reclama youtube lumeasatuluitv
update 27 Jun 2022

Casa ecologică - pământ, piatră și lemn

Foto: adelaparvu.com Foto: adelaparvu.com

De la prima scânteie a focului născută din pietrele lovite și până astăzi omul a încercat permanent să își asigure confortul. Invențiile lui au schimbat lumea. Totul s-a transformat, iar odată cu aceste schimbări omenirea și-a asumat și riscul de a scăpa de sub control efectele adverse ale modernismului. Materialele de construcție utilizate pentru ridicarea caselor s-au dovedit o sursă majoră de expuneri toxice pentru organismul uman (emisii de formaldehidă de la produsele din lemn presat, componenți organici volatili din zugrăveli etc.). Chimia pare că a luat locul naturii, dar poate că până la urmă casele ridicate din pământ, piatră și lemn – elemente care au proprietăți superioare materialelor moderne – vor câștiga puțin câte puțin terenul pierdut.

Elena și Doru Mălureanu fac parte din categoria oamenilor care nu privesc deloc construirea unei case ecologice ca pe o idee excentrică. Dimpotrivă, sunt hotărâți să demonstreze că viața poate fi trăită în armonie cu natura. În 2012 au ales în schimbul Capitalei o comună aflată la aproximativ 35 de kilometri de metropolă, Ciolpani. A fost începutul unei experiențe prin care și-au propus să își construiască o casă ecologică folosind materiale cât mai aproape de natură: pământ, piatră și lemn. După șase luni familia și-a văzut visul cu ochii, iar casa ecologică, construită pe o suprafață de 81 mp, a fost gata. Sperăm ca experiența lor să fie inspirațională și pentru alți oameni care vor să trăiască într-un echilibru firesc cu natura.

Deși construită din materiale tradiționale, casa eco pe care și-a construit-o familia Mălureanu a fost adaptată la pretențiile zilelor noastre. Proiectul casei, care cuprinde două dormitoare a câte 9 mp, baie și spațiu de depozitare (dressing), fiecare de 5 mp, spațiu bucătărie și cameră de zi, în total 22 mp și circulații cu suprafața de 10 mp, a fost gândit până la cel mai mic detaliu astfel încât să poată fi folosite pentru construcție exclusiv materiale naturale. Fundația, cu o adâncime de 90 cm și continuată la suprafață cu un soclu înalt de 60 cm, a fost realizată fără fier-beton așa cum se obișnuiește, ci doar din piatră zidită și lemn pentru structura de rezistență. Pereții au fost ridicați din cărămizi de chirpici. Dl Doru spune că lucrul cu pământul este prietenos pentru că îți permite să realizezi tot felul de curbe și asigură casei reglarea umidității și temperaturii interioare la valori optime pentru funcționarea organismului. În plus, pereții din pământ asigură o protecție ridicată împotriva diverselor tipuri de radiații. Următorul pas a fost realizarea zidăriei, apoi tencuirea cu pământ și mortar de var. Tavanele au fost realizate tot din tencuială de pământ, bătută pe șipci de lemn, iar podul a fost izolat cu un strat de pământ. Acoperișul, realizat pe structură de lemn peste care a fost țesută șarpanta, a fost acoperit cu bucăți de șindrilă. O particularitate a acoperișului sunt streșinile sale largi de un metru care au menirea de a proteja pereții casei de intemperii. Eficientizarea energetică a casei a fost unul dintre obiectivele urmărite în construcția ei.

În primul rând, casa ale cărei încăperi și amprentă au forme echilibrate, pătrate sau dreptunghiuri, a fost orientată față de punctele cardinale pentru a valoriza la maximum căldura și lumina solară. De asemenea, s-a urmărit optimizarea consumurilor de resurse energetice și reciclarea maximă a reziduurilor menajere. Încălzirea casei a fost asigurată printr-o invenție ingenioasă. Practic, într-o sobă de teracotă a fost instalată o serpentină în care se încălzește apa. Aceasta este mai apoi direcționată cu ajutorul unei pompe de recirculare către rețeaua de calorifere din întreaga casă. Acest sistem, certificat în categoria A conform Certificatului de Performanță Energetică emis, asigură casei o eficiență energetică mare. Pentru canalizare s-a folosit o fosă ecologică, dar există posibilitatea ca pe viitor apa menajeră să fie refolosită pentru alimentarea unui iaz natural și pentru irigarea grădinii.

Într-un final casa a prins culoare prin vopsele de var și pigmenți naturali.

Laura ZMARANDA

GALERIE FOTO
adelaparvu.com