Pomi și arbuștii fructiferi. Soiuri noi în pepinierele Roman
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
A venit primăvara și e cazul să ne bucurăm de ea așa cum se cuvine. Cum altfel decât admirând de aproape splendoarea culorilor vii ale florilor, arbuștilor ornamentali sau pomilor fructiferi. Probabil fiecare doamnă la vremea asta pune în coșul de cumpărături și o floare, dar cum rămâne cu pomii, tentația fiind mare și aici? Totuși, cât ar fi tentația de mare, nu opriți pe marginea drumului pentru astfel de achiziții. Alegeți întotdeauna material săditor certificat. Vizitați pepiniere cunoscute sau dedicate înmulțirii pomilor fructiferi. Noi vă facem cunoștință cu domnul dr. ing. Marius Viorel Roman, producător autorizat de material săditor pomicol și o adevărată enciclopedie când vine vorba de pomi.
O vizită la pepinierele Roman din Afumați și o discuție cu specialiștii de acolo vă vor lămuri ce specii se potrivesc arealului în care vreți să plantați și ce soiuri vor aduce cele mai mari satisfacții în funcție de scopul plantației pe care v-o doriți. Trebuie spus din start că paleta de specii este extrem de variată, incluzând peste 200 de soiuri, de la pomi fructiferi precum cais, piersic, măr, cireș, gutui, prun, nectarin, vișin, migdal, nuc și alun până la viță-de-vie, trandafiri și specii de arbuști fructiferi cum sunt: kiwi, aronia, goji berry, căpșun, zmeur, coacăz negru, coacăz roșu, mur.
Noutăți la sâmburoase
Dacă vorbim de cireș, din toată oferta „ceea ce recomand ca noutate pentru țara noastră ar fi soiul de cireș altoit pe portaltoiul Gizela 5 și, mai nou, pe Gizela 6, pentru că, pe lângă faptul că sunt foarte productive, portaltoiul induce precocitate, intrarea pe rod rapidă a pomilor. Încă din anul 3 avem producții bune, iar din anul 4 plantațiile pot produce până la 10 tone/ha. La maturitate deplină, după cinci ani de la plantare putem obține între 15 și 20 de tone de fructe/ha. În plus, pomii fiind de vigoare mică, recoltarea se face cu ușurință, intervențiile privind tăierile de rodire și fructificare sunt nesemnificative, ceea ce reduce foarte mult costul de producție. Cu alte cuvinte, avem producții mari cu cheltuieli mici“, afirmă Marius Roman.
Tot la capitolul sâmburoase se adaugă peste 20 de soiuri de cais. Și aici merită menționate soiurile Carmela, Viorica, Rareș pentru faptul că sunt extratimpurii și cu fructe mari, gustoase.
Dintre soiurile mai vechi și tardive putem menționa Sulina, Surmona, Sirena, Litoral și altele. Apoi putem recomanda alte 20 de soiuri de piersic, dar merită să amintim soiul Herăstrău, cu fructe turtite, pretabil atât în stare proaspătă, cât și pentru industrializare. Grație formei, fructele se așază foarte bine în borcane, au un sâmbure mic, deci randamentul este mare. Avem și peste 10 soiuri de nectarin cum ar fi Tina, un soi extraordinar și din punctul de vedere al calităților organoleptice, al gustului, al productivității și al coloritului, dar și al mărimii fructului. Concurează foarte bine cu soiurile care vin din import ca aspect, dar sunt mult mai gustoase decât acestea“, explică producătorul de material săditor.
Specii noi: aronia și goji
Pe lângă speciile cultivate tradițional la noi în țară – coacăz, mur, zmeur, afin – în pepinierele Roman se înmulțesc și specii mai recent introduse în cultură: aronia și goji. Ca regulă generală, perioada optimă de plantare este toamna, de la 15 octombrie și până la survenirea înghețului la sol. Dacă toamna este mai lungă și avem o iarnă mai blândă putem planta chiar și în decembrie, ianuarie, în ferestrele iernii sau, în cazuri excepționale, primăvara devreme, în luna martie.
Informații detaliate despre fiecare specie și soi puteți obține fie în pepiniera aflată în localitatea Valea Măcrișului, județul Ialomița, unde se organizează an de an vizite și degustări, fie în Afumați, județul Ilfov, unde există un punct de desfacere.
Aronia este o specie rezistentă la umiditate și pretențioasă la lumină; se va planta în zone însorite. Distanța de plantare este de 3 metri între rânduri și de 1,5 metri între plante pe rând, iar la un hectar se plantează cca 1.650-2.100 plante. Cultura intră pe rod la cca 2-3 ani de la plantare, iar recolta ajunge la aproximativ 8-12 kg/planta. Recoltarea fructelor se face începând cu 15 august.
Plantele sunt rezistente la boli și dăunători, precum și la factorii climatici extremi. Fructele se pot consuma în stare proaspătă, industrializate, precum și în industria farmaceutică, având calități terapeutice.
Goji este o plantă pretențioasă la lumină, fiind recomandat să se planteze în locuri însorite, iar atunci când se respectă acest criteriu dezvoltarea lor este foarte rapidă. Planta intră foarte repede pe rod astfel, începând cu anul 3 de la plantare, cultura intră pe rod, obținându-se circa 8 kg/ plantă. Plantele sunt rezistente la temperaturile scăzute din timpul iernii, rezistând chiar și la 30°C; în schimb, nu suportă excesul de umiditate. Distanța de plantare este de 3/2 metri (3 metri între rânduri și 2 metri între plante pe rând). Fructele, care au o serie întreagă de recomandări terapeutice, se pot consuma uscate sau sub formă de sucuri.
Patricia Alexandra POP
Articole înrudite
- Puieți de Josta și alți arbuști fructiferi, plantați în premieră la sera floricolă din campusul USAMV Cluj-Napoca
- Omul care „plantează“ speranță
- Peste 190 noi soiuri de plante vor fi înregistrate în Catalogul Oficial al Soiurilor
- Soiuri românești noi. Grâu de primăvară - Soiul timpuriu Jarissa
- Innoberry - „Arhitectură“ nouă pentru coroana arbuștilor fructiferi
- Trei soiuri productive de piersici turtite
- Soiul de tomate de câmp „Florina 44“
- Soiul de soia Ada TD
- Pleiada soiurilor și hibrizilor performanți de la Amzacea
- „CORNUL CAPREI“, un soi de ardei iute lung
Articole recente - Lumea Satului
- Povești din lumea satului... Nostradamus de pe Bârgaie
- Tradus.com: Top 5 semănători preferate de fermieri
- Cele mai frumoase cascade din Carpații Orientali și Occidentali
- Dubrovnik: gastronomie, vinuri, arhitectură, investiții în infrastructură
- LUMEA SATULUI ÎN LUMEA EI
- O specie descoperită recent: Fusarium xyrophilum, ciupercile care imită florile
- Pe urmele patrimoniului mondial UNESCO: azi, comuna Saschiz
- Aspecte din evoluția învățământului agricol în România
- Putere suplimentară pentru încărcătoarele cu braț telescopic JCB seria III pentru modelele cu transmisie DualTech VT
- Cheescake cu rodie