600x250 v1

Articole revista 01 Martie 2016, 12:05

„Cartelul“ medicamentelor de sinteză şi joaca de-a sănătatea

Scris de

Medicina alopată dovedește că și-a depășit limitele și că în anumite cazuri chiar ea este cauza îmbolnăvirilor“ – Ștefan Manea, director Hofigal

Eşti mai rentabil dacă eşti bolnav. Cum îţi sună această frază? Cine ar vrea să fii bolnav şi de ce? Opreşte-te pe un bulevard după ce ai coborât din maşina ta. Câte farmacii vezi? Suntem oare atât de bolnavi cât arată aparenţele? Avem nevoie de toate pastilele pe care „cartelul“ medicamentelor de sinteză le inventează? Mă întreb, oare nu mai există nicio o părticică din corpul nostru care să funcționeze fără medicamente? Medicamente pentru transpiraţia excesivă, pentru pilozitate, pentru colesterol, potenţă, fertilitate, dureri de cap, stres. Dacă la finalul listei simţi că aluneci în depresie, stai liniştit. Acceptă-ţi resemnat statutul de cobai şi mai înghite o pastilă. Sau poate vrei să asculţi şi ce au de spus oamenii care cred că medicina alopată nu mai este ce a fost, că s-au încălcat limite, că dreptul tău la sănătate a devenit o joacă. Este o industrie care te vrea rentabil. Oare vei mai putea la finalul acestui interviu pe care i l-am luat cercetătorului ştiinţific Ştefan Manea să spui că vorbesc despre o teorie a conspiraţiei?

– Trăim într-o societate marcată de transformări. Ce rol mai are medicina naturală în această societate şi cum poate concura cu medicina alopată?

– Medicina alopată dovedeşte clar acum că şi-a depăşit de mult limitele şi că, în îngrijorător de multe cazuri, chiar ea este cauza îmbolnăvirilor. Chase Revel, în cartea sa „Medicamente miraculoase pe care nu le cunoaşteţi încă“, spune că, în momentul de faţă, dintre medicamentele de sinteză 29 pot cauza boala Parkinson, 65 duc la stări de nebunie, 86 provoacă depresie, 105 provoacă halucinaţii, 46 provoacă serioase probleme de echilibru, 22 provoacă accidente auto – s-a dovedit că sub influenţa acestora poţi să îţi pierzi pentru o fracţiune de secundă personalitatea şi memoria. Alte 119 medicamente provoacă probleme sexuale, în momentul de faţă peste 60% dintre bărbaţi şi 45% femei au probleme de fertilitate, 88 de medicamente produc constipaţie şi 18 insomnie.

Medicamentele de sinteză au început să facă mai mult rău decât bine. Chase Revel spune la 96 de ani că nu a consumat în viaţa lui niciun medicament de sinteză şi că le-a prescris pacienţilor săi doar în situaţii extreme. Medicamentele de sinteză nu au vindecat şi nu vor vindeca nicio boală. Produsele naturale au fost acceptate în ultimul timp de comunitatea europeană şi chiar de întreaga lume. Sunt unele ţări precum China, America, Rusia, cele mai mari din lume, care au făcut institute speciale de cercetare pentru plante medicinale. Acest lucru practic este un îndemn de a merge spre produsele naturale. Însă când spunem produs natural trebuie să ne gândim la un lucru care este aşa cum l-a creat natura, nu la unul modificat genetic, tratat cu îngrăşăminte şi erbicide. Natural înseamnă bio. Apare pe foarte multe etichete denumirea 100% natural, dar când verifici ingredientele constaţi că nu are aproape nimic natural şi că de fapt are cel puţin 4-5 E-uri în compoziţie. Acest lucru este foarte greu de înţeles.

În viitor nu avem decât un singur lucru de făcut şi anume ce spune Chase Revel: să păstrăm doar produsele de sinteză cu cele mai puţine reacţii adverse. Personal, cred că va fi greu să facem asta pentru că în prospectul oricărui medicament veţi găsi utilizarea în 5-6 rânduri şi contraindicaţiile pe tot restul paginilor.

– Şi totuşi medicina alopată a salvat vieţi, iar oamenii ar putea spune că medicamentele de sinteză au avut rolul lor.

