reclama youtube lumeasatuluitv
update 27 Jun 2022

O rasă englezească plus o rasă olandeză = un hibrid românesc

În urmă cu un secol și jumătate în Hampshire County, Anglia, a fost formată rasa de oi pentru carne Hampshire. Tot pentru producția de carne a fost creată în Olanda și rasa de oi Texel, a cărei formă finală a fost dată prin infuzarea cu rasele englezești Lincoln și Leicester. Calitatea superioară a cărnii lor a făcut ca în timp Texelul și Hampshire să fie adoptate și de către fermierii din alte țări. Am găsit aceste două rase și în România într-o fermă din Mizil, Prahova. Proprietarii exploatației, Cristian Ana și Marius Preda, ne-au împărtășit din experiența lor în creșterea celor două rase, iar informațiile pe care ni le-au dat ar putea fi utile celor care vor să se orienteze spre exploatarea oilor create pentru producția de carne.

Caracteristici Hampshire

Despre această oaie englezească Marius Preda spune că este descendenta unei rase străvechi, definită prin corpul masiv și foarte musculos, acoperit de lână albă deasă și scurtă de culoare albă, excepție făcând capul, urechile și picioarele care au culoare neagră (cantitatea de lână obținută de la această rasă într-un an este de 8 kg pe an). În funcție de genetică, un mascul Hampshire poate ajunge la 120 kg, iar femela poate cântări 80 kg. Pulpele și coastele sunt bine împănate, iar conținutul de carne în carcasă este foarte mare. Prin prisma experienței sale cu această rasă, dl Preda spune că Hampshire s-a aclimatizat foarte bine în România și că se pretează pentru creșterea atât la câmpie, cât și la munte pentru că este foarte bine articulată pe picioare. Regimul de furajare nu presupune un meniu special. Nu sunt animale pretențioase și valorifică foarte bine hrana. Dacă sunt ținute pe stabulație pot fi hrănite cu un mix de paie de orz, secară și grâu și chiar mohor și iarbă de pe miriște. Li se poate administra și fân de lucernă, iar în perioada de iarnă se recomandă introducerea în furajare a boabelor și a suplimentelor, pentru că osatura lor nu este foarte bine dezvoltată în raport cu greutatea. Hampshire este o rasă rezistentă la frig, chiar și la intemperii, dar are sensibilitate crescută față de curenții de aer. Acest gen de expunere poate determina apariția bolilor, de aceea trebuie ferite de curent. În rest nu sunt animale sensibile și se administrează aceleași tratamente ca și în cazul raselor locale. Spre deosebire de oile românești care sunt apte pentru reproducție începând cu vârsta de doi ani, oaia Hampshire atinge maturitatea reproductivă la un an și rămâne în producție până la 10 ani.

Caracteristici Texel

Fermierii români știu foarte puține lucruri despre Texel, de aceea în țara noastră nu sunt probabil mai mult de patru crescători care au această oaie, spune dl Cristian Ana. Totuși caracteristicile ei o recomandă ca fiind o oaie de top în categoria raselor pentru carne. Este una dintre cele mai populare rase de oi din Olanda și una dintre cele mai apreciate din lume pentru producția de carne și pentru calitatea de excepție a carcasei. Deși are dimensiuni medii, cu picioare scurte, Texelul este o oaie masivă, bine îmbrăcată în carne și prezintă o carcasă  foarte largă, cu un procent mare de mușchi. Corpul, mai puțin picioarele și botul, este acoperit de o lână albă de dimensiuni medii. Ca greutate, masculii din rasa Texel pot atinge și 130 kg, iar o femelă poate cântări până la 85 kg. Prolificitatea este foarte bună, de cca 2,2, iar mieii din această rasă înregistrează o creștere rapidă, pentru că de la 5-7 kg cât au la naștere ajung la 30 kg în doar trei luni. Pe lângă faptul că este o oaie rentabilă economic, Texelul are și avantajul de a fi puțin pretențioasă în ceea ce privește hrana. Se adaptează cu ușurință în orice regiune geografică, mănâncă orice și este rezis­tentă la intemperii. Spre deosebire de Hampshire, Texelul are o producție mult mai mare de lapte.

Produsul rezultat din încrucișarea celor două rase

Cei doi crescători din Mizil au hotărât să încrucișeze Texelul cu Hampshire, o premieră pentru țara noastră pentru că până acum nu a mai fost făcută o infuzie între cele două rase, iar în Europa crescătorii care au combinat genetica celor două oi sunt numărați pe degete. Ideea acestei metisări a pornit de la faptul că, pentru a avea profit, trebuie să ai produși de bună calitate, care să valorifice bine furajele, iar raportul dintre input și output, spun ei, trebuie să fie unul echilibrat. Hibridul dintre Texel și Hampshire este unul creat special pentru măcelărie, este foarte bine proporționat în ansamblu, iar procentul de carne în carcasă este foarte mare. Combinația de gene ale celor două rase a făcut ca imunitatea, viteza de creștere a produ­șilor și adaptabilitatea lor să fie mult mai mare. Hibridul a luat crupa de la Texel, a luat cutia toracică, picioarele, robustețea de la Hampshire, iar laptele are caracteristici asemănătoare celui de la rasa Texel, aceasta oferind o producție mult mai mare de lapte.

Laura ZMARANDA

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului