, din câte am aflat, a început să fie un puternic concurent pentru turismul în străinătate, eventual în locuri exotice.

România autentică

Este bine de știut că atunci când vorbim de „turism rural“ nu ne referim pur și simplu la o „vacanță la țară“, ci la mult mai mult. „Agenția noastră, în ofertele sale, a plecat tocmai de la ideea de a oferi România autentică, iar acest lucru înseamnă pachete autentice. Adică oferim cazări în locații aflate în sânul naturii în pensiuni sau chiar la localnici. La Biscri, de exemplu, se stă în case vechi de zeci de ani care sunt renovate și acum peisajul e de basm. La fel la Sibiel sau în Bucovina. În plus, aici mesele sunt oferite la localnici acasă cu produse din zonă, fapt ce conferă un plus de autenticitate vacanțelor făcute în aceste locuri. De asemenea, oferim și alte activități precum plimbatul cu trăsura, vizite la diverși meșteșugari – la lingurari în Sighișoara sau la olari în Horezu, locuri unde turistul poate să vadă, dar să și încerce el însuși să facă un ulcior la roata olarului sau să cioplească o lingură de lemn“, ne-a declarat Baidoc Alina, reprezentanta agenției de turism Auhero Travels. Mai mult, am aflat că sunt și pensiuni unde, dacă turistul își face de lucru prin gospodărie – face curat, are grijă de animale, primește cina gratis.

Pe-un picior de plai...

turism foto 1 HaiducuAm avut șansa să întâlnim și un personaj parcă rupt, cu totul, din cărțile de povești. Acesta ne-a destăinuit că are o pensiune cu 10 camere și două apartamente la care se adaugă și o sală de ședințe. În plus, restaurantul cu 50 de locuri oferă o atmosferă de vis. „Dragul baciului, mă numesc Haiducu Lucian (foto) și sunt din Munții Trascăului, mai precis Trascăul de Sud Sat. Aici există pensiunea «Floare de Colț» pe care eu o reprezint. E o pensiune atât de minunată încât tăte relele din lumea astea le lași înapoi și ești un alt om... Când ajungi acolo, mâncarea naturală, găinile din curte, tăte animalele de acolo ce te înconjoară, oi, viței te fac să te simți ca în povești... La mâncarea numa bună de îmbucat se adaugă băutura din belșug din Pivnița Haiducului – vinars de prună și vinuri alese... Dragii moșului, aici nu imităm autenticul, aici totul e autentic... La pensiune o veţi întâlni pe hangiță, numită Lenuța, care-mi este nevastă; vă asigur că face cele mai bune mâncăruri de pe pământul ăsta. Gusturile ei le asemui cu o blondă frumoasă trecând printr-o pădure pe care-ți rămân ochii lipiți, iar nici ea nu vrea să ți-i dezlipești dupe ea... Așa e și mâncarea, o privești și parcă-ți pare rău că dispare din fața ochilor“, ne explică badea Haiducu. Acesta ne-a mai destăinuit un lucru: „Pe o rază de

20 km de la noi de la pensiune sunt 11 rezervații naturale. Dar cea mai frumoasă e Poiana Narciselor, care se întinde pe 90 ha. La fiecare pas făcut pe plaiurile alea înseamnă că strivești 7-8 narcise... Apoi mai sunt Peștera Birericuța, lacul Iezer, Băile Romane, Mănăstirea de la Râmeț... Ce mai, aici e raiul...“

Și puțin turism spiritual...

Turismul spiritual este un gen de turism care crește de la un an la altul. Și nu este vorba numai de așa-numitele pelerinaje cu care suntem obișnuiți. Cătălina Brașoveanu, reprezentantul companiei Book and Fly, ne-a declarat că românii sunt însetați de vacanțe arhaice. „Ce pot să spun este că în ultimii ani turismul spiritual crește semnificativ, cu aproximativ 35% pe an. De fapt, cot la cot cu acest gen de turism crește și agroturismul. Deci românii încep să se întoarcă la dorința de a-și cunoaște țara. După mult timp de turism în destinații exotice, all-inclusive, acum românii se întorc în țară și în vacanțe pentru că sunt multe de văzut. În acest sens noi am pregătit mai multe programe de turism arhaic care pot să spun că au avut mai mult succes decât cele externe. Și mă refer aici la două pelerinaje sau excursii inițiatice, cum le spunem noi, în care se vizitează două mănăstiri rupestre de pe vremea dacilor. Este vorba despre mănăstirile Negru-Vodă, Nămăiești și Corbii de Piatră din zona Argeșului. Legenda spune că, dacă reușești să le vizitezi pe toate trei într-o zi, te energizezi foarte puternic, iar din bătrâni se spune că poți căpăta puteri de premoniție – vederea viitorului. A doua destinație este Șinca Veche, unde se află mănăstirea rupestră Templul Ursitelor. Unicitatea acesteia este dată de faptul că are două altare, dar are și o încăpere de unde poți privi cerul. Este locul unde se spune că, dacă ești curat la suflet și-ți dorești ceva, dorința devine realitate“, conchide Cătălina Brașoveanu.

O afacere Eco 100%

turism rural Romania

Asociația de Ecoturism din România și-a propus să promoveze turismul rural tocmai pentru că este unul ecologic. Reprezentantul asociației, Bogdan Papuc, ne-a declarat că promovează zece destinații de ecoturism care, în mare parte, sunt zone rurale. „Acestea se află în interiorul sau lângă niște arii naturale protejate, fie ele Parcuri Naționale, Parcuri Naturale sau situri Natura 2000. Ideea de bază este de a valorifica aceste arii protejate și de a schimba modul în care vede opinia publică aceste arii... În sensul că acum aceste zone sunt văzute ca fiind cu restricții mai ales pentru localnici – nu pot să folosească lemnul din pădure, au restricții la pășunat. Dar, de fapt, o arie protejată trebuie văzută ca o resursă, trebuie promovată ca o atracție turistică de către localnici. Nu vorbim aici de activități motorizate, de off-road, ci de activități mai pașnice, cum ar fi observarea urșilor în natură, de mountain-biking, obser­varea păsărilor în Delta Dunării, de vizitarea cetăților fortificate din Transilvania sau de vizitele la meșterii populari din Maramureș. Cu alte cuvinte, oferim o gamă foarte variată de activități bazate pe natură, dar și pe cultura rurală.“

„Vacanțe cu trenul“ este un concept promovat de CFR.

„Promovăm excursia cu trenul pe cea mai spectaculoasă cale ferată, Oravița – Anina, care este cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei. Aceasta este a doua cale ferată montană din Europa, după Semmeringbahn din Austria, nu degeaba i se zice Semeringul românesc. Se pare că pietrarii aduși din nordul Italiei au folosit un mortar asemănător ca şi compoziţie cu cel roman. Poate și din acest motiv el rezistă după atâta timp, iar calea ferată nu a fost închisă niciodată din cauza infrastructurii, nici măcar iarna.... Se călătorește prin 14 tuneluri, 10 viaducte și tăieturi prin munte pe o lungime de 21 km.“ Carmen Cotonaru (foto) reprezentant CFR Călători.

Bogdan Panțuru

Citit 2366 K2_VIEWS
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)