– Cu siguranţă vor fi şi oameni care vor spune că ei nu cred în produsele obţinute din buruieni. Dar repet, medicamente care să fi salvat pe cineva nu există, ele doar au ajutat pentru moment. Eu accept ideea medicinii integrative, adică să folosim un medicament pentru a înlătura un disconfort şi un altul pentru a vindeca prin tratarea cauzei. Niciunul dintre medicamentele de sinteză nu are această capacitate.

– Care este statutul plantelor astăzi în România?

– Din păcate nu sunt băgate în seamă de nimeni. Compania noastră, Hofigal, este singura cu capital românesc. Celelalte întreprinderi din domeniu au fost vândute, iar produsele realizate de acest companii sunt concepute astfel încât să nu afecteze activitatea şi veniturile marilor companii care produc medicamente de sinteză. Am încercat la un moment dat cu Ministerul Agriculturii să creăm pentru medicina naturală din România condiţii asemănătoare celor din Germania. Acolo, spre exemplu, TVA-ul la produsele naturale este de 4%. De ce? Pentru a deveni mai accesibile. Este un drum pe care încă nu îl înţelege clasa noastră politică. La Ministerul Agriculturii a existat la un moment dat o tendinţă, reuşisem să mai mişcăm lucrurile un pic, de a se acorda nişte fonduri medicinii naturale. Au fost doi ani de vorbe pentru că practic nu s-a întâmplat nimic. În momentul de faţă factorul economic lasă în spate sănătatea.

– Nici consumatorul nu are însă cultura medicinii naturale, nu este suficient informat. Sau poate vrea să scape rapid de o problemă de sănătate, lucru pe care produsul natural nu i-l poate oferi imediat.

– Aşa este. Omul ia un medicament de sinteză, se simte mai bine, nu îl mai doare şi nici nu îl mai interesează că simptomul a fost provocat de o cauză care este încă acolo. Produsele naturale nu îţi iau durerea imediat, dar dacă le iei cu regularitate ai să constaţi că dispare cauza principală a bolii.

Am vorbit despre statine şi spun şi acum că administrarea lor nu face decât rău. De ce? Pentru că statina administrată pentru reducerea colesterolului, în special a celui rău, inhibă nişte enzime. Practic lobul trei al ficatului nu mai produce acest colesterol, iar doctorul care îţi vede analiza zice „vai, ce bine ţi-a ieşit analiza, este colesterolul mic“. Colesterolul împreună cu Omega 3 sunt cele din care se fac membranele celulelor noi care se nasc. Prin administrarea statinelor inhibăm acest proces şi accelerăm procesul de îmbătrânire. Practic nu se mai formează celulele noi pentru că nu au din ce. Statina şi-a făcut treaba bine. În România s-a făcut o statistică şi se pare că sunt aproape 2 milioane de consumatori de statine.

Omul de rând nu are până la urmă nicio vină că nu este suficient informat. Vina este a noastră, a celor care putem vorbi despre asta, dar alegem totuşi să nu o facem. Omul ar trebui să fie informat că este mai sănătos să mănânce o salată de ştir şi nu salata din supermarket, atât de ademenitoare, dar care este plină de azotat de amoniu. Sau ar trebui să fie informat despre substanţele folosite pentru colorarea hainelor, coloranţii azoici extrem de ieftini şi folosiţi în cantităţi mari, care sunt coloranţi cancerigeni de grupa A. Şi ne întrebăm pe urmă cum a apărut cancerul. Există şi alternativa coloranţilor antrachinonici care nu sunt cancerigeni, însă omului de rând nu i se dă informaţia ştiinţifică reală, corectă. Oamenii sunt dornici să afle, să cunoască toate aceste aspecte, dar nu există interesul de a informa, iar cei care îndrăznesc să spună adevărul sunt extrem de puţini pentru că se tem de consecinţele ulterioare. Sunt lucruri clare, dovedite, nu mai există niciun semn de întrebare şi niciun comentariu de făcut.

– Au dezvoltat românii şi o ipohondrie care susţine „cartelul“ medicamentelor de sinteză?

– Da. Din nefericire!

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti