Imprimă această pagină
Articole revista 01 Februarie 2016, 12:59

Zmeurul, din flora spontană la una dintre cele mai profitabile culturi

Scris de

Zmeurul este un arbust ce aparține familiei Rosaceae, tufos ca structură, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu frunze dințate la extremități, albe pe partea inferioară și verzi pe cea superioară, care are flori albe ce înfloresc începând din luna mai. Deși crește spontan în mai multe locații din țara noastră, zmeurul a atras atenția agricultorilor care au înființat culturi tocmai pentru că valorificarea fructelor și, de ce nu, și a frunzelor se poate transforma într-o afacere prosperă. Care sunt pașii pentru înființarea unei culturi de zmeur ce se întinde pe un hectar, care este investiția inițială și cum poate fi recuperată am aflat de la domnul inginer agronom Gabriel Achim, producător și distribuitor de material săditor, zmeur și mur, din Fundulea.

Alegerea terenului și plantarea

Chiar dacă nu are pretenții la sol, zmeurul are o mai bună dezvoltare și, implicit, oferă o productivitate mai ridicată dacă noua plantație va fi amplasată într-o zonă în care solul este nisipo-lutos, bogat în humus, bine aerisit și care permite reținerea apei. Pregătirea solului presupune a fi arat, discuit și se aplică anumite îngrășăminte, de preferat un complex NPK, lucrări care de altfel se realizează și în cadrul înființării majorității culturilor. Plantarea se poate realiza fie primăvara, fie toamna. Însă este recomandată plantarea în toamnă pentru a nu risca ca în lunile imediat după plantare să fie secetă, așa cum s-ar putea întâmpla în perioada mai-iunie în cazul în care plantarea se realizează primăvara.

În momentul plantării, drajonii trebuie să aibă vârsta de un an, iar prețul/bucată începe de la 2,5 lei și poate ajunge până la 6 lei, în funcție de soi. Pentru înființarea unui hectar sunt necesari circa 7.000-10.000 de bucăți; distanța la plantare poate diferi, însă specialiștii recomandă pregătirea unor găuri cu adâncimea de 60 cm și adâncimea de 40 cm, la distanța de 2-3 metri între rânduri și 1 metru pe rând. Drajonul se așază în pământ la o distanță de 20-30 cm, diferența până la 60 cm fiind astupată cu pământ. În aceste condiții trebuie menționat faptul că cel care se hotărăște să înființeze o cultură de zmeur ce se întinde pe un hectar ar trebui să dispună de aproximativ 10.000 de euro, bani necesari pentru achiziționarea butașilor, a materialelor necesare pentru înființarea culturi, plus cheltuielile pentru efectuarea lucrărilor solului.

Cei care intenționează să înființeze o cultură trebuie să știe că zmeurul are nevoie de lumină, prezența ei influențând calitatea fructelor; de aceea este recomandată plantarea pe versanți.

Și temperatura este un factor important deoarece trebuie cunoscut faptul că nu suportă temperaturile negative sub -20°C și nici pe cele prea ridicate în perioada de vegetație. De asemenea, umiditatea este un alt factor cheie în dezvoltarea plantației. Zmeurul are nevoie de apă, însă nu de foarte multă; în cazul în care există riscul apariției băltirilor trebuie știut că pot provoca asfixierea rădăcinilor. În cazul în care imediat după plantare nu se înregistrează precipitații, este recomandată udarea butașilor cu circa 3-4 litri de apă, operațiune ce trebuie repetată cel puțin de două ori, apoi drajonul trebuie tăiat la maximum 5 cm de sol.

Tratamente și întreținere

Modul de plantare se alege în funcție de sistemul de conducere pe care se vrea a se dezvolta cultura: în benzi cu spalieri, în formă de gard fructifer, sub formă de evantai sau pe araci. Unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie cunoscute despre zmeur este faptul că nu are buruieni, dezvoltarea este mult mai rapidă și sigură și de aceea necesită fie stropiri, fie îndepărtarea acestora cu sapa, în funcție de cum își permite sau preferă cultivatorul. Dacă se optează pentru erbicidat, este recomandată aplicarea unui produs care combate buruienile cu frunză lată, iar între rânduri se poate aplica un erbicid total. Zmeurul necesită stropire împotriva bolilor chiar înainte de perioada de înflorire; de asemenea, sunt necesare și tratamentele contra dăunătorilor, numărul total al acestora fiind uneori și mai mare de 6.

Solul trebuie întreținut asemenea unui ogor; o dată la 3 ani se aplică gunoi de grajd, necesită apă dacă este secetă. Primăvara se îndepărtează tulpinile uscate care au rodit anul anterior și se răresc pentru a permite o mai bună dezvoltarea în noul sezon.

Recoltare şi valorificare

Apariția fructelor se poate observa încă din primul an, nu în cantități foarte însemnate, însă din anul 3-4 recoltele pot ajung la maximul producţiei indicate de soiul plantat. Zmeura se coace la începutul lunii iunie, iar recoltarea se poate realiza manual sau cu utilaje, însă la noi în țară se recoltează cu precădere manual deoarece utilajele ce ar putea fi folosite au un preț ce se apropie de 200.000 de euro.

Valorificarea producţiei poate aduce venituri importante în fermă, mai ales că preţul zmeurei per kilogram nu prea scade sub 10 lei; în funcţie de perioadă şi tipul de vânzare, engros sau en detail, poate trece de 25 lei/kg. Un bun atu pentru valorificarea zmeurei ar fi comercializarea în extrasezon, conservată la congelator, fiind distribuită restaurantelor sau cofetăriilor la un preţ convenabil. Fructele se folosesc atât în industria alimentară, cât şi în cea farmaceutică pentru medicamente sau ceaiuri. De asemenea, frunzele şi lăstarii pot fi comercializaţi pentru valorifi­carea în industria farmaceutică.

Loredana Larissa SOFRON


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite