Imprimă această pagină
Articole revista 01 Februarie 2016, 10:17

Turist în China multimilenară (X). Shanghai, un oraș cât o țară

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Dacă China este lider mondial în multe domenii, Shanghaiul este liderul Chinei.

Cu o populație de peste 23 de milioane de locuitori și cu o poziție strategică în delta fluviului Yangtze, metropola este impresionantă. Pe drumul de la aeroport la hotel privirea îmi alerga în toate părțile atrasă de imagini ce nu-mi închipuiam până atunci că le pot descoperi aici. Zeci de zgârie-nori, autostrăzi suspendate pe câte 3-4 niveluri, vegetația ce abundă la tot pasul uimește și pe cel mai umblat prin lume. Chiar și cel care a vizitat pas cu pas Beijingul va constata că Shanghaiul e altceva. Totul pare nou, clădiri moderne, elegante, construite fiecare după un design bine ales, totul planificat cu o minuțiozitate greu de înțeles pentru un vizitator.

Shanghai-ul, supranumit „Poarta Vestului“ este cel mai mare port comercial din lume, cel mai cosmopolit oraș al Chinei ce poartă amprenta englezilor, americanilor, francezilor și japonezilor care au râvnit de-a lungul timpului la mărfurile vestitului imperiu. Poate tocmai de aceea orașul este vizitat de foarte mulți străini, mai mulți decât în orice alt loc pe care l-am văzut. Aceștia se pare că au imprimat în timp localnicilor un comportament și preocupări mai apropiate vestului.

Metropola are două zone distincte: Pudong, zona modernă și Puxi, zona veche, despărțite de râul Huangpu pe care se pot face croaziere pentru a admira priveliștea. Nu am avut prea mult timp pentru aceasta, dar ne-am putut petrece vreo jumătate de oră pe vestita promenada Bund aflată în zona veche, lungă de aproape 1 km și foarte frumos amenajată cu flori si gresie colorată. Am admirat și fotografiat clădirile vechi în stil european, dar și pe cele noi din zona Pudong, turnul TV Oriental Pearl, cea mai înaltă clădire de acest fel din lume, gazda mai multor stații de televiziune și radio, celebrul turn Jinmao, dar si World Financial Center. A trebuit să plecăm, poate prea repede, dar am rămas cu gândul la Shanghai pe care mi-aș dori să-l revăd. Sper să fiu cândva suficient de motivată să revin în orașul cu cea mai mare creștere economică din lume.

O plimbare cu barca prin Zhujianjiao

În apropierea Shanghaiului am vizitat Zhujianjiao, un orășel construit într-o zonă cu multe canale. Locul este comparat cu Veneția sau cu vreun orășel din Olanda. Am făcut o plimbare cu o barcă tradițională de lemn și am admirat arhitectura clădirilor cu o vechime de peste o mie de ani.

Este un mare contrast între acest loc și moderna metropolă Shanghai, dar faptul că am luat contact cu modul tradițional de viață al chinezilor, de la comerț, la prepararea mâncărurilor specifice și până la prelucrarea lemnului ori stufului în mici ateliere, a constituit tot farmecul călătoriei.

Am coborât mai apoi în centrul orășelului si am parcurs în fugă câteva alei înțesate de lume și mărfuri. Am vizitat câteva magazine de suveniruri, am achiziționat în grabă câte ceva, inclusiv un frumos serviciu de ceai din porțelan, pentru care am negociat la modul cel mai original cu putință, evident în limba „chineză“.

Am ajuns cu povestea mea la episodul 10, dar călătoria nu s-a terminat. Vom continua periplul nostru și în numărul următor. Ultimul popas în China. Vor urma însă alte locuri cel puțin la fel de interesante. Poate Tibet? Rămâne de văzut.

Teofilia Banu


Vizualizari 2602
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite