Gât Golaş de Transilvania, pasărea naţionaliştilor
Scris de Lumea SatuluiÎn anul 1875, în cadrul unei expoziții de la Viena, a fost prezentată o pasăre inedită, care stârnea curiozitatea prin aspectul ei excentric. Cei care au adus pe scenă această înaripată au fost niște români, iar pasărea prezentată atunci avea să devină o mândrie națională. Gâtul Golaș de Transilvania, nume dobândit datorită lipsei de penaj pe gât până sub gușă, a trezit de-a lungul timpului multe controverse privind originea sa. Deși nu poate fi certificată cu exactitate proveniența rasei, se spune că această pasăre este originară din Europa de Est. O certitudine este însă faptul că primul standard al rasei a fost realizat de către români. Ce se întâmplă astăzi cu Gât Golaș de Transilvania, o rasă ale cărei exemplare au fost reduse semnificativ, am aflat de la unul dintre cei mai cunoscuți crescători din țară, domnul Dan Merca.
Dacă noi nu vrem, alții vor vrea
Interlocutorul nostru mărturisește că este un naționalist. A dovedit acest lucru în tot timpul în care a crescut animale, pentru că a ales de fiecare dată rase locale precum Mangalița sau Bruna de Maramureș. Cât despre păsări, deși există rase „la modă“, a preferat o găină cu istorie îndelungată pe pământ românesc. Crește Gât Golaș de Transilvania de multă vreme, a participat la numeroase competiții naționale și a obținut titluri care au confirmat că această pasăre nu și-a pierdut definitiv succesul. Însă, mai importantă decât recunoașterea în competiții, este existența rasei în teritoriu. Potrivit dlui Merca, după anul 1990 fondul genetic al acestei rase (și nu numai) a fost devalizat. Totuși, Gât Golaș de Transilvania a supraviețuit. Astăzi la nivelul țării mai există aproximativ 1.000 de exemplare în rasă pură în gospodăriile oamenilor care îndrăgesc rasele locale, crescători cu un simț naționalist mai pronunțat. Ce se va întâmpla totuși în viitor cu Gât Golaș de Transilvania depinde nu de oamenii de acum, spune dl Merca, ci de tineri. Și, din nefericire, puțini mai sunt cei care aleg agricultura. Nu vrea să creadă însă că această rasă va dispărea, mai cu seamă că, deși statul roman nu se implică suficient în conservarea acestei rase, alte state sunt interesate de Gât Golaș de Transilvania. Cu alte cuvinte, dacă noi nu vom mai vrea această rasă în colecția națională de păsări, alții și-o vor asuma.
Caracteristici
Despre Gât Golaș de Transilvania dl Merca spune că este o pasăre precoce, rezistentă, care face față temperaturilor scăzute și care, datorită gâtului lipsit de pene, nu are probleme când temperatura înregistrează valori crescute. Spune totuși că renunțarea la clocitul natural al ouălor în favoarea incubatorului, o metodă la care apelează foarte mulți crescători, lipsește puii de imunitatea parentală. În timpul clocitului, pielea găinii transmite prin coaja oului anticorpi necesari puiului. În ceea ce privește hrana, rasa nu are nevoie de furaje sau adaosuri sintetice. Este suficient să îi dai un pumn sau două de amestec de grăunțe, spune dl Merca. Fiind o găină care se pretează foarte bine pentru creșterea în aer liber, își poate completa meniul cu vegetație spontană și insecte. Gât Golaș de Transilvania este o rasă mixtă pentru ouă – carne, care se detaşează prin rusticitate şi prin calităţile gustative superioare ale cărnii. În ceea ce privește standardul producției de ouă, aceasta variază între 120-170 de ouă, dar în sistem gospodăresc media este de 140 de ouă. Este foarte probabil ca, în condiții optime, cu o furajare echilibrată, iluminat prelungit, producţia de ouă a Gâtului Golaș de Transilvania să crească. Dacă pentru creșterea producției de ouă nu a existat interes, greutatea a fost caracteristica asupra căreia s-a lucrat. Standardul greutăţii la cocoş este de 2,5-3 kg, iar la găină de 2-2,5 kg. Sunt însă cocoşi care ajung frecvent la 4 kg, iar găina la 3 kg. Totuși, Gât Golaş de Transilvania nu are performanţe extraordinare la ritmul de creştere care nu se poate compara cu acela al hibrizilor de carne. Dacă un astfel de hibrid crescut în sistem gospodăresc ajunge în trei luni la 4 kg, Gâtului Golaş de Transilvania îi trebuie opt luni să aibă această greutate.
Cum arată standardul rasei pure
Gât Golaș de Transilvania face parte din categoria păsărilor rustice și este unica găină cu gâtul dezgolit de pene până sub guşă. Există exemplare din această rasă la care goliciunea de pene apare şi în alte zone ale corpului. Aceste exemplare pot fi folosite în special pentru hibridare (munca de deplumare la un hibrid care are în genele sale şi caracteristici ale rasei Gât Golaş este mult mai ușoară), iar americanii au dovedit interes în acest sens. În cadrul acestei rase există mai multe varietăți de culoare, şi anume alb, negru, albastru bordurată, roşu, galben, barat, potârniche şi negru alb-bubat (în ţara noastră nu există această varietate). În România cele mai multe exemplare sunt din varietățile alb, negru şi albastru. Potrivit standardului rasei, în cazul acestor trei varietăți culoarea picioarelor trebuie să fie aceeași cu a penajului. În cazul celorlaltor varietăţi, culoarea picioarelor trebuie să fie albă. Dacă exemplarele de Gât Golaș de Transilvania în rasă pură sunt aproximativ 1.000 în toată țara, păsările care au moștenit gene ale acestei rase sunt mult mai multe. Există însă diferențe evidente între exemplarele pure și hibrizi. Uneori aceștia din urmă prezintă un fel de cravată din penaj la nivelul gâtului, creasta care la Gât Golaș de Transilvania este fie simplă și dreaptă, fie bătută, are alt aspect decât permite standardul. Este, spre exemplu, aplecată într-o parte. Însă cele mai multe diferențe apar în cazul culorii. Deși sunt omologate opt varietăți de culoare, în gospodării există mult mai multe culori. Spre exemplu, în cazul varietăților roşie, galbenă, barată, potârniche şi negru alb-bubată, culoarea picioarelor este albă și ar trebui să se continue și sub penaj la fel. În cazul descendenților care nu sunt în rasă pură apar diferențe între culoarea picioarelor și culoarea pielii de sub penaj.
Prețul unui exemplar de Gât Golaș pornește pentru găini de la 100 de lei și 150 de lei cocoșul. Exemplarele folosite în competiții și care au obținut titluri se vând mai scump, aproximativ 300-400 de lei. Cel mai scump exemplar pe care domnia sa l-a vândut a costat 100 de euro.
Laura ZMARANDA
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Apicultura, un domeniu cu tradiție îndelungată, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri
- Ferma mixtă de vaci - o afacere?
- Viespea rapiței poate dijmui producția
- La Corteva Agriscience, transformarea agriculturii este în centrul atenției, prin inițiativa „Growing for Good“
- Digitalizarea sufletelor
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza