Consultanța agricolă în 2015
Extras din raportul privind activitățile de consultanță desfășurate în Camerele agricole județene aflate în coordonarea MADR și în subordinea Consiliilor județele.
Camerele agricole județene, aflate în coordonarea MADR și în subordinea Consiliilor județene, au avut ca tematică prioritară, printre altele, transferul de tehnologie în agricultură, promovarea măsurilor din PNDR 2014-20120, întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale și altele, eliberarea avizelor în vederea obținerii atestatului de producător etc.
Pentru aceasta, camerele agricole au avut în vedere câteva obiective specifice, dintre care amintim:
– Realizarea programelor de instruire și formare profesională a producătorilor agricoli;
– Promovarea programelor și a măsurilor de sprijin financiar din surse europene și naționale acordate producătorilor agricoli;
– Identificarea potențialilor beneficiari ai fondurilor alocate prin PNDR;
– Acordarea de asistență tehnică de specialitate, consilierea producătorilor agricoli în alegerea unui proiect tip pentru accesarea de fonduri europene prin măsurile din PNDR și în întocmirea documentației necesare;
– Organizarea unui sistem informațional eficient prin activități de popularizare destinate producătorilor agricoli;
– Diseminarea rezultatelor cercetării aplicative, realizarea transferului de tehnologie și inovare în agricultură și altele.
Aceste obiective s-au realizat în baza Programului anual de activități prin rețeaua județeană și locală de consultanță agricolă, organizată pe două niveluri:
– nivel județean – 41 de camere agricole județene și
– nivel comunal – 500 de centre locale de consultanță agricolă aflate în subordinea camerelor agricole județene.
Beneficiarii serviciilor de consultanță au fost:
• producătorii agricoli
– fermele familiale de semi-subzistență;
– asociații și organizații profesionale ale agricultorilor;
• populația rurală angajată în sfera serviciilor cu sau fără caracter agricol
• diverse persoane din mediul urban interesate de începerea unor afaceri în domeniul agricol. Mijloacele folosite în acest scop au fost cursurile de calificare, inițiere, instruire a producătorilor agricoli și de formare de formatori și perfecționare a specialiștilor consultanți, apoi acțiunile de popularizare și asistență tehnică, de promovare-diseminare a informației, acordarea de asistență tehnică etc.
Camerele agricole județene sunt autorizate, ca furnizori de formare profesională în domeniul agricol, de către Autoritatea Națională pentru Calificări prin filialele județene, pentru realizarea de cursuri de inițiere, calificare, instruire, formare formatori și perfecționare.
În anul 2015 Camerele agricole au organizat 312 cursuri de calificare și inițiere cu 7.157 cursanți, respectiv absolvenți.
Domeniile de calificare au fost:
– lucrător în cultura plantelor și creșterea animalelor: 198 cursuri cu 4.741 absolvenți;
– legumicultor: 18 cursuri cu 334 absolvenți;
– pomicultor: 10 cursuri cu 156 absolvenți;
– horticultor: 3 cursuri cu 64 absolvenți;
– agricultor montan: 4 cursuri cu 125 absolvenți;
– apicultor: 52 cursuri cu 1.130 absolvenți;
– operator în agricultură ecologică: 1 curs cu 22 absolvenți;
– pescar în ape interioare și de coastă: 8 cursuri cu 150 absolvenți;
– tractorist: 10 cursuri cu 233 absolvenți;
– preparator produse lactate: 8 cursuri cu 201 absolvenți.
Aceste programe de formare profesională s-au adresat în mod special fermierilor care au accesat fonduri europene prin măsurile PNDR dar și celor care au început o activitate în domeniul agricol cu resurse proprii și nu au avut pregătirea profesională necesară.
Printre tematicile prezentate s-au numărat:
• Politica Agricolă Comună 2014-2020;
• Implementarea normelor de ecocondiționalitate în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin;
• Adaptarea agriculturii la schimbările climatice;
• Atenuarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii și mediului rural;
• Utilizarea surselor de energie regenerabilă;
• Tehnologii de cultură, de creștere a animalelor și de prelucrare primară, rezultate ale cercetării aplicative.
În aceeași perioadă – 2015, au fost organizate peste 2.000 acțiuni de instruire în 1.200 localități la care au participat peste 50.000 de persoane, la care se adaugă 5.746 beneficiari ai Măsurii 141 – Sprijinirea fermelor de semi-subzistență din PNDR 2007-2013 – care au participat la cursuri de formare profesională pe domenii specifice.
De asemenea, au mai fost organizate cursuri de instruire pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, la care au participat 289 beneficiari, apoi pe Măsura 10 – Agromediu și climă la care au participat alți 1.100 beneficiari.
Au fost organizate mai multe acțiuni de popularizare și asistență tehnică de specialitate destinate producătorilor agricoli, acestea constând în:
• Seminarii și simpozioane – în anul 2015, camerele agricole județene în colaborare cu institutele de cercetare, învățământ și autoritățile locale au organizat astfel de acțiuni pentru a asigura fluxul informațional între specialiștii din domeniu și producătorii agricoli.
• Realizarea de materiale audio-vizuale, emisiuni radio-tv.
• Loturi demonstrative și demonstrații practice.
În ceea ce privește asistența de specialitate pentru întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, camerele agricole județene au întocmit documentația necesară și au elaborat 156 de astfel de proiecte.
De asemenea, au întocmit documentația necesară și au eliberat 183.122 avize consultative în 2.004 localități din totalul de 3.181 localități existente la nivel național (62% din totalul localităților) prin deplasarea și verificarea exploatațiilor fermierilor la nivel de parcelă.
Totodată, camerele agricole au desfășurat și acțiuni de promovare și consiliere a fermierilor în constituirea de forme asociative.
Implementarea Programului de consultanță, extensie și formare profesională în anul 2015 s-a realizat în bune condiții și ca urmare a unei bune colaborări dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Consiliile județene, ceea ce a condus la creșterea numărului de fermieri instruiți/informați, o fluidizare eficientă a informațiilor în relația MADR – Consilii județene – Camere agricole – fermieri, având ca scop promovarea obiectivelor specifice ale MADR la nivelul fiecărui județ în corelație cu cerințele și normele stabilite de PAC 2014-2020.
MADR, camere agricole, consultanta agricola, consilii judetene, coordonare
- Articol precedent: Ce promite prima cooperativă a cultivatorilor de lavandă
- Articolul următor: Lâna - folosită ca substrat în cultura plantelor