Lumea satului 750x100

update 29 Oct 2020

Plantaţiile de agriş au devenit cele mai profitabile culturi de nişă. Iată cum poţi înfiinţa o cultură de la A la Z

Culturile de nişă atrag atenţia tot mai multor fermieri români, mai ales că încă mai există plante care nu se găsesc în foarte multe ferme, deci poate fi rost de dezvoltare într-un sector prea puțin valorificat. O astfel de plantă este agrişul, mai puţin cultivată pe câmpurile patriei, dar căutată şi apreciată mai ales de către străini. În ce condiţii poate fi înfiinţată o plantaţie de agriş, care ar fi costurile şi unde pot fi valorificate fructele am aflat de la doamna ing. Naomi Orlaie de la Pepinierele Hida, judeţul Sălaj.

Pregătirea terenului şi plantarea

Agrişul face parte din familia Grossulariaceae şi este un arbust de talie medie având înălţimea cuprinsă între 60-150 cm, în general cu ramuri spinoase, însă există şi soiuri fără ţepi. Preferă zonele răcoroase cu temperaturi medii anuale de 8°C, soluri cu textură mijlocie – nisipoase, luto-nisipoase, nisipo-argiloase şi rezistă la temperaturi negative de până la -32°C. Fructele, adică agrişele, pot avea culori diferite, în funcţie de soi, la noi în ţară fiind mai cunoscute cele verzi.

Plantaţiile de agriş se recomandă a fi înfiinţate pe terenuri cu expoziţie sudică; plantarea se poate realiza fie primăvară, începând cu sfârşitul lunii februarie până la sfârşit de martie, sau toamna. Pregătirea terenului este foarte importantă deoarece este o cultură care poate avea o durată de viaţă şi de 15 ani. Se recomandă fertilizarea terenului înainte de arat, cea mai bună variantă fiind fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat, chiar de 2-3 ani; se pot administra între 50-70 de tone/ha. Apoi se ară adânc, la 30-32 de cm, şi se fac gropi de 30/30/30 de cm; în cazul în care nu s-a fertilizat terenul înainte de arătură, procesul se poate aplica şi în această etapă. Dacă arătura se face din toamnă, şi aşa este cel mai indicat, primăvara se mai face o frezare. Se sapă gropile mai adânc, 40 cm, se adaugă 2 lopeţi cu gunoi de grajd, apoi un strat subţire de pământ şi apoi planta care ar avea un start foarte bun. Dacă cantitatea de gunoi de grajd nu este foarte mare se recomandă încorporarea doar pe rânduri cu freza. Este recomandat gunoiul fermentat pentru că cel proaspăt are reziduuri şi seminţe de buruieni şi de foarte multe ori aduce o foarte mare rezervă de viermi care pot afecta rădăcina plantei. Dacă fertilizarea nu s-a putut realiza organic se pot aplica îngrăşăminte chimice, recomandat fiind un complex NPK care se aplică înainte de plantare, la plantare sau imediat înainte de prima praşilă.

Sistemul de plantare recomandat de specialiştii de la Pepinierele Hida este de 3 m între rânduri şi de 1 m între plante/rând. Materialul săditor are costul mediu de 6 lei bucata, iar pentru înfiinţarea unui hectar sunt necesare aproximativ 3.300 de plante cu vârsta de 1-2 ani.

Îngrijirea, recoltarea şi valorificarea plantei

După plantare se realizează tăierile unde se urmăreşte reducerea numărului de ramuri, în funcţie de vârsta plantei, pentru a-i facilita o mai bună ramificare. Prima praşilă se realizează în luna mai, în primul an fiind necesare 2-3 astfel de operaţiuni. Cel mai adesea planta se conduce sub formă de coroană. Se aplică 2-3 tratamente preventive împotriva bolilor şi dăunătorilor care trebuie să cuprindă un îngrăşământ foliar care asigură plantei microelementele necesare. Sunt recomandate în special produsele folosite în agricultura ecologică şi trebuie ţinut cont de faptul că agrişul este sensibil la afide şi făinare.

Planta intră pe rod la 4-5 ani de la plantare, fructele se coc şi pot fi recoltate începând cu jumătatea lunii iunie. Agrişe se obţin şi până atunci, însă abia după această perioadă se poate vorbi de producţie care diferă în funcţie de soi, fiind cuprinse între 4-6 kg/tufa, respectiv 12-15 t/ha. Recoltarea poate fi mai dificilă dacă este vorba de plante cu ghimpi pentru că operaţiunea se realizează manual.

La noi în ţară fructele sunt cunoscute cu precădere în Ardeal deoarece comunitatea maghiară dispune de o tradiţie veche în spate, având chiar şi reţete consacrate de supe, dulceaţă, compoturi ş.a.m.d. Datorită conţinutului bogat în vitamine, agrişele se pot consuma fie în stare proaspătă, fie preparate. Valorificarea acestora poate aduce venituri importante mai ales dacă se trimit la export. Ungaria şi Germania, două dintre ţările cu cerinţe mari de agrişe, importă fructe pentru care plătesc preţuri începând de la 20 de lei/kg.

Soiuri recomandate

Captivator – arbust cu tufă rotundă, cu ramuri uşor curbate spre exterior care poate ajunge la înălţimea de 1,5-1,8 m. Este un soi fără spini sau cu spini foarte puţini, rezistent la ger şi formează fructe mari, ovale, de culoare roşu închis spre violet. Soi timpuriu, fructele se coc la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie şi intră pe rod din al doilea an de la plantare.

Hinnonmaki alb este un soi rezistent la boli şi dăunători cu tufa largă, ce poate ajunge şi la înălţimea de 2 metri. Fructele sunt de mărime medie spre mare, au culoarea galben auriu la maturitatea deplină. Este un soi cu coacere mijlocie, fructele putându-se recolta de la începutul până la mijlocul lunii iulie. Oferă producţii bogate, cantitatea de fructe pe o plantă putând depăşi 3-4 kg/an.

Hinnonmaki roşu este un soi rezistent la mucegai şi ger, iar tufa poate depăşi 1,5 m.

Fructele, după cum indică şi numele soiului, au culoarea roşu-vişinie, aspect comercial deosebit şi sunt recunoscute pentru aromă şi gust. Recoltarea se poate realiza încă de la sfârşitul lunii iunie.

Invicta este un soi ce intră pe rod în al doilea an de la plantare, rezistent la făinare sau alte boli şi la îngheţurile din timpul iernii. Fructele sunt de mărime mare, cu formă sferică alungită, de culoare verde-albicioasă la maturitate şi se recoltează în primele două decade ale lui iulie.

Loredana Larissa SOFRON

GALERIE FOTO